Osijek
RADOVI NA TRGU BANA JELAČIĆA NAKON TEKSTA U GLASU SLAVONIJE

Na omiljenom su igralištu napokon građevinci i bageri
Objavljeno 16. studenog, 2019.

Vezani članci

RODITELJI U STRAHU ZA SIGURNOST DJECE

Zašto Unikom dopušta propadanje igrališta?

Nakon brojnih apela, kojima su Donjograđani upozoravali na sustavno propadanje popularnog dječjeg igrališta na Trgu bana Jelačića, o čemu je u više navrata pisao Glas Slavonije, u petak ujutro na ovoj su se lokaciji napokon pojavili građevinci i bageri, koji su spremni obaviti rekonstrukciju uništenih površina oko igrala.

Podsjetimo, zaljubljenici u dječje igralište na Trgu bana Jelačića, u Donjem gradu, koji su još lani u kolovozu bili ugodno iznenađeni novim ruhom svojeg omiljenog okupljališta, koje je tada postalo bogatije za nekoliko novih igrala, već mjesecima negoduju. Tvrde - nova je oprema postavljena, no o postojećoj godinama nitko ne vodi brigu, u što smo se i sami uvjerili.

"Antistresna se podloga ispod malih ljuljački raspada, a ova koja okružuje kućicu s toboganom u takvom je stanju da je postala opasna za djecu. Uz to, nedavno se i sama kućica s toboganom počela raspadati. Otpalo je nekoliko vijaka, djecu više ne možemo pustiti da se sama igraju. S druge strane, odmah pokraj, nove ljuljačke, vrtuljak, kugla, sve na novoj antistresnoj podlozi. Nije li se moglo i to sanirati kada se postavljalo novo? Idu hladni kišni dani, ako netko nešto ne poduzme, na proljeće nam od igrališta neće ostati ništa", glasno su za naš list progovarali Donjograđani, čiji se mališani u ovome parku svakodnevno igraju, nakon čega je Unikom za Glas Slavonije najavio radove.

No kako je od tog obećanja prošlo više od tri tjedna, već se mislilo kako će radovi ipak morati pričekati proljeće. Ipak, u petak ujutro na Trg bana Jelačića stigli su radni strojevi, te se započelo s dugoočekivanim radovima.

"Na igralištu na Trgu bana Jelačića trenutačno je u procesu rekonstrukcija, odnosno zamjena postojeće gumene podloge površine 20 četvornih metara. Riječ je o izmjeni postojeće podloge izrađene u tehnici gumenog mozaika novom podlogom od lijevane gume. Eventualni nastanak oštećenja na gumenim podlogama dječjih igrališta naše ophodne službe prate te prema potrebi reagiraju i interveniraju", rekli su iz Unikoma.

Uređenje igrališta pozdravljaju iz Gradske četvrti Donji grad, iz koje ističu kako bi se i sami prihvatili rekonstrukcije igrališta, no za takvo što u proračunu četvrti za 2019. godinu nije bilo dovoljno novca te je slučaj uništenih antistresnih podloga i igrala prijavljen Gradu Osijeku.

Podsjetimo, ovo donjogradsko igralište, poznato i kao prvo osječko "igralište za bebe", staro je samo šest godina, a zaživjelo je 2013. kao rezultat građanske inicijative Glasove novinarke Nefretete Z. Eberhard, koja je tada uočila kako grad na Dravi nema ni jedan prostor za igru na otvorenom namijenjen djeci jasličke dobi.

Ivana Solar
Donjograđani upozoravali

Antistresna se podloga ispod malih ljuljački raspada, a ova koja okružuje kućicu s toboganom opasna je za djecu. Uz to, i s kućice otpadaju vijci. Djecu više ne možemo pustiti da se sama igraju!
ČUDNA ODLUKA
Iako su se naznake lošeg stanja antistresne podloge ovog donjogradskog igrališta nazirale još i lani, u kolovozu 2018. u parku na Trgu bana Jelačića postavljen je niz klupa, novi set ljuljački, klackalica i kugla za okretanje, sve na mekoj, lijevanoj antistresnoj podlozi, koja ima daleko dulji vijek trajanja od mozaične. No tom se prilikom nije išlo u zanavljanje postojeće infrastrukture, što je mnoge začudilo.
Možda ste propustili...

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike