Osijek
INVESTICIJA U ANTUNOVCU

U Gospodarsku zonu ulažu 4 milijuna kuna
Objavljeno 15. studenog, 2019.
Nova velika investicija je proširenje infrastrukture - ceste, rasvjete i odvodnje - kaže Tubanjski

Gradnja infrastrukture koja je počela u proširenom, novom dijelu Gospodarske zone Antunovac na 5,8 hektara novi je, oko četiri milijuna kuna vrijedan projekt Općine Antunovac i RODA-e - antunovačke razvojne institucije, uz podršku s nacionalne razine. Davor Tubanjski, načelnik Općine Antunovac, na jučerašnjem je predstavljanju istaknuo kako je ovo, nakon što je prije nekoliko mjeseci otvoren i popunjen PIA Anunovac vrijedan više od 21 milijun kuna, nova investicija usmjerena prema razvoju gospodarstva u tom kraju.

- Nova velika investicija je proširenje infrastrukture - ceste, rasvjete i odvodnje. Dio infrastrukture smo već napravili, a ovu investiciju sufinancira Ministarstvo gospodarstva. Ova je investicija dobrodošla s obzirom na naš proračun koji je oko 5 milijuna kuna. Ministarstvo nam je dodijelilo 2,8 milijuna kuna pomoći, u novom dijelu GZ Antunovac, nakon ovog starog dijela u kojem su u privatnom vlasništvu parcele, napravili smo novih 17 parcela, došli su novi investitori koji su sve kupili. Za nekih mjesec dana Zona neće izgledati više isto. Vremenski nam uvjeti dopuštaju radove koji napreduju i ispred rokova, tako da će u proljeće prvih četiri-pet investitora početi graditi svoje objekte za koje su dobili građevinske dozvole. Ukupno je desetak investitora jer su neki spajali parcele. Djelatnosti, na čemu smo inzistirali da se mještani zapošljavaju, odnosno da se mogu uklopiti u traženi profil, su proizvodne - od drvne djelatnosti do međunarodne tvrtke koja se bavi umjetnim gnojivima i proizvodnje ALU i PVC stolarije. Imamo i nekoliko tvrtki koje se bave elektroničkim sklopovima, uglavnom je proizvodnja - kazao je antunovački načelnik Davor Tubanjski dodajući kako Općina kroz svoje proračune odlučuje na koji način može stimulirati nove investitore koji žele ulagati ili kupiti parcelu na njihovu području.

Na početnoj konferenciji ovaj je projekt predstavila Nataša Tramišak, direktorica RODA-e, rekavši da već postoji vodovod i kanalizacija te elektromreža. EU sredstva su 2,8 milijuna kuna, rok je prosinac 2020., ali će posao biti okončan i puno ranije.

- U Zoni imamo 57 poduzetnika, od čega ih je 27 u novom PIA-u Antunovac, a to su tvrtke koje zapošljavaju više od 1300 djelatnika, a djelatnika u GZ-u Antunovac je 218 - istaknula je uspjeh Zone i PIA. Dožupan Goran Ivanović pohvalio je uspjeh Tubanjskog i njegove uprave i RODA-e u privlačenju velikih investicija. On ističe da je Gospodarska zona Antunovac jedna od najbolje organiziranih u Hrvatskoj i primjer je drugima.

Darko Pejić
JEDAN OD NAJBOLJIH PRIMJERA HRVATSKOJ
Ana Mandac, pomoćnica ministra, čestita Tubanjskom i podsjeća da su PIA i GZ Antunovac projekti s velikim potencijalom. “Ova Zona je definitivno jedan od najboljih primjera prakse u RH. Posrednim mjerama, ulaganjem u komunalije u zone, stvorili smo preduvjete da poduzetnici funkcioniraju u boljim uvjetima. Više od 99 % ukupnog gospodarstva u RH čine mikro, mali i srednji poduzetnici, tako da ovakva ulaganje za nas imaju jedno od najvećih značenja, posebice kada u vrlo kratko vrijeme vidimo da su se PIA i Zona popunili i da se ide i u proširenje. Ponosna sam na ovo što vidim u Antunovcu koji napreduje”, kazala je Mandac. Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave, predstavio je HAMMAG BICRO programe za poduzetništvo.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana