Svijet
STANJE U BIHAĆU ZASAD MIRNO

Lokalne vlasti ograničile su kretanje migranata
Objavljeno 16. studenog, 2019.

Nove mjere kojim se ograničava kretanje ilegalnih migranata stupile su na snagu u Unsko-sanskom kantonu u petak, a stanje na području Bihaća zasad je mirno, izvijestili su lokalni mediji.


Istodobno je Delegacija Europske unije u BiH potvrdila kako je od vlasti na državnoj razini dobila potvrdu da će uskoro na raspolaganju biti dvije nove lokacije za prihvat migranata u unutrašnjosti zemlje, čime bi se smanjio sadašnji pritisak na Unsko-sansku županiju.


Odlukom operativne skupine vlade te županije zadužene za problem ilegalnih migracija, od petka je na snazi odluka da migranti ne mogu napuštati centre za prihvat koji se nalaze u objektima nekadašnjih tvornica Bira i Miral, niti u njih mogu ulaziti oni migranti koji tek stižu u Bihać.


Takvim je migrantima jedina opcija privremeni boravak u kampu Vučjak, dvadesetak kilometara od Bihaća, a onima koji su već smješteni u Biri i Miralu nudi se samo mogućnost trajnog odlaska prema granici s Hrvatskom.


Unatoč najavama da će Bira i Miral biti zatvoreni od 15. studenoga, ta se odluka za sada neće provoditi, sve dok se ne nađu alternativne lokacije za smještaj migranata, kojih je sada, prema procjenama policije, u Unsko-sanskoj županiji oko 5200.


Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić potvrdio je u četvrtak kako je donesena odluka da se dvije vojarne koje nisu u uporabi stave na raspolaganje za nove prihvatne centre.


Točne objekte nije naveo, no mediji u BiH tvrde kako je riječ o odluci vlade Federacije BiH kojom je ona stavila na raspolaganje nekadašnje vojarne u mjestu Blažuj, dvadesetak kilometara jugozapadno od Sarajeva, te u Ljubačama kod Tuzle.


Delegacija EU-a u Sarajevu u petak je neizravno potvrdila te informacije.
"EU je informiran o odluci vlasti BiH da se dodijele dva dodatna objekta za prijam migranata na području izvan Unsko-sanske županije. Ta će odluka smanjiti pritisak na vlasti Bihaća i Unsko-sanske županije, koji su do sada nosili najveći teret priljeva migranata. EU će se nastaviti angažirati kako bi pomogao u pronalaženju održivih i prihvatljivih rješenja za sve. Znatna sredstva EU-a na raspolaganju su za osposobljavanje tih novih lokacija. Očekujemo da će ovo dovesti do brzog zatvaranja lokacije Vučjak", stoji u izjavi dostavljenoj medijima. H
EU osigurao 36 milijuna eura
Od početka 2018. EU je osigurao 36 milijuna eura pomoći BiH, a gotovo 94 posto tog novca već je potrošeno na skrb o migrantima. Preostalih šest posto iskorišteno je za pomoć Bosni i Hercegovini s ciljem jačanja kapaciteta za upravljanje migracijama.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike