Svijet
ELEKTROENERGETSKA VEZA

Crna Gora i Italija spojile se podmorskim kabelom
Objavljeno 16. studenog, 2019.
Predsjednici Crne Gore i Italije Milo Đukanović i Sergio Mattarella simboličkim su istovremenim pritiskanjem dugmeta, svaki sa svoje strane Jadrana, u petak svečano pustili u rad podmorski elektroenergetski kabel između Crne Gore i Italije.


Ukupna dužina kabela između Pescare i Tivta iznosi 455 kilometra, dok dužina podmorskog dijela iznosi 433 kilometra. Investicija je vrijedna oko milijardu eura, a za gradnju bila je zadužena talijanska kompanija Terna, u partnerstvu s Crnogorskim elektroprijenosnim sustavom (CGES). Crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je na ceremoniji puštanja u rad interkonekcije u Konvertorskoj postaji u Lastvi Grbaljskoj da je ovaj projekt od izuzetnog strateškog značenja za regiju Zapadnog Balkana, posebice za Crnu Goru, jer je to prva interkonekcija Crne Gore s Italijom i Europom. "Projekt predstavlja ne samo čvrstu vezu između Italije i Crne Gore, nego model daljnje integracije europskog kontinenta. Ovo je konkretan primjer europskih integracija, primjer što zemlje EU-a mogu dati Crnoj Gori i zemljama Zapadnog Balkana, ali i obrnuto, što zemlje Zapadnog Balkana mogu dati EU-u. To je primjer suradnje, zajedničkog ulaganja i brige o zajedničkoj budućnosti“, kazao je Đukanović, istaknuvši da je gradnja podmorske veze između Crne Gore i Italije jedan od "megarazvojnih projekta koju crnogorsku ekonomiju mijenja zauvijek i nabolje".


S druge strane Jadrana, u konvertorskom postrojenju Cepagatti u Pescari, talijanski predsjednik Sergio Mattarella rekao je da kabel predstavlja prvi "energetski most” između EU-a i Balkana te da je riječ o projektu od zajedničkog europskog interesa.
Glavni izvršni direktor Terne Luigi Ferraris kazao je da je procjena da će u razdoblju od 2020. do 2025. godine u Europskoj uniji potreba za električnom energijom rasti dva posto godišnje, a da će se usporedno na Balkanu za oko deset posto povećati broj postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.H
Najčitanije iz rubrike