Kultura
11. EUROPSKA NOĆ KAZALIŠTA DILJEM SLAVONIJE

Zaljubite se i vi u teatar
Objavljeno 16. studenog, 2019.
Dječje slavi 20 godina "Anice i Danice", a HNK je u znaku plesne umjetnosti

Noć kazališta uvijek je prilika za nešto posebno! Ove je godine Europska noć kazališta u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u znaku 20. obljetnice rado gledane predstave Anica i Danica koju Aleksandra Colnarić ovaj dugi niz godina s uspjehom igra iz sezone u sezonu.


- No, ovoga će puta izvedba biti doista jedinstvena budući da će uz Aleksandru predstavu u zanimljivoj suigri izvesti i sama redateljica Petronela Dušova koja za ovu prigodu dolazi čak iz Slovačke. Prigoda je to da kolegici svi naši gledatelji velikim pljeskom čestitaju važnu obljetnicu budući da je doista malo predstava koje su na repertoaru toliki broj godina - napominje Tatjana Grganović, voditeljica propagande.


Toga dana kazalištarci u 11 zemalja doista slave ljubav prema umjetnosti, prema kazalištu i na zanimljiv i zabavan način pozivaju gledatelje koji možda inače ne idu u kazalište da s njima zavole teatar.
Ples i gluma

Djeci koja polaze studije Dječjeg kazališta pružaju priliku da pokažu svoju kreativnost i umijeće plesa i glume te da osjete kako je čarobno nastupati pred prepunim gledalištem. A i sami posjetitelji, posebice djeca, mogu nastupiti pred gledateljima ako se odluče sudjelovati u Karaokama-Kreveljokama!


- Naše Kazalište ostvaruje dugogodišnju uspješnu suradnju s Lions klubom Mursa Osijek čiji će nas kolačići zasladiti kao i svake godine, a kao prva od brojnih pet friendly institucija ugostit ćemo ponovno i Udrugu Pobjede, jer su u naše kazalište dobrodošli baš svi. Projekt Noći kazališta iz godine u godinu privlači i male i velike u Dječje kazalište budući da je program osmišljen kako bi svi uživali u različitim vidovima plesne, glazbene i, što je najvažnije, kazališne umjetnosti - dodaje Tatjana Grganović.


U Gradskom kazalištu "Joza Ivakić" u Vinkovcima svoj će dan obilježiti reprizom drame Branka Puheka Tamo gdje tuga spava, u 20 sati. Kazalište Virovitica ugosit će tu večer studente osječke Akademije za umjetnost i kulturu s predstavom Hedda Gabler, s početkom u 19.30 sati.


Plod predivne suradnje ovogodišnja je Noć kazališta u HNK u Osijeku, kaže ravnateljica Drame Petra B. Blašković, pa je i naziv


Pod zvijezdom Terpsihore (muze zaštitnice plesa u grčkoj mitologiji, koja nadahnjuje sve plesače). To ih je spojilo s Plesnom mrežom Hrvatske koja je svoje uporište tražila upravo u Osijeku.


- Plesna mreža ovdje već ima projekt Ministarstva kulture, koji potiče razvoj publike i već intenzivno mjesecima radi na razvoju upravo plesne publike. Njima je trebao prostor za manifestaciju, a mi smo to prepoznali kao priliku da kroz Noć kazališta pokažemo koliko interesa za plesnu umjetnost postoji u našem gradu. Riječ je o gabaritima koje možda građani ne mogu ni zamisliti. Odnosi se to na brojne plesne klubove, škole, pojedince koji se bave plesom... Želimo pokazati da je Osijek stvarno grad plesa i da je nužno da se što prije oformi unutar naše kazališne kuće pravi plesni, baletni ansambl. Odaziv publike u subotu to će sigurno potvrditi jer će u Noći kazališta biti zastupljeni gotovo svi plesovi, usudila bih se reći, od društvenih, karipskih do urbanih, street dancea, jazz musical theatrea... - zadovoljna je Petra B. Blašković.


Ponudit će sugrađanima svih uzrasta i interesa radionice suvremenog plesa i klasičnog baleta, salse bachate pa čak i folklora. Kazalište svoja vrata besplatno otvara već u 17 sati i do ponoći, kako kaže ravnateljica, ne prestaje disati. Kao i uvijek na ovaj dan, različiti će se programi održavati na različitim lokacijama u isto vrijeme. Posebice su zahvalni Veleposlanstvu Kraljevine Švedske u RH, što im je odobrilo prikazivanje 28-minutnog filma Rain iz 2007., redatelja Pontusa Lidberga.

Razgovor o plesu

- Nemamo samo izvebenu plesnu umjetnost na sceni, u svim njezinim formama, minijaturama koje će se moći pogledati od 18.35 pa do 20.50 sati na pozornici, ali i u najnezamislivijim prostorima. Publiku će plesna minijatura dočekati već u ulaznom foajeu, a u kazališnoj će kavani i vrata postati dijelom kulise, scenografije plesne minijature. Kako bismo publiku i prolaznike zagrijali već na samom dolasku, plesat će se od 18 sati. Tomu će od 17 sati prethoditi okrugli stol Nekoliko važnih stvari o plesnoj umjetnosti o kojima bi valjalo razgovarati. Bit će to, nadamo se, razgovor o potrebi da se ples kao umjetnost vrjednuje i da joj se da prostora pa se nadam da će se okruglom stolu pridružiti i uključiti se i predstavnici Grada i Županije, oni koji imaju moć odluke o onom što se u gradu događa ili ne, a da to nije samo pod entuzijazmom pojedinaca koji sami stvaraju svoju plesnu realnost. Bitno je da Grad kao ‘otac‘ i Županija kao ‘majka‘ prepoznaju dijete i pruže mu uvjete da se u plesnom smislu razvija. Pozvali smo predstavnike plesne scene grada, zaljubljenike u ples i nadamo se odazivu i konstruktivnom razgovoru - napominje Petra Blašković.


Iako su u Noći kazališta partneri Plesnoj mreži i predstava Esc Room Zagrebačkog plesnog ansambla središnji je progam večeri, HNK pridonosi i svojim programima.

- Esc Room je predstava za sve one koji žele vidjeti modernu plesnu umjetnost koja koristi mapping, suvremenu tehnologiju. Predstava je to u zanimljivom tehnološkom kontekstu, urbana je, okrenuta mladim generacijama. Počinje u 21 sat - poziva ravnateljica Drame.


Narcisa Vekić
Performans Duh plesa nema boje
Važan partner im je i Akademija za umjetnost i kulturu, na čelu s izv. prof. art. Majom Đurinović, velikom poznavateljicom i teoretičarkom, ali i praktičarkom koja će moderirati okrugli stol, ali je i velikim dijelom mentorica plesnih minijatura koje dolaze s AUKOS-a. Izdvojila je Petra Blašković i Selmu Mehić koja će izvesti svoj performans Duh plesa nema boje, o promjeni i pročišćenju, nadahnut istoimenom porukom Gladys Faith Agulhas za Međunarodni dan plesa 2008., govorom Martina Luthera Kinga (I have a dream..).

- U sklopu Plesne mreže koja je gostovala s projektom razvoj publike u našoj regiji, a bila je i u Virovitici, Vinkovcima, u svakom su se gradu potrudili ponuditi različit sadržaj. U Vinkovcima je, u suradnji s deveteročlanim komornim orkestrom GŠ Josipa Runjanina, harmonikaši pod mentorstvom prof. Blanke Brlić, na glazbu Astora Piazzolle, nastala koreografija Oblivion. Na kraju slijedi plesni mozaik u koji će se uključiti svi plesači, svih žanrova, a ndamo se da će se pridružiti i publika", kaže Petra Blašković.
KABARETSKI PROGRAM UZ ČAŠU VINA
Predstavi Esc Room prethodi revijalni progam Grad živi ples u kojem sudjeluju sve škole, KUD-ovi i svi koji su se željeli pridružiti pa tako i ansambl HNK s malim isječkom iz predstave Fortuna. Po prvi puta otvaraju vrata kazališnog kabareta. Posebnost je u tom što će ovaj prostor mijenjati ime ovisno o karakteru tih prigodnih manifestacija. Tako u subotu počinje u 23 sata i nosi naziv Kabaret noćni ples. Ponosno je ravnateljica Drame najavila i da će prostor u vrijeme 30. Krležinih dana u prosincu nositi ime književnog barda. U istom će mjesecu nositi i Beckettovo ime, u veljači Valentinovo i td. "To je novi mali prostor u svečanom foajeu gdje će ljudi u kabaretskom stilu, sjedeći uz čašu vina moći uživati u kabaretskom programu, a to znači da se spajaju različite umjetnosti pa će tako uz plesne minijature solisti Opere Jana Pogrmilović, Ivana Medić i Sanja Toth uz Antoniju Pintarić biti interludij između plesnih brojeva, pjevajući pjesme iz mjuzikala i moderne glazbe, velikih hitova vezanih uz plesnu umjetnost, od Flashdancea, Dancing Queen ABBA-e...", najavljuju osječki kazalištarci i pozivaju sugrađane ne samo da gledaju, nego i sudjeluju.
16. studenoga u 11 zemalja Europe slavi se teatar
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike