Sport
BORNA BARIŠIĆ I BRUNO PETKOVIĆ

Barišić je 10. studenoga proslavio 27. rođendan, a želja je slaviti u subotu odlazak na EURO 2020.
Objavljeno 15. studenog, 2019.
Hrvatski reprezentativni dvojac je složan: bolji smo, i to ćemo pokazati u subotu na terenu

U Zagreb je iz Škotske stigao bolnog stopala, propustio je trening na Maksimiru, ali na Kvarneru je kao novi. Borna Barišić trenira punom snagom i u subotu izbornik hrvatskih nogometaša Zlatko Dalić ne bi trebao imati dvojbi koga postaviti na lijevi bok u supervažnoj utakmici za odlazak na Europsko prvenstvo 2020. protiv Slovačke. To je mjesto već duže vrijeme među Vatrenima rezervirano za Čepinčanina Barišića, pa ne treba sumnjati kako će i na Rujevici biti među Dalićevih udarnih 11.



Rođendanska želja

- Imam mali hematom na stopalu, ali to je sve riješeno. U posljednjoj utakmici za Rangers suparnički me je igrač nagazio malo jače, ali sada je sve uredu. Dobro se osjećam i ne boli jako - kaže Barišić, koji je 10. studenoga proslavio 27. rođendan, a želja je jasna:


- Pa, odlazak na EURO. Pobjeda protiv Slovaka i plasman na EURO moja su najveća rođendanska želja.


Otkako se Ivan Strinić zbog bolesti morao povući s travnjaka, Barišić se nametnuo kao lijevi bočni hrvatske reprezentacije. Mnogi će reći kako je njegovo mjesto neupitno, ali on za subotu odmahuje glavom i kratko kaže:


- Hoću li biti u udarnih 11, pa to morate pitati izbornika Dalića. Ja treniram i spreman sam, ali konačna odluka je njegova.


Slovačka na Rujevicu stiže sa svojom računicom i puna ambicija. Nisu izgubili šansu za odlazak na EP i može se očekivati njihovo puno bolje izdanje negoli u nedavnoj utakmici kada ih je Hrvatska s 4:0 razbila u Trnavi.


- Mi smo sigurno bolji, ali omjer 0:4 sigurno nije realan. Ta naša utakmica je bila savršena, a oni su podbacili. Očekujemo bolju Slovačku, ali kvaliteta i prednost su na našoj strani.


Bivši kapetan NK Osijek ove sezone igra odlično u dresu Glasgow Rangersa i jedna je od udarnih igli momčadi Stevena Gerrarda.


- Ne volim baš pričati o sebi, ali brojke su ove godine doista odlične. Igram sve utakmice, svaka tri-četiri dana u kontinuitetu već dva-tri mjeseca i osjećam se odlično. Što se tiče osobnog učinka, imam dosta asistencija, bilo je i pogodaka, tako da se nemam pravo žaliti. Igre u klubu su se odražavale i na reprezentaciju koja mi je jako pomogla u tome, da budem bolji i konstantniji - dodao je Barišić, kojeg protiv Slovaka čekamo na lijevom boku od prve minute.


U Cardiffu protiv Walesa dobio je upute s klupe da ne ide naprijed, no u subotu vjerojatno neće biti tako.


- Bitno je tko ti igra na krilu i tko igra s tobom na krilu. Definitivno, kad igraš protiv Balea ne možeš puno ići naprijed. Ako ideš dva-tri puta, njemu treba samo jedna prilika i može zabiti gol. Protiv Slovačke ću sigurno imati ofenzivnijih zadataka. Inače, bočni igrači su dosta neshvaćeni, naša je prije svega obrana, a onda, ako možemo, napraviti nešto i prema naprijed. No sve više se traži da napravimo i nešto prema naprijed - dodao je Barišić koji je 10. studenoga slavio 27. rođendan, a nadamo se kako će u subotu slaviti odlazak Hrvatske na EURO 2020.
Nisam plašljiv tip

Pred novinare je u četvrtak izišao i Bruno Petković, čovjek za kojeg Slovaci u Trnavi nisu imali lijeka. Radio im je što god je htio.


- Osjećam se jako dobro. Maksimalno sam spreman i motiviran. Prva utakmica u Slovačkoj ostala mi je u dobrom sjećanju, doista smo odigrali odličnu utakmicu. Izdominirali smo ih, i to je velika stvar - rekao je Petković, koji je u Trnavi protiv Slovačke zabio pogodak, a strijelac je bio i u listopadskom susretu protiv Mađara kada je utrpao dva komada (3:0).


Otkako je u ožujku dobio prvi poziv u reprezentaciju, postao je neizostavni član prve postave. Umirovljenjem Marija Mandžukića Dalić je u njemu pronašao Mandžina nasljednika na poziciji klasičnog napadača. Petković se odlično snašao u novoj ulozi među Vatrenima, a u subotu ga opet čeka žestoka borba sa slovačkom obranom na čelu s igračem Intera Milanom Škriniarom.


- Ne bojim se stopera Slovačke, nisam neki plašljiv tip. Imam dosta slobode na terenu, trener u Dinamu Nenad Bjelica, kao i izbornik Hrvatske Dalić mi vjeruju, to mi je jako drago, a i daje mi dozu samopouzdanja više. Osjećam se doista dobro i vjerujem kako ćemo kvalitetu pokazati na travnjaku i u subotu se radovati s gledateljima na riječkoj Rujevici - dodao je Petković, kojega su Slovaci "upoznali" u Trnavi, tako da će u subotu vjerojatno obratiti posebnu pozornost na njega. No Petković se ne boji, kako kaže, pa nije on neki plašljiv tip.
Hrvatskoj je za odlazak na Europsko nogometno prvenstvo 2020. u subotu dovoljan i bod protiv Slovačke, no u našoj reprezentaciji nitko ne želi ni razmišljati ni pričati o remiju. Kad god smo nešto kalkulirali, nije ispalo dobro, zato Vatreni na Rujevici idu kvalifikacije završiti pobjedom koja ih vodi na europsku nogometnu smotru sljedeće godine.
Ivana Liović
 
Rezultati by SofaScore
Bruno Petković

hrvatski napadač

Ne bojim se stopera Slovačke, nisam neki plašljiv tip. Osjećam se doista dobro i vjerujem kako ćemo kvalitetu pokazati na travnjaku i u subotu se radovati s gledateljima na riječkoj Rujevici
SLOVACI POTPUNO MIJENJAJU PRISTUP
Hrvatska je početkom rujna u kvalifikacijskoj utakmici za EURO u Trnavi odigrala fantastičnu utakmicu i deklasirala Slovačku s 4:0. Slovaci su na domaćem travnjaku potučeni do nogu, ali kažu kako su tu utakmicu zaboravili i potpuno su fokusirani na Rujevicu, na kojoj će se, vjeruju, predstaviti u puno boljem izdanju.

- Moramo uzeti pozitivno iz posljednjih utakmica, a zaboraviti na Trnavu. Sve počinje iz obrane, mi u zadnjem redu moramo zaigrati mnogo bolje. Ali naša obrana mora krenuti od napadača. Svi moramo zaigrati puno bolje - kazao je 24-godišnji branič Milan Škriniar te dodaje:

- Moramo promijeniti sve u odnosu prema prvoj utakmici protiv Hrvatske. U obrani moramo biti jači i agresivniji. To nam je nedostajalo u prvoj utakmici. Možda smo Hrvatsku previše respektirali. Sad mijenjamo pristup i vidjet ćete neku posve drugu Slovačku. Mi imamo šansi otići na EURO i vjerujemo da u subotu možemo napraviti korak naprijed prema tom cilju - zaključio je branič milanskog Intera.
Možda ste propustili...

DERBI SUSRET PAKET24 PREMIJER LIGE ZA RUKOMETAŠE

Vori: NEXE je sad kao ranjeni lav, Vuja će već nešto smisliti

OSJEČKI TENISAČ UPISAO NOVU POBJEDU NA SPLITSKIM FIRULAMA

Matej Dodig nastavio sa sjajnom igrom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini