Novosti
EUROPARLAMENTARCI O MIGRANTIMA U BIH I STANJU NA GRANICI RH

Ressler: Suočeni smo s političkim pritiscima zbog predane zaštite granice EU-a
Objavljeno 14. studenog, 2019.

Situacija s migrantima u Bosni i Hercegovini izazvala je u četvrtak u Europskom parlamentu u Bruxellesu burnu raspravu o odnosu hrvatske policije prema njima. U raspravi je sudjelovalo finsko predsjedništvo EU-a i Europska komisija.


"Nužno je odmah evakuirati ljude iz prihvatilišta u Vučjaku i zatvoriti ga", rekla je u ime finskog predsjedništva ministrica za europske poslove Tytti Tuppurainen. Povjerenik za unutarnje poslove i migracije Dimitris Avramopoulos rekao je da je Komisija dala više od 36 milijuna eura od 2018. godine BiH kako bi se pomoglo migrantima. "Unatoč brojnim pozivima koje je Komisija uputila vlastima Bosne i Hercegovine da odrede lokacije za odgovarajuće prihvatne centre, još uvijek nema odgovora", rekao je Avramopoulos. "Ne možemo prihvatiti kontinuirani transfer migranata i izbjeglica u potpuno neprimjerenu lokaciju Vučjak, gdje su životi ljudi u pitanju zbog nedostatka osnovnih uvjeta. To mjesto je okruženo minskim poljima i ne zadovoljava ni minimalne zahtjeve za pristojni smještaj, stoga za tu lokaciju neće biti financijske pomoći EU-a", rekao je Avramopoulos. On je pozdravio odluku vlade Federacije BiH kojom je odobreno da se dvije vojarne, jedna u blizini Sarajeva, a druga u okolici Tuzle, koriste kao privremeno prihvatilište. "Sada očekujemo da se ta odluka hitno provede kako bi se smanjio pritisak na Unsko-sanski kanton i da se tamo prebace migranti privremeno smješteni u Vučjaku", rekao je povjerenik.


Istaknuo je i da je Komisija zabrinuta zbog navoda o nasilnom vraćanju i lošem postupanju prema migrantima na hrvatskoj granici s BiH. "Bilo kakav oblik nasilja prema migrantima je neprihvatljiv. Imamo svakodnevne kontakte s hrvatskim vlastima koje su se obvezale da će ispitati sve te navode i tražili smo da o tome izvještavaju Komisiju. U tom kontekstu, na zahtjev Komisije uspostavljen je mehanizam za nadzor kako bi se osiguralo da aktivnosti na hrvatskoj granici budu u cijelosti u skladu s pravom EU-a, međunarodnim obvezama, uz poštovanje ljudskih i temeljnih prava", rekao je Avramopoulos dodajući da su se hrvatske vlasti na to obvezale.


HDZ-ov zastupnik Karlo Ressler je, govoreći u ime Europske pučke stranke, rekao kako se Hrvatska suočava "s pokušajima političkog pritiska zbog predane zaštite europske granice." Istaknuo je kako su navodi o nehumanom postupanju prema migrantima neutemeljeni i neprovjerljivi. "Međutim, ne smijemo popustiti pod ciljanim pritiscima jer imamo odgovornost prema svim europskim građanima da štitimo najdulju kopnenu granicu u EU-u, jasno, uz poštovanje svih prava i dostojanstva migranata, kojima pomažemo i spašavamo ih iz za život opasnih situacija u koje su ih doveli trgovci ljudima, a čemu svjedočimo proteklih dana u nekoliko potresnih primjera", rekao je Ressler.


Više zastupnika socijaldemokrata, zelenih i Ujedinjene ljevice upozoravalo je na nasilno vraćanje migranata i nasilje hrvatske policije prema njima, tvrdeći da zaštita granica ne smije biti izlika za kršenje ljudskih prava.


Zastupnik HDZ-a Tomislav Sokol na te je navode reagirao kako je "riječ o dezinformacijama, o neprovjerenim i nedokazanim tvrdnjama kojekakvih nevladinih organizacija koje imaju svoju agendu."


Ruža Tomašić iz kluba Europskih konzervativaca i reformista rekla je da je na pograničnim područjima na migrantskoj ruti u Hrvatskoj povećana stopa kriminaliteta i da se lokalno stanovništvo boji za svoju sigurnost i imovinu.


"Bosna i Hercegovina sa svojim političkim i financijskim ograničenjima nema kapaciteta samostalno odraditi posao na svojem teritoriju, a države preko kojih pristižu migranti nisu od prevelike pomoći jer slabo zaustavljaju ilegalne migrante. Jugoistočna Europa funkcionira na načelu spojenih posuda i zato je jedino trajno rješenje zaustavljanje masovnih ilegalnih ulazaka migranata. Europa mora reagirati kao cjelina. Pretvaranje srednje i zapadne Europe u utvrdu, dok se istodobno jugoistok kontinenta prepušta kaosu, moglo bi se u budućnosti pokazati pogubnim", rekla je Tomašić.
Željana Zovko istaknula je da BiH nije u stanju zaštititi svoje granice i građane, rekavši kako je to otvoreno priznao i šef granične policije BiH.


Hina/D.Pavlović
"Nužno je odmah evakuirati ljude iz prihvatilišta u Vučjaku i zatvoriti ga", poruka je finske vlade
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HDZ-a ANDREJ PLENKOVIĆ

Program za umirovljenike

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat