Regija
PROMOCIJA PODRAVINE I DALMACIJE

Dječji festivali u duhu tradicije
Objavljeno 14. studenog, 2019.
PITOMAČA - Uz nazočnost saborskog zastupnika Josipa Đakića, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, načelnik Općine Šolta Nikola Cecić-Karuzić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo, direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije Martina Jakelić i tajnik udruge "Slavuj – čuvari i promicatelji tradicijske kulture" Siniša Cmrk, potpisali su Sporazum o suradnji na tri međunarodna projekta iz kulture i turizma. Riječ je o projektima "Podravski Slavuj" i "Šoltanska Čuvita", međunarodnim dječjim TV festivalima tradicijske kulture, koji će okupljati djecu u dobi od 7 do 12 godina iz 12 zemalja EU-a i Kine, kao zemlje partnera.

Novi FEDAF ima ambiciju nastaviti slavnu tradiciju Festivala dječjeg amaterskog filma i pozvati djecu da sudjeluju svojim filmskim uradcima, na korijenima tradicije, ali i tehnoloških dosega 21. stoljeća, dok "FEST Drava", međunarodni festival etnoglazbenog izričaja, želi dovest na Dravu, Križnicu i Pitomaču glazbenike iz Mađarske, Slovenije, Italije, Srbije, Austrije i Hrvatske. Festivali će se održavati u kolovozu i rujnu.

- Ovaj sporazum otvara ne samo nova međunarodna povezivanja, nego se kroz njih provodi misija optimizma koji je odavno prisutan kroz riječi i djela u Virovitičko-podravskoj županiji i iza kojih stoje ne samo ovi projekti, nego i mnogi drugi - rekao je Cmrk. Župan je istaknuo kako je Županija ponosna na ovu inicijativu koja će kroz pjesmu i film povezati zelenu i plavu Hrvatsku.

- Promovirat će Pitomaču, Podravinu, Šoltu i Dalmaciju, odnosno Splitsko-dalmatinsku i Virovitičko-podravsku županiju te naposljetku i cijelu Hrvatsku. Sretni smo što smo dio ove lijepe priče, posebno jer već 28 godina postoji festival Pjesme Podravine i Podravlja u Pitomači, koji njeguje hrvatsku i podravsku riječ i stih, a i „Podravski slavuj“ i "Šoltanska Čuvita“ nude njegovanje tradicijske kulture odmalena, dok će filmovi nastaviti tradiciju našeg Pitomačanina Mirka Lauša - rekao je župan. V.G.
Siniša Cmrk: To je županija optimizma
Siniša Cmrk istaknuo je da je namjera podijeliti sa svijetom sve krasote hrvatskog načina življenja, pokazati u najljepšem svjetlu prirodne ljepote i posebnosti ovoga kraja i tako promovirati Pitomaču, Podravinu, i “prelijepu Lijepu Našu” iz Virovitičko-podravske županije. “To je Županija puna optimizma. Djeca i glazba spoj su koji to može učiniti najbolje i najdugotrajnije”, rekao je Cmrk. U prigodi potpisivanja ugovora službeno su predstavljene i nagrade pod nazivom Slavuj i Čuvita, koje će dobiti pobjednici navedenih festivala.
Možda ste propustili...

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike