Osijek
SKUP O URBANOM ŠUMARSTVU

Klon Gupčeve lipe
zasađen na Gajevu trgu
Objavljeno 14. studenog, 2019.
Studenti i profesori zagrebačkog Šumarskog fakulteta na terenskoj su nastavi u Osijeku

Vezani članci

PRVI STRUČNI SKUP O URBANOM ŠUMARSTVU

Grad Osijek dobiva klonove Gupčeve lipe i hrasta Julijus

U sklopu Prvog hrvatskog stručnog skupa o urbanom šumarstvu, u Osijeku je jučer održana terenska nastava studenata Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u sklopu koje je organizirana sadnja stabala na više lokacija u gradu.

Najprije je naš proslavljeni veslač David Šain, uz pomoć studenata i djelatnika Unikoma, na Gajevu trgu zasadio klon Gupčeve lipe iz Gornje Stubice, dar Hrvatskog šumarskog instituta, koja je 1957. proglašena spomenikom prirode i stavljena pod zaštitu države te je zaštićeni spomenik kulture.

- Čast mi je biti dio ove akcije i tako pridonijeti tome da naš Osijek bude još zeleniji i ljepši, da bude još više hladovine u ljetnim mjesecima - rekao je Šain.

Nešto više o tom vrijednom i raritetnom izdanku jedinog živog svjedoka Seljačke bune iz 1573. godine rekao nam je prof. dr. sc. Ivica Tikvić sa Šumarskog fakulteta, koji sa svojim studentima često dolazi u Osijek, gdje su, kaže, uvijek lijepo primljeni.

- Kolege iz Šumarskog instituta iz Jastrebarskog razmnožavanjem, odnosno kloniranjem, starog stabla stvorili su mlade sadnice koje sada želimo proširiti po cijeloj Hrvatskoj. To je simbolika kojom povezujemo znanost i zelenu kulturu koju razvijamo na razne načine. Htjeli smo na simboličan način pokazati da se urbani šumari bave podizanjem zelenila u urbanim sredinama, zajedno sa svim drugim čimbenicima koji planiraju i održavaju zelenilo. Želimo da naši studenti uče na mjestu gdje smo dobili jako veliku potporu - poručio je prof. Tikvić.

Iduća je postaja bio Trg bana Josipa Jelačića u Donjem gradu, gdje je ponajbolji svjetski gimnastičar Rober Seligman postao kum klonu hrasta Julijusa iz Siska koji je, kada je stradao u oluji, bio stariji od 300 godina.

- Jako mi je drago da sam baš ja odabran posaditi ovaj hrast, velika mi je to čast, jer kao što svi već znaju, pravi sam Osječanin i uvijek u svijetu promoviram naš grad. Danas je ovdje sa mnom i kolega gimnastičar iz Mumbaija u Indiji Darshil Turakhia, koji je u Osijeku već tri mjeseca te je oduševljen gradom, a najviše našim parkovima - rekao nam je Seligman.

Akcija je nastavljena u Vukovarskoj ulici, kod sveučilišnog kampusa, gdje su studenti zasadili sadnice 20 stabala običnih koprivića, popunjavajući drvored postojećeg običnog divljeg kestenovca. Sadilo se i na Vijencu Ivana Meštrovića, gdje je zasađen hrast lužnjak dobiven iz sjemena najvećeg primjerka hrasta lužnjaka u Hrvatskoj, koji se nalazi u prašumi Prašnik u blizini Okučana.

- Ovim sadnjama Osijek i dalje brendira svoje zelenilo u kojemu stvaramo točke koje će biti zanimljive zelenim turistima, ali su i jako bitne nama građanima Osijeka u doba globalnog zatopljenja - poručila je Jasenka Vizentaner.

Praktična se nastava studenata Šumarskog fakulteta nastavila na Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi, gdje je docent Vinko Paulić na stablu ginka demonstrirao kako upotrebom arborikulturnih dijagnostičkih instrumenata ispitati zdravstveno stanje stabla, o čemu detaljnije pišemo na 11. stranici.

Ivan Alilović
Proslavljeni osječki gimnastičar Robert Seligman zasadio je klon hrasta Juliusa na Trgu bana Josipa Jelačića
1400 STABALA
U Osijeku je, prema onome što nam je rekla Jasenka Vizentaner, ove godine zasađeno oko 1400 stabala. Zaključno s prošlim mjesecom, uklonjeno je 307 stabala, no kako razdoblje sječe tek počinje, pretpostavlja da će se do kraja godine ta brojka povećati na 400 do 500 stabala.
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike