Mozaik
UMRO JE BRANKO LUSTIG

Preminuo veliki hrvatski producent i jedini osječki oskarovac
Objavljeno 14. studenog, 2019.
Počasni je građanin Osijeka, Zagreba i Čakovca, jednog svog Oscara poklonio Memorijalnom centru “Yad Vashem” u Izraelu

U Zagrebu je jučer u 87. godini preminuo Branko Lustig, najpoznatiji hrvatski filmski producent i osvajač dvaju Oscara, za filmove "Schindlerova lista" 1993. i "Gladijator" 2000. Dvostruki je dobitnik i nagrade Zlatni globus za navedene filmove.

Branko Lustig rodio se u Osijeku 1932., u židovskoj obitelji. Za Drugog svjetskog rata dvije je godine proveo u nacističkim logorima Auschwitzu, Mittelbau-Dori i Bergen-Belsenu. Osim njega i majke, cijela obitelj stradala je u koncentracijskim logorima, a otac je pretkraj rata ubijen u Čakovcu. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u film "Schindlerova lista". Nakon rata s majkom se vraća u Jugoslaviju. Od 1955., nakon što je diplomirao glumu na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, zaposlen je kao pomoćnik direktora Jadran Filma, a već sljedeće godine sudjeluje u radu na filmu "Ne okreći se, sine", koji je dobio brojne nagrade u bivšoj državi. Nakon što je, 1970-ih, radio na inozemnim koprodukcijama, taj rad i poznanstva omogućili su mu da 1980-ih ode u Los Angeles. Karijeru u Hollywoodu započinje nakon rada na serijama “Vjetrovi rata” (1983.) i “Rat i sjećanja” (1987.), napravljenima u koprodukciji s Jadran filmom, a surađivao je i u nastanku poznatih filmova "Guslač na krovu", "Sofijin izbor" i "Limeni bubanj".

Ubrzo je upoznao slavnog redatelja Stevena Spielberga s kojim je napravio film "Schindlerova lista", osvojio Oscara i tako postao utjecajan producent u Hollywoodu. Nakon filma "Mirotvorac" s Georgeom Clooneyem i Nicole Kidman počeo je raditi s redateljem Ridleyem Scottom, s kojim je, nakon osvajanja Oscara za "Gladijatora", surađivao na filmovima "Hannibal", "Pad Crnog jastreba", "Kraljevstvo nebesko", "Dobra godina" i "Američki gangster". Na snimanju posljednjeg filma došlo je do razlaza sa Scottom.

Ove je godine proglašen počasnim građaninom Zagreba, i to za izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture razumijevanja među različitima. To nije prvo proglašenje Lustiga počasnim građaninom u Hrvatskoj, jer je 2010. proglašen počasnim građaninom Osijeka, a 2017. počasnim građaninom Čakovca. Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikovao je Lustiga 1994. Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za zasluge u promicanju međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske.

U svojoj karijeri dobio je niz važnih međunarodnih priznanja, primjerice, 2014. predsjednik Francuske dodijelio mu je Odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti, a iste je godine uvršten među 50 najboljih svjetskih filmskih producenata svih vremena, kao 29. na listi uglednog časopisa The Daily Beast. Svog je Oscara za "Schindlerovu listu" darovao Memorijalnom centru "Yad Vashem" u Izraelu.

Kad je u jednom intervjuu upitan zašto se vratio u Hrvatsku, Lustig je odgovorio:

- Iskreno, vratio sam se da umrem ovdje. Lijep je Hollywood, upoznao sam velike glumce, radio s njima, ali ipak je ovo moja zemlja i puno toga sam tu doživio – i lijepog, ali i stradanja. Tu imam i puno prijatelja, u Americi imam jako puno znanaca, ali samo mi je Spielberg prijatelj.

Tanja Kvorka
ZAKLADA SHOAH I FESTIVAL TOLERANCIJE
Bio je aktivan u promicanju svijesti o holokaustu. Osnovao je Festival tolerancije - Festivala židovskog filma Zagreb, a sa Stevenom Spielbergom osnovao je zakladu Shoah.

- Napravljen je kompjutorski sustav u kojem ćete, kad upišete “holokaust”, čuti glas bivšeg logoraša koji će reći koji je broj nosio na ruci i upitati vas želite li da vam ispriča svoju priču. To smo napravili u svrhu proučavanja holokausta. Moje svjedočanstvo je 55.000. po redu, ali ima svjedočanstava i nakon mojeg - ispričao je Lustig o svojoj zakladi Shoah za Nacional 2016.
Možda ste propustili...

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

Najčitanije iz rubrike