Novosti
DVA ZAKONA O VUKOVARU

Doprinos očuvanju trajne uspomene na žrtvu Vukovara i herojske bolnice
Objavljeno 14. studenog, 2019.
"Bolnicu u Vukovaru pretvorit ćemo u Nacionalnu memorijalnu bolnicu", istaknuo je ministar zdravstva

Javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i Bolnicom hrvatskih veterana na Republiku Hrvatsku te o Nacrtu prijedloga Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta kreće u četvrtak.


Tim povodom u srijedu su konferenciju za novinare održali ministar branitelja Tomo Medved i ministar zdravstva Milan Kujundžić. Medved je istaknuo kako se Prijedlogom Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta želi očuvati trajna uspomena i sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu, ali i poticati društveni razvoj vukovarskog područja s naglaskom na demografski, gospodarski, kulturni, odgojno-obrazovni i znanstveno-istraživački razvoj te stabilizaciju i očuvanje mira u svim aspektima.


- Vukovar ima posebno važnu ulogu u hrvatskoj povijesti i on je simbol otpora, žrtve i zajedništva u Domovinskom ratu. Ovim se zakonom Vukovar prepoznaje kao mjesto stvarnog stradanja koje ima iznimno povijesno, kulturno, društveno i gospodarsko značenje u nacionalnom kontekstu - kazao je Medved predstavljajući taj nacrt zakona. Dodao je kako su velikosrpska agresija na Vukovar 1991. i višegodišnja okupacija grada ostavili duboke negativne i trajne posljedice na njegovoj bogatoj povijesnoj i kulturnoj baštini, a osobito na demografskoj slici te je Vlada, sukladno obećanju, pokrenula proceduru donošenja toga zakona.
Poseban status

Istaknuo je kako je Vukovar postao simbol mlade hrvatske države i borbe hrvatskog naroda i građana za slobodu, nacionalnu samostalnost i teritorijalnu cjelovitost. Proglašenjem toga zakona stvorit će se pravno-politički okvir za posebni status Vukovara. "Jedan od ciljeva zakona je očuvanje trajne uspomene i sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu, ali i poticanje njegova društvena razvoja u svim aspektima", poručio je. Medved kaže da se zakonom definira pojam posebnog domovinskog pijeteta i područje na koje se to odnosi - Grad Vukovar i naselje Bogdanovci - a kao mjesto posebnog pijeteta određena je i Nacionalna memorijalna bolnica u Vukovaru. Memorijalno groblje iz Domovinskog rata definirano je kao središnje mjesto odavanja posebnog domovinskog pijeteta i središnje mjesto odavanja počasti nacionalnoj žrtvi u uspostavi neovisne i samostalne Hrvatske.


Ministar hrvatskih branitelja najavio je da će se zakonom uspostaviti i posebno međuresorno tijelo - Vijeće za domovinski pijetet, mir i razvoj koje će imati 15 članova i imenovat će ih Vlada na mandat od četiri godine. "Financijska sredstva za provedbu zakona osigurat će se u državnom proračunu i proračunima jedinica lokalne i regionalne samouprave", dodao je.


Prijedlog ovog zakona, naglasio je Medved, dio je širih napora ove vlade za razvoj Vukovara. U tom je smislu podsjetio što je sve vlada Andreja Plenkovića učinila za Vukovar, naglasivši kako je to jasna poruka da su odlučno posvetili pozornost i pružili snažnu potporu gospodarskom razvoju i revitalizaciji toga grada.
Povijesni presedan

Predstavljajući pak Nacrt prijedloga Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i Bolnicom hrvatskih veterana na državu, ministar Kujundžić rekao je kako se nikoga ne treba podsjećati kako se u Vukovaru dogodio presedan u povijesti ratovanja kada je riječ o bolnici, bolesnicima i djelatnicima bolnice.


- Rat se još nije ni zahuktao, a agresor je već u srpnju 1991. počeo svakodnevno granatirati bolnicu. To je sramota i presedan, a isto tako je presedan što je agresor učinio kada je ušao u bolnicu gdje su poubijali i odveli više od 200 ranjenika i djelatnika bolnice - istaknuo je ministar. Kujundžić je naglasio kako se u toj bolnici, isto tako, događalo nešto pozitivno u tim teškim uvjetima, a to je da se nije pitalo tko je koje nacionalnosti, već su se liječile i vidale rane svih potrebitih.


- Ova nacija ne smije zaboraviti bolnicu Vukovar i ne smijemo ni u kome smislu dovesti do ugroze njezina poslovanja. I na tome je tragu prošle godine, hodajući u Koloni sjećanja na žrtve Domovinskog rata u Vukovaru, izrasla ideja koju danas provodimo u realnost da Županijsku bolnicu Vukovar, s obzirom na njezine povijesne zasluge, pretvorimo u Nacionalnu memorijalnu bolnicu - rekao je ministar Kujundžić i dodao kako će tada svu brigu oko vođenja, poslovanja i sigurnih financijskih uvjeta osiguravati Ministarstvo zdravstva.


Na novinarski upit je li u planu da se, s obzirom na to da vukovarska bolnica postaje državna, a udaljena je 15-ak kilometara od Vinkovaca, smanji ili zatvori vinkovačka bolnica, Kujundžić je poručio kako općenito smatra da nam ne treba toliko bolnica i odjela.
- Mi smo već krenuli u proces gdje neće biti potrebni akutni odjeli u obje te bolnice. To treba integrirati. Krenuli smo već s funkcionalnim povezivanjem bolnica, smanjivanjem broja odjela i operacijskih mjesta. Neće se zatvarati ni jedna bolnica, ali već sad se smanjuju akutni odjeli - istaknuo je ministar.


Igor Bošnjak/H
U KOLONU SJEĆANJA SVI SU POZVANI
Na upit hoće li se kroz "posebni pijetet" provući i uklanjanje ćirilice ili ćiriličnih ploča, ministar Medved je rekao kako je zakonom jasno definirana važnost poštovanja članka 8. Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama. Upitan hoće li ove godine u Koloni sjećanja u Vukovaru biti i predstavnici Srba, odgovorio je: "Sve osobe koje imaju osjećaj prema žrtvama i koje žele iskazati poštovanje i pijetet prema žrtvama - sve su pozvane da budu u Koloni sjećanja za žrtve Vukovara, kao i za žrtve Škabrnje i svih drugih stratišta u Hrvatskoj”, poručio je. Rekao je i kako se nije odustalo od izuzimanja Vukovara od nekih poreznih davanja. "Zakon o razvoju Grada Vukovara je u postupku usuglašavanja s Europskom komisijom te očekujemo da će se vrlo brzo usuglasiti stavovi i taj zakon ići u proceduru", ističe Medved.
Milan Kujundžić

ministar zdravstva

BOLNICA SAČUVANA KAO POSEBNA U POVIJESTI HRVATSKOG NARODA

Ministar Kujundžić podsjetio je kako je u svibnju vukovarsko-srijemska Županijska skupština donijela odluku da oni, kao vlasnici, prenose svoja vlasnička prava na državu i Ministarstvo zdravstva, koje će osiguravati brigu oko vođenja, poslovanja i sigurnih financijskih uvjeta. Time će, kaže ministar zdravstva, bolnica s jedne strane biti sačuvana kao ustanova u kojoj će se i dalje liječiti ljudi, a s druge strane kao posebna bolnica u povijesti hrvatskog naroda. "U budućnosti će biti sačuvana kao Nacionalna memorijalna bolnica", istaknuo je Kujundžić.
Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost