Regija
VELIKOPOLJSKA REGIJA PREDSTAVILA SVOJA ISKUSTVA

Obnoviti željeznice EU novcem
Objavljeno 14. studenog, 2019.
VUKOVAR - Izaslanstvo prijateljske Velikopoljske regije, predvođeno zamjenikom maršaleka regije Wojciech Jankowiakom, boravilo je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a župan Božo Galić primio je poljsko izaslanstvo u Vukovaru, gdje je održan i okrugli stol na temu razvoja željezničke infrastrukture. Velikopoljska regija prva je, rečeno je, od svih poljskih regija razvila model obnove željezničke infrastrukture sredstvima iz EU fondova, koji uključuje nabavu prijevoznih sredstava.

Na okruglom stolu, pod nazivom "Financiranje razvoja željezničkog prometa i infrastrukture sredstvima iz Europskih fondova: Primjer Velikopoljske regije", prezentirana je mogućnost iskorištavanja sredstava iz EU fondova, prikazana dobra praksa, kao i iskustva u načinu restrukturiranja i financiranja željezničke infrastrukture. To je bila prilika, rečeno je, da se predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a te HŽ infrastrukture upoznaju s poljskim modelom financiranja razvoja željezničkog prometa i infrastrukture sredstvima iz EU fondova, a župan je i razgovarao s resornim institucijama.

- Razgovarali smo o razvoju željezničke infrastrukture, posebno o koridoru X na relaciji Vinkovci - Zagreb, a koji je za nas iznimno važan - rekao je Galić. Naveo je i da VSŽ s Velikopoljskom regijom ima iznimno dobru suradnju dugi niz godina.

Pomoćnik ministra mora prometa i infrastrukture Alen Gospočić rekao je da je cestovni promet u Hrvatskoj sagrađen gotovo u cijelosti, te kako je ostalo još sagraditi spajanje na koridoru Vc, autoceste kod Siska i Ploča prema Dubrovniku. Restrukturiran je i dug od 5,2 milijarde eura u sektoru cesta i autocesta. No posve je drukčija situacija u željezničkom prometu, posebno u Slavoniji, zbog golemih devastacija prije 30-ak godina.

- Fokus Vlade i ministarstva, u sljedećih 10 - 15 godina, ulaganje je u željezničku infrastrukturu, gradit će se i obnavljati željeznički pravci, a posebno koridor X - istaknuo je Gospočić.
S.Butigan
PUTNICI ŽELE KVALITETNE I BRZE VLAKOVE
Jankowiak je rekao kako su investicije u željezničku infrastrukturu prioritet. S jedne strane je modernizacija, a s druge remont i ulaganje u pruge. Željeznice i održavanje infrastrukture dijele u dva dijela: državne željeznice i regionalna razina. “Posljednjih smo godina uspjeli, što iz EU fondova, što vlastitim snagama, uložiti u projekte 250 milijuna eura. Kao lokalna uprava kupujemo vlakove i vlasnici smo 50 posto voznog parka”, rekao je dodavši da je prijevoz kvalitetan i vlakovi su točni, čime se povećava i broj ljudi koji ga žele koristiti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike