Mozaik
VRIJEME DIVLJA DILJEM PLANETA

Venecija poplavljena, a istok Australije gori
Objavljeno 13. studenog, 2019.
Ekstremno je i u većem dijelu Sjedinjenih Američkih Država gdje se temperatura spustila debelo ispod nule, a još nije zima

Klima je posljednjih dana poludjela diljem planeta. I dok Australijom bjesne katastrofalni požari, Venecija se bori s drugom najvećom poplavom u povijesti, a u Sjevernoj Americi zabilježeni su rekordni minusi za ovo doba godine. Svi ti ekstremi rezultat su klimatskih promjena.

Talijanski turistički biser Venecija i u srijedu bilježi razinu mora višu od 180 cm, zbog čega je gotovo 85 posto Venecije poplavljeno. Voda je poplavila sve podrume i velik dio prizemlja. Već sada šteta je golema, a poplava je uzela i prvu žrtvu, 78-godišnjaka koji je smrtno stradao u strujnom udaru nakon što je voda ušla u kuću i prouzročila kratki spoj na električnim instalacijama.

Gradonačelnik Luigi Brugnaro rekao je kako će proglasiti stanje katastrofe i da će od Vlade zatražiti pomoć u sanaciji. "Sve je to rezultat klimatskih promjena. Kako bismo izbjegli daljnje katastrofe, pozivam Vladu da se izgradnja zaštitnih barijera uz obalu što prije završi, jer se realizacija dugo odgađa", rekao je Brugnaro. Nazvane "Mojsije", pokretne podmorske barijere namijenjene su tome da ograniče poplave u gradu, koje izaziva južni vjetar koji donosi plimu u Veneciju. Voda je prodrla i u baziliku svetog Marka koja je tako poplavljena šesti put u 1200 godina. Četiri poplave bile su u posljednjih 20 godina, a posljednja je bila lani u listopadu. I dok gradski oci zbrajaju štetu od poplava, brojni turisti u njoj uživaju. Nemali ih se broj potpuno smočio, sve kako bi došao do najbolje pozicije za fotografiranje u vodi.

Druga je slika u Australiji gdje vatrogasci pokušavaju obuzdati šumske požare. Vlasti su u srijedu naredile hitnu evakuaciju najugroženijih osoba, uključujući onih na obalnim turističkim destinacijama. U saveznoj državi Queensland u srijedu je bilo više od 60 požara. Oko 1500 vatrogasaca je na terenu i bori se protiv šumskih požara diljem zemlje. Upozorenje je izdano za Noosa North Shore, popularno odmorište oko 150 kilometara južno od Brisbanea. Uništeno je 14 domova u Queenslandu od kraja prošlog tjedna kada su izbili šumski požari i što je natjeralo lokalne vlasti da proglase izvanredno stanje u 42 lokalna područja.

U utorak je izdano upozorenje zbog "katastrofalne opasnosti od požara" u Sydneyju te okolnim područjima zbog temperatura od 30 stupnjeva i snažnih vjetrova od 80 km/h.

Milan Bugarić/H
SAD SE BORI S NISKIM TEMPERATURAMA
Arktička zračna masa u SAD-u donijela je rekordno niske temperature za ovo doba godine. Postavljeni su temperaturni rekordi u Kansasu i Illinoisu. Više od 1000 letova je otkazano, a u nekim su mjestima zatvorene i škole. Hladna fronta daje osjećaj sredine zime, a ne studenoga. Nekoliko gradova u Kansasu zabilježilo je rekordno niske temperature na taj datum. Najniža je zabilježena u Garden Cityju (18 stupnjeva ispod ništice). Chicago je zabilježio rekordnih -14 na taj datum, a mogao bi zabilježiti i rekordan snijeg.
Najčitanije iz rubrike