Mozaik
ZFF: PRIKAZAN NORVEŠKI FILM “PAZI NA DJECU”

O tome kako komunicirati u ekstremnim situacijama i pritom zadržati pristojnost
Objavljeno 14. studenog, 2019.

Novi film norveškog pisca i redatelja Daga Johana Haugeruda "Pazi na djecu", prikazan u ovogodišnjoj konkurenciji Zagreb Film Festivala (ZFF), kontemplativno je djelo o svoj težini komunikacije među ljudima zbog ekstremne situacije u kojoj se nitko dobro ne snalazi.

Radnju pokreće tragedija na školskom igralištu osnovne škole - nakon bezazlene prepirke dvoje razrednih kolega sedmaša djevojčica udara dječaka školskom torbom u glavu, što završi fatalno. Dok se djeca u toj situaciji snalaze kako znaju, odrasli pokušavaju pronaći odgovore i misle da ih nalaze, ali im realnost dokazuje suprotno. Slijedi nizanje perspektiva, razgovora i verzija o tom događaju, od roditelja koji traže način da se nose s groznim posljedicama čina njihove kćeri do učitelja koji žele zaštititi sebe i učenike, ali moraju misliti i na imidž škole. Djevojčica je kći istaknutog laburista, a dječak sin poznatog političara desnice, što u pozadini svih verzija onoga što se dogodilo daje dodatnu dimenziju suvremenog norveškog društva.

Redatelj filmom propituje toleranciju, njezine mogućnosti i ograničenja, no kaže da je prvotno ipak želio napraviti film o tome kako komunicirati u teškim situacijama i kako pritom zadržati pristojnost.

- Film zapravo govori o tome kako riješiti određenu situaciju i pokazuje da osveta nikada nije dobra, ona ocu dječaka nije mogla biti utjeha i općenito nije dobra za društvo u cjelini - rekao je Haugerud za Hinu.

Smatra da film pokazuje i kako gledamo jedni na druge jer svi imamo pogrešne pretpostavke o ljudima koji imaju drukčija politička uvjerenja - ljevičari imaju predrasude o desničarima i obratno.

- Ljudi ne moraju imati ista politička mišljenja, ali mogu komunicirati unatoč tome jer ako nema komunikacije, društvo ne napreduje - ustvrdio je.

Haugerud napominje da su skandinavske zemlje u posljednje vrijeme izgubile dio svoje reputacije kao tolerantne zemlje, kakvu još uvijek uživaju u ostatku svijeta.

- Danas je vrlo drukčije, u tradiciji nordijskih zemalja je socijaldemokracija još od Drugog svjetskog rata, sve političke stranke imaju nešto od te ideologije, no, kao i u ostalom dijelu Europe, i ondje sve više jača desnica, komunikacija je polarizirana i sve agresivnija - rekao je i dodao kako je ovo njegov prvi posjet Zagrebu i kaže da mu je uvijek zanimljivo kako njegove filmove percipiraju u različitim dijelovima svijeta.

Tanja Kvorka
Redatelj Dag Johan Haugerud filmom propituje toleranciju, njezine mogućnosti i ograničenja
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike