Novosti
FUNKCIONALNA DECENTRALIZACIJA

Županije se pripremaju za preuzimanje državne uprave
Objavljeno 13. studenog, 2019.
Na ovaj način vraćaju im se nadležnosti za poslove koje su obavljali do 2001.

Za početak prosinca najavljeno je potpisivanje ugovora između ministra uprave i svih župana o preuzimanju djelatnika i poslova iz nadležnosti ureda državne uprave. Osnovna je to pretpostavka da se ovi uredi s prvim danom 2020. godine povjere županijama kao nastavak funkcionalne decentralizacije na temelju Zakona o sustavu državne uprave koji je Sabor usvojio u srpnju ove godine.



Preuzimanje

Osječko-baranjska županija tako će preuzeti poslove, ali i djelatnike Ureda državne uprave na području županije, pa su nam i ondje potvrdili da traju pripreme kako bi sve bilo spremno za 2. siječnja sljedeće godine. Ovaj ured državne uprave trenutačno broji 208 djelatnika, a njih 63 podnijelo je zahtjev za odlazak u mirovinu uz stimulativne otpremnine, u koju odlaze sredinom prosinca. S druge strane, Osječko-baranjska županija trenutačno broji 211 zaposlenika, a odlazak u mirovinu uz stimulativne otpremnine ponuđen je i zaposlenicima Županije koji za to imaju ispunjene zakonske uvjete, a kako saznajemo, odluku o odlasku u mirovinu županijski službenici mogu donijeti do kraja ovog mjeseca.


- I u sustavu Županije ima zainteresiranih za odlazak u mirovinu, s njima se razgovara i dogovaraju se uvjeti koji idu u korist naših dugogodišnjih zaposlenika. Spajanjem Ureda državne uprave i Županije doći će do smanjenja ukupnog broja zaposlenih, no kada uzmemo u obzir broj djelatnika koji odlaze u mirovinu, taj se broj poklapa s našim projekcijama, tako da sa sigurnošću možemo poručiti kako nitko od djelatnika neće ostati bez posla - poručio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.


Podsjeća kako je donesen i paket zakona koji će omogućiti županijama da obavljaju državne poslove, što podrazumijeva preuzimanje državnih službenika, opreme i sredstava za rad. Dakle, državni službenici koji su do sada obavljali poslove, iz sustava državne uprave prelaze u sastav županije te postaju službenici i namještenici područne samouprave. Za obavljanje tih poslova u državnom proračunu za 2020. godinu osigurano je 350 milijuna kuna, kao i 150 milijuna kuna za otpremnine djelatnika ureda državne uprave.


Riječ je o poslovima iz područja društvenih djelatnosti, gospodarstva, imovinskopravnih odnosa i poslova opće uprave, a Ministarstvo uprave zadržava upravnu inspekciju, upravni nadzor i nadzor zakonitosti općih akta i jedinica lokalne samouprave. Većina odjela ureda državne uprave spaja se sa županijskim upravnim odjelima, a razdvajaju se opća uprava, imovinskopravni poslovi i zajednički poslovi, pa će najveća slavonska županija, umjesto dosadašnjih 13, imati 15 upravnih odjela. Ovom reformskom mjerom cilj je građanima približiti državne i županijske poslove.
Bolja dostupnost


- Sadašnje ispostave državne uprave i matičnih ureda nadopunit će se uslugama i poslovima koje obavlja Osječko-baranjska županija pa će građani imati veću dostupnost tih usluga i poslova. Očekujemo i veću učinkovitost i bolju dostupnost ovih poslova i protoka informacija prema našim sugrađanima. Građani neće biti ni u čemu zakinuti, nego baš suprotno, usluge će im biti još dostupnije - rekao je župan Anušić te podsjetio da se u nadležnost županija sada vraćaju poslovi koje su obavljale do 2001. godine.


Dario Kuštro