Novosti
NACIONALNA EUROPSKA DESTINACIJA IZVRSNOSTI (EDEN)

Pobjednik je Sveti Martin na Muri
Objavljeno 13. studenog, 2019.
Sveti Martin na Muri nova je nacionalna Europska destinacija izvrsnosti (EDEN) na temu wellness i well-being turizma. Ovu prestižnu titulu, koju još od 2006. dodjeljuje Europska komisija, Sveti Martin na Muri dobio je u Iloku, gradu koji je s Vukovarom i Vučedolom bio pobjednik za 2016./2017. na temu kulturnog turizma. Uz pobjedničku destinaciju, na svečanosti održanoj u dvorcu Odescalchi predstavila su se i četiri finalista - Stubičke Toplice, Daruvar, Tuheljske Toplice i Krapinske Toplice.


"Zdravstveni turizam bilježi najbrži rast u turističkoj industriji s godišnjom stopom od 15 do 20 posto i snažno utječe na kreiranje cjelogodišnjeg turizma. U Hrvatsku sedam posto turista dolazi motivirano zdravstvenim razlozima, a njih osam posto dolazi zbog wellness ponude, a također je poznato da su takvi gosti dobri potrošači koji za vrijeme svog boravka u destinaciji izdvajaju od 20 do 30 posto više financijskih sredstava od ‘klasičnih‘ turista", istaknuo je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.
Pobjednička destinacija, nositeljica titule EDEN, promovirat će se na službenim stranicama Europske komisije i Hrvatske turističke zajednice, a prema riječima Slavije Jačan Obratov, direktorice Sektora za sustav turističkih zajednica i razvoj proizvoda u Hrvatskoj turističkoj zajednici, pobjednik i finalisti predstavit će se na europskoj razini te pridružiti europskoj mreži destinacija koje promoviraju održivi turizam. S.Butigan