Kultura
MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Razvijaju kritičnost prema kič patetičnosti
Objavljeno 13. studenog, 2019.
Izložba donosi 20 radova. Fotografija je prvi istraživački rad, a poetski tekst nezrcalni odgovor

U povodu ovogodišnjega Mjeseca hrvatske knjige, koji se odvija u Ritmu čitanja, Knjižnica Filozofskoga fakulteta Osijek (novootvoreni prostor u Školskoj ulici 4) organizira programski tjedan Uhvati ritam u Knjižnici. Prvi program, koji je bio i puni čin otvorenja novog knjižničnog prostora, bila je izložba studentskih fotografija i pjesama + autorska čitanja, a izložbu su otvorili doc. dr. sc. Sanja Jukić i voditeljica Knjižnice Lana Šuster.


Izložba se sastoji od 20 radova, točnije dvostrukih tekstova, gdje je fotografija prvi istraživački rad, a poetski tekst je nezrcalni odgovor na tu fotografiju. Radovi su, kako je istaknula prof. Jukić, puni studijski rad izvedeni kroz kolegij Stilovi medijske kulture, a fotografije su izrađene na Fotografskoj radionici knjižničarice, inače fotoautorice Lane Šuster, koja je tako "ušla" u poseban suradnički rad na kolegiju. Ukupni rad na studentskim "dvostrukim tekstovima" je specifično njegovanje medijske stilistike koju je Filozofski fakultet u Osijeku i inače inaugurirao u hrvatski teorijski prostor promišljanja odnosa između umjetnosti. S obzirom na to da je riječ o autorstvu koje je zapravo strukturirano i studijsko autorstvo, u kojem je posebno aktivna - istaknula je dr. sc. Jukić - kritičnost prema kič patetičnosti i neestetskoj banalnosti, onda su studenti time svladali preduvjerenje kako se pisati može i iz samo neosviještenih i trošnih emocionalnih fraza.


U tekstovima se dalo čuti i teorijske pojmove u ravnopravnom odmicanju i sudaru s onim vrlo afektivnim, čulo se i pokidane dnevno-prizorne narativnosti, a sklonost minijaturi očigledno je brinula o odsijecanju viškova bilo kakve banalnosti. Ovako, izložbom prikazani, sugeriraju i kakvu moguću knjigovnu sudbinu, što, ako se prisjetimo projekta koji je s FFOS-a bio stigao prije pet godina kroz naziv HIKOS MASHUP, se vjerojatno od kreativnog Filozofskog fakuleta i može realno očekivati! Važna je mala poruka ovoga rada, rekla je profesorica Jukić, jedina koja nam se može činiti kako je podrazumijevana, ali ju stoga i previdimo, dakle ta da je književnost umjetnost, ona rječita, ona koja uvijek ima kroz svoj medij riječi - upravo misaonost na jakom implicitnom raspolaganju.
Lana je Šuster rekla kako je ovim studentskim radovima i njihovom izložbom - probijen led javnog djelovanja Knjižnice, kolji je bio uspavanim proteklih desetak godina, a podsjetila je na tradiciju od najmanje dva desetljeća utjecajnog javnokulturnog djelovanja čitaonice fakultetske knjižnice, od samog osnutka fakulteta do sredine devedesetih. Profesorica je Jukić pročitala i imena svih dvadesetoro studentica i studenta, a oni su zatim autorski pročitali svoje tekstove, dakako one slovne.

Narcisa VEKIĆ/Ema NENADIĆ

20

studenata i studentica čitali su svoje autorske tekstove, koji će biti izloženi pogledima javnosti
MJESEC DANA IZLOŽENI MARNIM POSJETITELJIMA
Ovi dvotekstovi su bitno pokazali svijest studenata o nužnosti, pri pisanju, same svijesti o pisanju, pa autorstvo ima na raspolaganju znanje o procesu u kojem tekstovi nastaju, najradije upravo onako kako je rekao možda najveći globalni umjetnik današnjice Nick Cave - poantirala je prof. jukić - tekstovi, skladbe, nastaju u oprjekama iz kojih frcaju iskre. Studenti su bili vođeni tim naputkom, uspostaviti tolike napetosti u svojim dvotekstovima, koje će izazvati tekstualno svjetlo. Mjesec dana izloženi su marnim knjižničnim posjetiteljima.
Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike