Kultura
SLAVONCI SE IMAJU ČEMU NADATI

Vječita se umjetnička potraga za istinom osjeti i prepoznaje
Objavljeno 13. studenog, 2019.
Dodjela Nagrada hrvatskog glumišta je u nedjelju, 24. studenoga, a Slavonci imaju šest nominacija u različitim kategorijama

Velika je čast naći se među nominiranima za neku od Nagrada hrvatskog glumišta jer žiri svake godine nominirane objavljuje kao najbolje što se u kazališnoj produkciji Hrvatske dogodilo protekle sezone. Žiri za dramu je tako ovaj put morao pogledati i (pro)cijeniti šezdesetak predstava te kroz svoje kritičko sito procijediti samo tri koje će se u konačnici nadmetati za doista prestižnu nagradu. Prošlo je sedam godina otkako je Unterstadt u režiji Zlatka Svibena dobio ovu veliku nagradu kao predstava u cjelini. Bilo bi lijepo kada bi sedmica značila kako će redateljska vizija Same M. Streleca moje istoimene priče/romana biti ovjenčana lovorikama - više je nego zadovoljna Ivana Šojat, autorica romana Emet prema kojemu je nastala istoimena predstava. Točno godinu dana nakon premijere (11. studenoga 2018.) Emet je nominiran u kategoriji najbolje dramske predstave u cjelini.



Sreća i ponos

HNK u Osijeku dobio je još dvije nominacije, i to obje za predstavu Doljnjodravska 11, nastalu u produkciji Osječkog ljeta kulture. U utrci za nagrade su Vlasta Ramljak (u kategoriji sporedne ženske uloge, i to za ulogu Omame) te Saša Došen za scenografiju iste predstave, koju je, podsjetimo, ambijentalno na prošlom OLJK-u postavio i režirao Zlatko Sviben.


- Hvala Dragi Hedlu na sjajnom romanu, Zlatku Svibenu na iznimnoj dramatizaciji i vođenju moje uloge. Naravno, hvala kazalištu što me je zvalo i hvala malom Viti i ostalim kolegama, jer bez njih ne bi bilo ni moje Omame - kratka je Vlasta Ramljak, koja je u kategoriji glavne ženske uloge za NHG bila nominirana 1998. za izvedbu Mađarske Medeje Arpàda Göncza.


Prije četiri je godine Saša Došen također bila nominirana, ali u kategoriji kostimografije za predstavu 260 dana osječkoga HNK-a. Ovaj put smiješi joj se priznanje za scenografiju.


- Sudjelovanje u kreativnom procesu rada na predstavi, uz suradnju usmjerenu stvaranju događaja namijenjenog publici, samo je po sebi nagrada. Kada taj rad biva prepoznat od struke, vjerujem da nitko ne može zatomiti osjećaj sreće i ponosa.


Sama scenografija, izdvojena iz konteksta ukupnosti izvedbe, beznačajna je. Značenje joj daje kontekst koji čine svi dramaturški, redateljski, glumački, glazbeni i vizualni elementi izvedbe. HNK u Osijeku kontinuirano podržava umjetničke vizije autora projekata i ansambla tako da je ova nominacija za Nagradu hrvatskog glumišta meni iznimna čast, ali i potvrda doista lijepog kolektivnog stvaranja predstave Doljnjodravska 11 - dodaje Saša Došen.


Donjogradski se teatar, Dječje kazalište Branka Mihaljevića, i ove godine nada nagradi jer je nominiran njihov ravnatelj i dugogodišnji glumac Ivica Lučić, i to za najbolje muško glumačko ostvarenje u kategoriji lutkarskih predstava i predstava za djecu i mladež.


- Fino me je krenulo, što stariji to vrjednije nagrade! Kad za 20 godina budem igrao još starijeg djedu, možda dobijem i Oscara! Šalu na stranu, jako mi je drago i iznimno cijenim nominaciju za Nagradu hrvatskog glumišta jer je riječ o nagradi koju dodjeljuju kolege i sretan sam što struka prepoznaje kvalitetu i što sam se našao u doista impresivnom društvu. Zahvaljujem i svojim partnericama u predstavi Aleksandri Colnarić i Kristini Kovačević, redatelju Peteru Kusu i cijeloj ekipi koja je radila predstavu i omogućila mi da ovu zahtjevnu ulogu donesem publici. Čestitam svim nominiranim kolegama, a posebno našem Hrvatskom narodnom kazalištu, te kolegici Mateji Marušić iz Gradskog kazališta "Joza Ivakić" iz Vinkovaca i držim palčeve da što više nagrada donesemo u Osijek i Slavoniju! - uvijek maštovit je Ivica Lučić, kojemu bi nagradu mogao donijeti Djed iz predstave Nezaboravak, koja se upravo vratila s 24. revije lutkarskih kazališta u Rijeci.

Nominacije i OLJK-u

Inače, Dječje kazalište ima iza sebe i nominacija i nagrada. Nagradu su dobili za Djevojčicu sa žigicama (sezona 1995./96.) i Blago babe mrzulje (1994.)


Vinkovčani također drže palčeve da 24. studenoga bude njihov sretan dan, jer je članica njihova ansambla, Osječanka Matea Marušić, drugi put nominirana u istoj kategoriji, za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina. Nominaciju joj je prošle godine donijela uloga Puštenice Julke u predstavi Vrzino kolo Joze Ivakića u režiji Vjekoslava Jankovića i produkciji Gradskog kazališta "Joza Ivakić" Vinkovci i Hrvatskog kazališta u Pečuhu; a ove godine uloga Laure Wingfield u Staklenoj menažeriji Tennesseeja Williamsa, čiju režiju potpisuje Dražen Ferenčina.


- Druga nominacija, naravno da sam sretna! Uvijek sam se pitala kako da budem što istinitija, pa se valjda ta vječita potraga za istinom osjeti i prepoznaje. Želim da ljudi koji gledaju predstavu to što jače i bolje dožive, da mi vjeruju, da se zapitaju - da u meni prepoznaju sebe. Laura je slojevit lik, a Staklena menažerija snažno ispisana priča. Igranje ove predstave zaista je poseban doživljaj. Ona je dio svih nas na sceni i teško je izdvojiti bilo koga. Radujem se nedjelji, 24. studenoga, jer mi već sama nominacija daje motivaciju i inspiraciju za daljnje stvaranje - optimistična je Matea, koju smo ulovili na putu za Novi Sad, gdje na Akademiji umjetnosti pohađa masterclass.

Posljednja, peta, no ništa manje važna je i nominacija Olge Pakalović za ulogu kozmologinje Olge u Konstelacijama Teatra Exit, Osječkoga ljeta kulture i Gradskih galerija Osijek. Predstava je u režiji Aide Bukvić premijerno izvedena u srpnju prošle godine.
Narcisa Vekić
OLGA JE IZUZETNA RADNICA I SURADNICA
- Olgu Pakalović prvi sam put gledala na pozornici kada joj je bilo 17 godina i još tada sam je "predbilježila" za sve moje imaginarne i realizirane predstave. Surađivale smo na studentskim projektima, u HNK-u Osijek, a Konstelacije su naša treća zajednička produkcija u okviru Osječkih ljeta kulture. Olga je izvanserijska glumica, neizmjerno talentirana, ali je i, što je najvažnije za jednu predstavu, izuzetan radnik (i suradnik). Kada razmišljam o podjelama za neki projekt, Olga je uvijek prvo (i posljednje) ime koje mi padne na um, zato jedva čekam novu suradnju - zaključuje Marijana Fumić, dramaturginja, u ime Gradskih galerija Osijek.
DODJELA 24. STUDENOGA U HNK-u U ZAGREBU
Hrvatsko društvo dramskih umjetnika u 100. je obljetnici svoga postojanja objavilo je nominacije Nagrada hrvatskog glumišta, koje će biti dodijeljene 24. studenoga u HNK-u u Zagrebu, kada će biti uručene i nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje Krunoslavu Šariću za dramu, te Nikši Barezi za operu. Među nominiranima je i Marija Kolb i to u kategoriji najboljeg glumačkog ostvarenja u radio drami. Ova sjajna mlada glumica poniknula je na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu i nekoliko je sezona bila članica ansambla Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, a bila je i u podjeli Unerstadta u izvedbi HNK-u Osijeku i u produkciji OLJK-a.
Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike