Regija
NOVO O POVIJESTI BELIŠĆA

“Od industrijalaca do kažnjenika” o Gutmannovima
Objavljeno 12. studenog, 2019.
“Od industrijalaca do kažnjenika” nastala je nakon dugog istraživanja u arhivskim fondovima
BELIŠĆE - Ogranak Matice hrvatske u Belišću i Gradska knjižnica i čitaonica Belišće u sklopu programa obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige organizirali su promociju knjige pod nazivom "Od industrijalaca do kažnjenika" autora dr. sc. Hrvoja Volnera.Događaj je za mnoge Belišćane bio prava poslastica i rijetka prilika da doznaju nešto više o početcima svoga grada i ljudima, odnosno obitelji mađarskog veleposjednika S. H. Gutmanna, koji su najzaslužniji za kreiranje današnjeg Belišća kao industrijskog gradića, a s obzirom na to da trenutačno nema na raspolaganju puno edicija takve vrste koje govore o toj tematici. Za ljubitelje lokalne povijesti bila je to prilika upoznati se s novim spoznajama i istraživanjima vezanim uz obitelj Gutmann i proces industrijalizacije na lokalnoj razini koji je pokrenula u drugoj polovini 19. stoljeća, a posebno događanjima onog vremena i povijesnim mijenama koje su rezultirale činjenicom da se čak i osobe koje su dale snažan doprinos izgradnji jedne sredine neočekivano nađu na listi -
kažnjenika.

Voditelj promocije bio je Zdenko Glasovac, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Belišću, koji se na početku obratio prisutnima i izrazio zadovoljstvo zainteresiranošću publike koja je veliku gradsku vijećnicu ispunila do posljednjeg mjesta. Zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić izrazio je dobrodošlicu gostima koji su došli u Belišće, a organizatorima zahvalio na prigodi da se iz knjige dr. Volnera dozna još koja nova činjenica iz povijesti Belišća.

O knjizi su govorili prof. dr. sc. Damir Agičić kao predstavnik izdavača (Srednja Europa), dr. sc. Dinko Župan, viši znanstveni suradnik Hrvatskog instituta za povijest u Slavonskom Brodu, jedan od recenzenata knjige, i autor knjige, dr. sc. Hrvoje Volner, docent na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. Promociji su, osim građana Belišća, nazočili učenici Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće i Srednje škole Valpovo.

Autor knjige rođeni je Našičanin koji je studij povijesti i filozofije završio na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomskim radom “Epoha realnog socijalizma i procesi demokratizacije” te stekao zvanje profesora povijesti i filozofije. Na istom fakultetu završava i poslijediplomski studij hrvatske povijesti i postaje magistar znanosti magistarskim radom “S. H. Gutmann d. d. u industriji međuratne Jugoslavije i razvoj Belišća”.

Lidija Aničić
Gutmannovi - nositelji modernizacije
Volner je Belišćanima poklonio novi pogled na dio povijesti njihova grada iz rakursa znanstvenika koji se bavi tom tematikom na temelju sačuvanih egzaktnih podataka. Knjiga “Od industrijalaca do kažnjenika” nastala je na temelju dugogodišnjeg istraživanja arhivskih fondova drvne industrije u Slavoniji na prijelazu stoljeća i u međuratnom razdoblju te na temelju bogatoga arhivskog gradiva Državnog arhiva u Osijeku. “Obitelj Gutmann možemo smatrati nositeljima modernizacije na području Hrvatske i Slavonije – osnivaju drvnu i kemijsku industriju i druge popratne djelatnosti potrebne za finalizaciju proizvoda i remont, a uz to su Gutmannovi bili i među najvećim zemljoposjednicima u Slavoniji”, naglašeno je na promociji.
Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

Najčitanije iz rubrike