Novosti
JEDNA TUŽBA I 63 POTPISA NA PETICIJI

Obračunom plaća vatrogasci oštećeni za više tisuća kuna?
Objavljeno 11. studenog, 2019.
Zapovjednik osječkog JPVP-a Pero Čeman odbacuje sve tvrdnje o nepravilnostima

Više od polovine zaposlenih u Javnoj profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi grada Osijeka, točnije njih 63, nezadovoljno je izračunima plaća u posljednje dvije i pol godine zbog čega su zapovjedniku predali zahtjev s potpisima o provjeri izračuna te priprijetili sudskim tužbama.

8500 kn manje?
Osječki vatrogasci smatraju da im u tom razdoblju nije uredno vođena osnovna plaća, kao i korištenje bolovanja, te da su uspjeli zamijetiti još niz sitnijih nedostataka u obračunu. Doznajemo također da je jedan djelatnik zbog toga podigao tužbu te mu je sudsko vještačenje utvrdilo kako mu je plaća u protekle dvije i pol godine nezakonito umanjena za 8500 kuna.

Potvrdu te informacije dobili smo i od sindikalnog povjerenika profesionalnih vatrogasaca Osječko-baranjske županije Drage Pranjića, koji je ujedno i predsjednik toga ogranka na razini cijele države pri Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika. On kaže kako je istina da je jedan od zaposlenih podnio tužbu jer nije član sindikata i, prema njegovim saznanjima, presuda bi trebala biti donesena u prosincu.

- Preostala 63 djelatnika nisu podnijela tužbe, nego su od zapovjednika JPVP-a grada Osijeka zatražila kompletni izračun plaća unatrag tri godine jer sumnjaju da im obračuni prema kojima su im isplaćene plaće nisu točni, odnosno imaju nedostataka na njihovu štetu. Nisu pokrenuli sudski postupak jer su željeli ići u mirno rješavanje problema. Ako ne bude dogovora s poslodavcem, i preostali će vatrogasci ići u privatne tužbe - najavljuje Pranjić.

Nije to jedina nepravilnost na koju su nas upozorili naši izvori, koji navode da se opstruira i izbor koordinatora povjerenika zaštite na radu u osječkom JPVP-u, jer nisu prošli zapovjednikovi ljudi, te da se natječaj za nove zaposlenike navodno namješta za odabrane zbog čega se krši i Zakon o vatrogastvu. Glasine su da zapovjednik ne prihvaća rezultate izbora provedenih prije 20 dana gdje su se birala tri povjerenika zaštite na radu među radnicima.

- Izbori su bili tajni i provedeni prema Zakonu o radu. Izborna komisija pratila je izglasavanje, postojale su dvije kandidacijske liste, jedna koju je predložio sindikat, a drugu je predložila skupina radnika. Rezultati su pokazali da su sva trojica izabranih bila s liste sindikata. Zapovjednik je upoznat sa svim zapisnicima s izbora i čekamo njegovo očitovanje - tvrdi Pranjić dodajući da se čekaju rješenja o povjerenicima zaštite na radu, za što bi oni na sljedećoj plaći trebali dobiti naknadu koja je za to predviđena.

Što se pak tiče spornog natječaja za primanje novih 10 djelatnika objavljenog prije 20 dana u Glasu Slavonije, koji je ubrzo povučen zbog neusklađenosti sa Zakonom o vatrogastvu, a u petak ponovno objavljen, ovaj put u Jutarnjem listu, navodi se kako ga je zapovjednik pokušao progurati mimo svojih ovlasti. Naš izvor izražava i sumnju da je odabir drugog medija za objavu ponovljenog natječaja pokušaj da se izbjegnu oni koji nisu zapovjednikov izbor.

Proceduralna pogreška
Pranjić pojašnjava da su trebale biti provedene promjene Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu, a to nije učinjeno, što je također bila jedna od pogrešaka zbog kojih natječaj nije bio raspisan kako treba.

Zapovjednik JPVP-a grada Osijeka Pero Čeman sve te navode odbacuje dodajući kako situacija nije takva kakvom je netko želi predstaviti. Što se tiče tužbe i prikupljenih potpisa nezadovoljnih obračunima plaća, zapovjednik vjeruje da će presuda biti u korist poslodavca te smatra da nije trebalo ni doći do peticije, već pričekati presudu u prosincu.

Za natječaj kaže kako je prvi put poništen jer je sindikat uložio prigovor da neke izmjene u sistematizaciji, za koje su svi znali unutar postrojbe, nisu stajale na oglasnoj ploči osam dana, što znači proceduralnu pogrešku.

- Zbog te je pogreške Upravno vijeće odlučilo da se povuče natječaj i da se stavi na oglasnu ploču. Išao sam na to da prednost dajemo ljudima koji su završeni vatrogasci. Zašto bismo primali kadar koji smo još dvije godine dužni školovati? Ovo je opasan posao i na intervenciji netko uvijek mora biti zadužen da pazi na mlade vatrogasce - obrazlaže zapovjednik. Na primjedbu da je pravila o zapošljavanju novih ljudi, kojima je predviđeno da se traže osobe srednje stručne spreme tehničkog smjera, osmislio vjerojatno netko iz vatrogasne struke i s razlogom, zapovjednik je napomenuo da će prednost dati gotovim vatrogascima, a ako ih se ne javi dovoljno, posegnut će za mladima.

Tomislav Prusina
KAKVA ĆE BITI PRESUDA U PROSINCU?
Što se tiče sudske tužbe i prikupljenih potpisa nezadovoljnih obračunima plaća, zapovjednik Pero Čeman vjeruje da će presuda biti u korist poslodavca te smatra da nije trebalo ni doći do potpisivanja peticije, već samo pričekati presudu u prosincu koja će pokazati kako nisu bili u pravu sa svojim zahtjevima. Na provedbu izbora povjerenika za zaštitu na radu Čeman ima primjedbi te je zadužio svoga zamjenika neka provjeri je li sve bilo prema pravilniku jer je, kako kaže, već uočio neke nepravilnosti. “Zakonom je predviđeno da predsjednik odbora potpiše svaki listić i da ga pečatom ovjeri poslodavac. Od mene, međutim, nitko nije tražio pečat kojim bi se ovjerio svaki listić, a navodno da je korišten pečat koji se koristi prilikom zaprimanja pošte. Zato sam zatražio da se ispita kojim je to pečatom svaki listić ovjeren i tko je to učinio” kaže Čeman i najavljuje da će prvo vidjeti je li ispoštovana izborna procedura te kada se sve utvrdi, vidjet će hoće li tražiti ponavljanje izbora ili ne. Osim toga, tvrdi kako je obavijest o rezultatima izbora dobio 4. studenoga i da nije imao vremena o njoj izvijestiti zaposlenike.
Upitna ispravnost vatrogasnih ljestava?
Osim navedenih pritužbi upućenih na račun rada zapovjednika, neki su nam zaposlenici skrenuli pozornost i na opremu koju koriste u radu. Naime, doznali smo da su neispravne ljestve duge 53 metra koje vatrogasci koriste pri gašenju na velikim visinama. Povjerenik sindikata Pranjić kaže da za to služi koordinator povjerenika zaštite na radu koji bi to trebao znati i uskladiti sa zapovjednikom. “Nisam tu da dajem takve informacije, moj je zadatak briga za socijalna i materijalna prava radnika, zapovjednik je taj koji odlučuje o stanju opreme, mobilnosti vatrogasaca i svemu ostalom”, kaže. Zapovjednik Pero Čeman i to demantira i napominje da svu opremu servisira Agencija za razvoj i kontrolu sigurnosti koja je ispitala i izdala uvjerenje o ispitanosti.
8500

kuna navodno je nezakonito umanjena plaća jednog djelatnika u protekle dvije i pol godine