Novosti
STIER IZAZVAO REAKCIJU OBJAVOM O TAJNOSTI DOPISIVANJA

HDZ: Neprihvatljivo je da bilo koji član stranke širi govor mržnje
Objavljeno 10. studenog, 2019.
Nakon što je u medijima objavljeno da je vodstvo HDZ-a odlučilo sankcionirati članove koji na društvenim mrežama šire mržnju ili kritiziraju vodstvo, zastupnik HDZ-a Ivo Davor Stier ustvrdio je da su sloboda i tajnost dopisivanja nepovredive.


"Nakon pada Berlinskog zida hrvatski je narod na demokratskim izborima 1990. odbacio komunizam i potvrdio višestoljetnu želju za samostalnost, kao što piše u Ustavu. Zato smo u Hrvatskom saboru ovog tjedna branili prijedlog da 30. svibnja bude Dan državnosti. Nakon 30. 5. 1990. zajamčene su također demokratske i građanske slobode donošenjem Božićnog Ustava. Tako čl. 36 Ustava kaže: ‘Sloboda i tajnost dopisivanja i svih drugih oblika općenja zajamčene su i nepovredive. Također, u čl. 6 piše: Unutarnje ustrojstvo političkih stranaka mora biti sukladno temeljnim ustavnim demokratskim načelima‘", napisao je Stier na Facebooku. Dakle, istaknuo je, ni državni ni partijski organi više nemaju pravo nadzirati dopisivanje građana ili interno komuniciranje stranačkih članova. Dodao je da plasiranje priče da se namjerava uvesti takav nadzor šteti stranci i svim građanima i demokraciji u RH. "Zato, kada se ovih dana prisjećamo pada Berlinskog zida, odzvanjaju još jače riječi svetog Ivana Pavla II. koje su prethodile padu komunizma. ‘Ne bojte se!‘" poručio je Stier.
Na njegovu je objavu reagirao HDZ. U objavi na Facebook stranici stranke naglašavaju da nitko u stranci "ne dovodi u pitanje slobodu i tajnost dopisivanja te slobodu izražavanja mišljenja, a posebno članova stranke". "No isto tako, za HDZ i politiku koju vodimo neprihvatljivo je da bilo koji član u grupama koje se organiziraju ‘pod nazivom i simbolima HDZ-a‘ kontinuirano širi govor mržnje i prijetnje, poput poziva da nekoga treba ‘leđno pustiti niz Savu‘, ‘nabiti sve na kolac‘, ‘dat mu metak u čelo‘, te otvoreno agitirati i poticati članove da podržavaju druge stranke i kandidate, kao i pozivati članove da ne glasuju za kandidate HDZ-a", stoji u objavi. Naglašava se da to nije niti će biti politika stranke te proziva Stiera da perfidno zlorabi poruke Ivana Pavla II. H
Branko Bačić

predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a

Članstvo u HDZ-u obvezuje na poštovanje Statuta i drugih stranačkih akata. Predsjednik stranke nije tražio discipliniranje, nego da se na terenu utvrde okolnosti koje nisu usuglašene s vodstvom stranke.