Kultura
PREDSTAVLJENA ZBIRKA PJESAMA

“Suza šokačka” o odlasku
Objavljeno 11. studenog, 2019.
U dvorani Šumarskog muzeja u Bošnjacima održana je promocija zbirke pjesama ‘‘Suza šokačka" autora Marija Vinkovića - Dade, koji je inspiraciju pronašao u motivima Slavonije, ali i odlasku mladih.

- Ovo je moja četvrta zbirka pjesama, uglavnom pisana slobodno slavonski, a posvećena je najviše iseljavanju. Zaboljelo me jako kad mi je sin otišao, tu je izišla jedna pjesma koja je pobudila veliki interes javnosti. Kad je krenulo, nije nedostajalo inspiracije. Najčešći motivi u mojim pjesmama su Slavonija, srce, duša šokačka, narodni motivi. Ni jedna pjesma nije napisana da nije priča za sebe, svaka je za sebe i svaka je neka istina. Kad osjetim da Slavonija gubi, a ono najvrjednije što gubi su ljudi, onda vam sami osjećaji naviru, to pretočim u riječi i napišem pjesmu - rekao je Vinković - Dada.

Prema riječima urednice knjige Glorije La Marr, u pjesmi "Stan šokački" autor otkriva da u njemu postoji iskra nade da će se sinovi vratiti i pronaći lijek za starinu, stoga je "Suza šokačka" plod te iskre, koja bi se mogla rasplamsati u veliki plamen.

Pjesme je čitala Ana Androšević Jemrić, a nastupili su "Štokavčići" iz OŠ fra Bernardina Tome Leakovića Bošnjaci, Adam Svirčević i MPS Baće. Nazočne su pozdravili Andrija Juzbašić, načelnik općine Bošnjaci, i Antun Leaković, voditelj Šumarskog muzeja. M.K.
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike