Kultura
U STUDENOME VRHUNAC PROSLAVE 70. GODINA DJELOVANJA ANSAMBLA

Lado: Danas je rođendanski koncert u Slavonskom Brodu
Objavljeno 8. studenog, 2019.

Ansambl Lado cijelu je 2019. godinu posvetio obilježavanju 70. obljetnice svog umjetničkog djelovanja u očuvanju hrvatske plesne i pjevne baštine. No, najsvečanije razdoblje Lado očekuje u svom rođendanskom mjesecu za koji je pripremio program "Antologija III" s nekim od najpoznatijih točaka sa svog dugogodišnjeg repertoara od kojih su neizostavne one Zvonimira Ljevakovića i dr. sc. Ivana Ivančana, Bože Potočnika, Marijana Makara, Vidoslava Bagura i Tomislava Uhlika.

- Cijela ova godina posvećena je svima onima koji su dali dio sebe ovom ansamblu - kako glazbenicima i plesačima pjevačima, tako i ostalim zaposlenicima. Kroz sve što radimo želimo im zahvaliti - rekao je umjetnički voditelj Andrija Ivančan, koji dodaje kako se kroz antologijske programe žele u program vratiti i koreografije koje nisu izvođene dugi niz godina, što će sigurno biti lijep podsjetnik svima onima koji kontinuirano prate Ladov rad.

Program "Antologija III" Lado će izvesti u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Koprivnici, Novskoj i Münchenu, a na jednom od zagrebačkih koncerata prvi put ćr ugostiti i umjetnike ansambla Državnog ansambla tradicijskih plesova Slovačke SL‘UK. Kombinacijom izuzetnih interpretacijskih vještina plesnog ansambla, folklorne glazbe i pjevačkih sastava, publika će imati priliku doživjeti živopisne prikaze raznovrsnog tradicionalnog slovačkog folklora.

Ideja o zajedničkom koncertu sa slovačkim ansamblom rodila se u lipnju ove godine kada je menadžment SĽUK-a gledao koncert ovoga ansambla koji se održavao na Dan državnosti, na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu.

- Oba naša ansambla imaju mnogo toga zajedničkog - izvode tradicijske plesove i pjesme, čuvaju tradicijsku kulturu svoga naroda, a u repertoar često uvode i drugačije, suvremene žanrove - rekao je Maroš Červenák, ravnatelj SLU‘K-a. Početkom 2020. godine očekuje se i nastup Ansambla Lado u Slovačkoj.

Ovim godišnjim koncertima od Ansambla Lado oprašta se dugogodišnja solistica Snježana Hulina koja je u Ladu provela 37 godina i čiju su profesionalnu karijeru obilježile vokalne i plesne solističke dionice po kojima će je mnogi pamtiti. Uz umjetnički obol koji je dala Ansamblu, bila je izniman primjer svim generacijama plesača i pjevača, šireći Ladom svoj zarazni smijeh i optimizam.

Rođendanski antologijski koncerti održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, a prvi u nizu održat će se danas, 8. studenoga, u Slavonskom Brodu, u Koncertnoj kazališnoj dvorani Ivane Brilić-Mažuranić. Slijedi Koprivnica 10. studenoga (Sportska dvorana Gimnazije "Fran Galović"), potom Zagreb 15. studenoga u HNK (SL‘UK zajednički koncert); Novska 25. studenoga (Pučko otvoreno učilište); ponovno Zagreb 26. studenoga (Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog), i 2. prosinca München (Koncertna dvorana Gasteig).

Tanja Kvorka
Andrija Ivančan

umjetnički voditelj Lada

Cijela ova godina posvećena je svima onima koji su dali dio sebe ovom ansamblu - kako glazbenicima i plesačima pjevačima, tako i ostalim zaposlenicima. Kroz sve što radimo želimo im zahvaliti.
14 GLAZBENIKA I 37 PLESAČA
Lado od 1949. istražuje, prikuplja, umjetnički obrađuje i prikazuje na sceni najljepše primjere bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Njegovih 37 vrhunskih plesača, koji su i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformira iz plesnog ansambla u reprezentativni folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira 80 tradicijskih i klasičnih instrumenata. Posjeduju jedinstvenu kolekciju od 1200 kompleta izvornih narodnih nošnji.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana