Tehno
ANALIZA HUB-A

Fintech prijetnja ili prilika
Objavljeno 8. studenog, 2019.
Na konferenciji “Zagreb financijsko središte - novi bankarski trendovi i fintech”, u organizaciji Poslovnog dnevnika, predstavljena je HUB Analiza 70. “FINTECH: PRIJETNJA ILI PRILIKA: Hoćemo li klikati negdje drugdje”. Analizom je istaknuto kako fintech donosi digitalnu transformaciju cjelokupnog financijskog poslovanja na temelju tehnologija vezanih uz internet, Big Data i algoritme. Ne obuhvaća samo fintech startupove i Big Tech kompanije koje ulaze u područje financijskih usluga. Klasične financijske institucije drugi su najveći ulagači u fintech. One traže poslovno održive načine prožimanja starih i novih tehnologija. S druge strane, najveće nebankarske fintech kompanije ulaze u bankarstvo, sklapaju partnerstva s bankama, preuzimaju ih i apliciraju za bankarske licence.

Fintech je po svojoj prirodi globalni biznis. Fintech startupovi teže globalnoj skalabilnosti po uzoru na Big Tech. EU u tom procesu zaostaje za SAD-om i Kinom jer još nije postignuto jedinstveno tržište financijskih usluga: samo 3 % europskih potrošača koristi usluge ponuđača iz neke druge države članice. Međutim, fintech će biti katalizator tržišne arbitraže i unifikacije u Europskoj uniji.

U odnosima između klasičnih banaka, fintecha, Big Techa i ostalih financijskih institucija svi su svima i potencijalni partneri i konkurenti, osobito u području mobilnih plaćanja. O novom izgledu tržišta u konačnici će odlučiti potrošači. Ta utakmica, kao i profiliranje novih navika potrošača, još nisu pri kraju, a u mnogim segmentima nalaze se tek na početku.

Financijske usluge zasnovane na klasičnim informatičkim i internetskim tehnologijama nisu na zalasku zbog pojave fintecha. U Hrvatskoj broj klasičnih transakcija karticama i kreditnih prijenosa veoma brzo raste. S 1,45 milijuna ugovorenih usluga internet-bankarstva, što predstavlja 54 % svih korisnika interneta, Hrvatska je na 21. mjestu u EU-u i postoji velik prostor za napredak koji je još veći u području e-trgovine. Međutim, konkurencija sprječava da rast volumena dovede do proporcionalnog rasta prihoda banaka.M.R.

Možda ste propustili...

MARATON TEST: SAMSUNG GALAXY S20 PLUS

Pet stvari zbog kojih je ovaj telefon odličan izbor

SONY PREDSTAVIO NOVE EXTRA BASS BEŽIČNE ZVUČNIKE

Uživajte u dubokim, prodornim zvucima basa gdje god se nalazili

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana