Sport
UTRKA 16 OSJEČANKA 250

Trebat će proći čak 16
katova i 250 stepenica
Objavljeno 7. studenog, 2019.
Svjetsko udruženje Towerrunning World Association uvrstilo utrku u službeni kalendar

Osijek pokušava pratiti razne svjetske trendove, a jedan je sportski novitet tako na programu ove subote. U 10 sati kreće Utrka 16 Osječanka 250, premijerna takve vrste u gradu na Dravi, ali i istočnom dijelu Hrvatske.

Naziv na prvu ne otkriva puno, ali kada se zna da je organizator događaja Udruga neboderskih trkača (osnovana u Osijeku prije nešto manje od godinu dana), stvari odmah postaju nešto jasnije. Trčanje stepenicama u neboderima odvija se diljem svijeta, pod okriljem Towerrunning World Associationa, čak u 240 gradova. Osijek je odnedavno 241. članica, u uglednom društvu s metropolama kao što su Šangaj, Chicago, Dubai, Kuala Lumpur, Melbourne, London... Nije ovo novitet u Hrvatskoj, jer od prije devet godina trči se Zagrepčanka 510, koja je na lanjskom izdanju okupila gotovo 750 natjecatelja. Toliko ih sigurno neće biti za dva dana ispred zgrade na Trgu slobode 8 (kod Supera), ali organizator je svjestan da je svaki početak težak, stoga ističe i važnu ulogu volontera u provedbi utrke.

- Ovakve utrke pravi su izazov za sportaše, trkače, rekreativce, a posebno za adrenalinske ovisnike, tiratlonce, bicikliste, planinare. Održavaju se diljem svijeta, sve su popularnije, a u njima sudjeluje i mlado i staro. No tjelesni je napor golem, srce i butni mišići moraju biti u top-formi da bi se stiglo na vrh nebodera. U našem slučaju, budući da je o premijeri riječ, start neće biti odmah ispred stepenica, nego 50 metara od ulaza, a trebat će proći 16 katova, odnosno 250 stepenica - najavio je direktor, ali i sudionik utrke, Božidar Deodat Krešić, kojemu je plan odraditi čak sedam dionica po stepenicama, znači prijeći ukupno 112 katova, U njegovom društvu na predstavljanju ovog projekta, koji ima namjeru postati tradicionalan, bili su Miroslav Dasović i Emil Pravdić, predsjednik županijskog Saveza sportske rekreacije. Oni su izrazili zadovoljstvo što će Osijek prvi put biti organizator jedne neobične, ali svakako zanimljive utrke. Nju Dasović namjerava i povesti, preuzeti ulogu "zeca", pa dok ide...

Prema Krešićevim riječima, pozivnice za nastup poslane su na sve sportske adrese u gradu, ali odziv zasada nije velik. No zato su dolazak potvrdili towerrunning profesionalci. Tako iz Hong Konga stiže Igor Gal, inače rođeni Osječanin, koji je trčao po neboderima diljem svijeta, na najpoznatijim destinacijama, a sada će promovirati prvo izdanje Utrke 16 Osječanka 250.

Nino Benčina
STARTNINA I KATEGORIJE
Sudionici premijernog izdanja utrke po stepenicama nebodera na Trgu slobode 8 mogu sudjelovati u četiri kategorije, a to su: solo (1x16), duo (mix 1x16, rezultati se zbrajaju), mega (2x16) i super mega (3x16). Startnina za iste iznosi 60 kuna po osobi za prve dvije kategorije, za preostale treba izdvojiti 100 i 120 kuna. Dobnih kategorija je ukupno 13, a pobjednici će ujedno biti i rekorderi osječke utrke. Prijave se primaju u slijedećim uzrastima: 14 - 17, 18 - 19, 20 - 24, 25 - 29, 30 - 34, 35 - 39, 40 - 44, 45 - 49, 50 - 54, 55 - 59, 60 - 64, 65 - 69 i 70+, a natjecatelji(ce) to mogu učiniti deset minuta prije starta, koji je u 10 sati. Prijave se primaju i na adresu www.entuzijastazauvjek@gmail.com
Možda ste propustili...

IZBORNIK VATRENIH I DALJE NA KLUPI SVJETSKIH DOPRVAKA

Dalić izbornik do SP-a 2022.

MOK MURSA-OSIJEK OSNAŽUJE REDOVE ZA SLJEDEĆU SUPERLIGAŠKU SEZONU

Povratak bivših igrača i angažman novog tehničara

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MLADE HRVATSKE ODBOJKAŠICE U GRADSKOM VRTU

Kulminacija je eurosmotra

2

NOVI TRIJUMF BIJELO-PLAVIH

Lopa i Mance pogodili za
treću uzastopnu pobjedu

3

UPITNO SUDJELOVANJE U NASTAVKU PRVENSTVA

Zbog zaraženih igrača čitava momčad Zuricha u karanteni