Osijek
ZAHVATI U DJEČJIM VRTIĆIMA I JASLICAMA

Obnova gradskih vrtića: Ulaganje u klime, sustave grijanja, saniranje igrala
Objavljeno 7. studenog, 2019.
Najviše se radilo u Ivančici, koja je dobila dvije terase, nove sanitarne čvorove i parket

Iako tek slijedi realizacija ozbiljnijih ulaganja u objekte pod kapom Dječjeg vrtića Osijek, gradska predškolska ustanova već je u pedagoškoj godini 2018./2019. pokazala kako se i s malo novca može mnogo napraviti te je iz svoga poračuna investirala u brojne zahvate u dječjim vrtićima i jaslicama.

Tako su, izvještavaju iz DVO-a, uz redovito uređenje dvorišnog prostora, gdje god je bilo potrebe, sanirali igrala, i to u podcentrima Vedri dani, Zvončić, Potočnica, Mak, Jaglenac, Bubamara, Jelenko, Krijesnica i Pčelica. Također, nekoliko se objekata ponovilo i u igrala. Tako su pješčanike s poklopcem dobila djeca u vrtićima i jaslicama Josipovac, Ivančica, Nevičica, Stribor i Cvrčak, a novi su tobogan s mrežom i vratilom, klackalice i kombinirana igrala dobila tri objekta - Ivančica, Cvrčak, Bambi. Dodatno se na uređenju dvorišnog prostora, izvan redovitog održavanja, radilo u podcentru Stribor, gdje je otvoren i novi atrij, te u podcentru Mak, gdje je postavljen novi plato antistresne podloge.

U podcentaru Latica obavljeni su elektrotehnički i strojarski radovi kao manje mjere energetske uštede - promijenjena su rasvjetna tijela u cijelom objektu, na svakom postojećem grijaćem tijelu postavljen je termostatski radijatorski ventil s predregulacijom i promijenjen radijatorski navijak.

Glede sustava grijanja, u podcentarima Mak i Bambi sanirani su radijatori u sanitarnim čvorovima objekta, u Sjenčici su ugrađeni novi radijatori, a nova grijaća tijela podstavljena su u podcentru Ivančica. Klima-uređaje dobili su podcentri Pčelica, Nevičica, Mak, Kockica. U podcentru Ivančica, u koji se lani najviše ulagalo, izgrađene su i dvije terase, postavljeni su novi sanitarni čvorovi, brušeni su i lakirani parketi u sobama i zbornici, promijenjene su električne instalacije, oličeni zidovi te je postavljana harmopregrada.

Prema specifičnim potrebama svakog objekta također je obavljen niz zahvata. Tako je u podcentru Radost saniran krovni odvod, u Striboru vertikalni spojevi krovne odvodnje, izbrušen je parket u dvorani i postavljena harmopregrada u podcentru Pčelica, u Tratinčici saniran je krov, a u Sunčici holovi i hodnici. U podcentru Jaglenac izgrađena je pak pristupna rampa za osobe s invaliditetom te je renoviran
domarski stan.

Ivana Solar
Adaptacija Dječjeg vrtića Bubamara
Najveća investicija Dječjeg vrtića Osijek lani je bila adaptacija potkrovlja Bubamare. Tako se sada uz ulaz u novu jedinicu dječjeg vrtića nalazi garderoba s klupama i uzdužnim elementom s vješalicama za dječju odjeću. U gornjem središnjem dijelu prostora, na mjestu starog sanitarnog čvora, ugrađena su dva nova - jedan za djeca iz dviju postojećih vrtićkih jedinica, a drugi za djecu iz nove vrtićke jedinice, koja će boraviti u potkrovlju. U gornjem bočnom dijelu prostora uređen je dio za pohranu didaktičkih sredstava, u koji se odlažu sredstva za rad s djecom. U središtu potkrovlja predviđena je zona sjedenja, crtanja, igre, a u bočnim dijelovima prostor za krevetiće za dnevni odmor.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVI GRAD, OMILJENO MJESTO ZA ŽIVOT

Gradska četvrt kojoj je sve na dohvat ruke

2

OSJEČANI SU SE OPUSTILI

I dok je Kopika puna, plaže duž jadranske obale puste

3

PRVO TRETIRANJE ODRAĐENO U SUBOTU NAVEČER

U istočne i sjeverne dijelove
grada stigla prva generacija
odraslih komaraca