Svijet
KINA I EU ZAJEDNO I PROTIV KLIMATSKIH PROMJENA

Xi i Macron dogovorili jačanje gospodarskih veza EU-a i Kine
Objavljeno 7. studenog, 2019.

Kineski predsjednik Xi Jinping i francuski predsjednik Emmanuel Macron podržali su slobodnu trgovinu i jačanje europsko-kineskih veza u Pekingu u srijedu.


Kina i Francuska zauzimaju stav protiv protekcionizma i protiv "zakona džungle", rekao je Xi na zajedničkoj novinskoj konferenciji s Macronom u Velikoj dvorani naroda. Macron je kritizirao porast "straha i protekcionizma" diljem svijeta.


"Naše trgovinske prakse ne pružaju efektivnu zaštitu svjetskoj ekonomiji", rekao je Macron na otvorenju međunarodnog uvoznog sajma u Šangaju. "Trebamo li samo odustati od takvog trgovinskog poretka i pribjeći unilateralizmu i carinama ili zakonu džungle? Je li to korak naprijed? Ne mislim tako", kazao je.


Macron je u srijedu rekao kako je s Xijem razgovarao o uspostavljanju "strateškog kinesko-europskog partnerstva" za trgovinu, znanost, kulturu i zaštitu okoliša. Potpisani su sporazumi o suradnji u područjima nuklearne energije, zrakoplovstva, prijevoza, turizma, sporta i financija. Potpisani ugovori vrijedni su ukupno 15 milijardi dolara, rekao je dužnosnik kineske vlade.


Xi i Macron poručili su da će poduzeti mjere za zaštitu biološke raznolikosti te su podržali Pariški sporazum, dan nakon što je SAD započeo s formalnim povlačenjem iz tog sporazuma.


Dvije zemlje "ponovo ističu svoju snažnu podršku Pariškom sporazumu, koji smatraju neponištivim procesom i kompasom za snažno djelovanje prema klimatskim promjenama", stoji u zajedničkom priopćenju francuskog i kineskog predsjednika. Velika većina obveza preuzetih Pariškim sporazumom iz 2015. nisu dovoljne za sprječavanje ozbiljne štete koju će prouzročiti klimatsko zagrijavanje, stoji u apelu 11, koji je potpisalo 11 tisuća znanstvenika u utorak. "Klimatska kriza stigla je i ubrzava se brže nego što je većina znanstvenika očekivala", poručili su.


Znanstvenici su preporučili šest koraka koji bi trebali ublažiti najpogubnije učinke klimatskih promjena: zamijeniti fosilna goriva niskougljičnim obnovljivim izvorima; smanjiti emisije onečišćivača poput metana; zaštititi ekosustave na Zemlji; jesti uglavnom hranu temeljenu na biljkama, a manje na proizvodima životinjskog podrijetla; stvarati gospodarstvo bez korištenja ugljika; stabilizirati svjetsku populaciju.


Suradnja između Europe i Kine na smanjenju emisija plinova odgovornih za klimatsko zagrijavanje bit će "presudna", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak, nakon što je Trumpova administracija podnijela formalan zahtjev za povlačenje SAD-a iz Pariškog sporazuma o klimi.


Američki korak prvi je formalni korak u jednogodišnjem procesu izlaska iz globalnog saveza za borbu protiv klimatskih promjena, dio šire strategije Donalda Trumpa da smanji pretjeranu regulaciju u američkoj industriji.


To se međutim zbiva u vrijeme kad mnogi znanstvenici i svjetske vlade zahtijevaju hitnu akciju da se izbjegne katastrofalni utjecaj na globalno zagrijavanje.


Kina i Francuska obećale su na ovogodišnjem summitu G20 da će "aktualizirati" svoje doprinose u borbi protiv klimatskih promjena izvan trenutnih kako bi pokazali "svoje najveće moguće ambicije."
"Suradnja između Kine i Europske unije u tom poštovanju je presudna", dodao je Macron. "Sljedeće godine moramo, u skladu s programom poboljšanja, kolektivno preuzeti zadaću", istaknuo je. U obraćanju novinarima prije toga, ured francuskog predsjednika službeno je izrazio žaljenje zbog američkog koraka te rekao da će Macron i Xi potvrditi svoju predanost Pariškom sporazumu.
Hina
Kina i Francuska obećale su da će "aktualizirati" svoje doprinose u borbi protiv klimatskih promjena
Možda ste propustili...

BORBA PROTIV GLOBALNE PANDEMIJE NOVOG KORONAVIRUSA

Inicijativa 30 zemalja: Cjepivo za koronu kao "javno dobro"

NJEMAČKA VLADA OD 15. LIPNJA UKIDA PUTNA UPOZORENJA ZA ZEMLJE EU-A

Francuska i Njemačka pozivaju na što brže otvaranje granica u Europi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ČETIRI DODATNE ZEMLJE - RUSIJA, AUSTRALIJA, INDIJA I JUŽNA KOREJA

Trump odgađa samit G7 i želi ga proširiti

2

POZVAO SVIJET NA STVARANJE "POŠTENIJEG I PRAVEDNIJEG DRUŠTVA"

Papa: Nakon pandemije sve će biti drukčije, svijet će biti bolji ili gori

3

NAPETO IZMEĐU SRBIJE I CRNE GORE

Brnabić: Odluka Zagreba o granicama "razumljivija" od crnogorske koja je "politička"