Novosti
"IDEMO PREMA RJEŠENJU"

Sljedećeg tjedna moguć
prekid štrajka u školama
Objavljeno 5. studenog, 2019.
U srijedu nastave neće biti u cijeloj Hrvatskoj, a najavljen je i prosvjed na Markovu trgu

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskijh učitelja u utorak su u Ministarstvu znanosti i obrazovanja nastavili razgovore s ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak i ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem, a u isto je vrijeme održan štrajk u osnovnim i srednjim školama u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji. U srijedu nastave neće biti u cijeloj Hrvatskoj, a najavljen je i prosvjed na Markovu trgu. Međutim, sudeći prema izjavama nakon pregovora, idućeg bi tjedna štrajk mogao biti prekinut.


- Sastanak je bio stvarno konstruktivan. Radili smo na način da su na prvom mjestu interesi djece, njihovih roditelja i, naravno, učitelja. Pronalazimo temelj da bismo došli do rješenja. Kako bismo bili sigurni da je to nešto što bi imalo šanse biti prihvatljivo i Vladi i sindikatima, zaključili smo da nam treba još ovaj tjedan za dodatne analize i usklađivanje nečega što bismo u ponedjeljak mogli predstaviti. Zahvaljujem sindikatima što smo uspjeli otvoriti prostor i da idemo prema rješenju - rekla je ministrica Divjak.


- Konačno smo odradili jedan pravi pregovarački sastanak, gdje su obje strane pokazale vrlo velik interes za rješavanje ovog problema. Uvjeravam sve da i Vlada i sindikati žele riješiti ovaj problem na zadovoljstvo svih. Ono što ćemo završiti, vjerujemo, u ponedjeljak, dat ćemo članovima na usvajanje i vjerujemo da će taj dokument, ako bude dobar, biti prihvaćen. Vjerujemo da je moguće pronaći kvalitetno rješenje i da ćemo se sljedećega tjedna svi vratiti svojem poslu - rekao je Mihalinec.


Na novinarski upit ima li onda smisla najavljeni prosvjed na Markovu trgu, Mihalinec je odgovorio kako će "prosvjed biti jedna potvrda i Vladi i javnosti koliko svi zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja stoje iza svojih zahtjeva".


Ministrica Divjak je ponovila da će u srijedu poslati uputu školama o nadoknadi nastavnih sati rekavši kako je o modalitetima za to razgovarala i s predstavnicima sindikata.


Na prosvjedu "6. 11. za 6,11 posto", koji organiziraju Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja, sudjelovat će i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, što znači da će u srijedu štrajkati i fakulteti, pa tada neće raditi referade i stručne službe.
Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić kritizirao je Vladin prijedlog državnog proračuna za 2020. "Sve naše nevolje koje kao nacija imamo, od iseljavanja do nemogućnosti povećanja plaća, zaostajanja za svim drugim tranzicijskim zemljama, sve to proizlazi iz pasivne ekonomske politike", ustvrdio je Ribić na konferenciji za novinare na kojoj se govorilo o proračunu za iduću godinu jer je blisko povezan sa štrajkom prosvjetara. D.Pav.
Branimir Mihalinec

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama

Konačno smo odradili pravi pregovarački sastanak, gdje su obje strane pokazale vrlo velik interes za rješavanje problema. I Vlada i sindikati žele riješiti ovaj problem na zadovoljstvo svih. Ono što ćemo završiti dat ćemo članovima na usvajanje i vjerujemo da će taj dokument, ako bude dobar, biti prihvaćen. Vjerujemo da je moguće pronaći rješenje i da ćemo se sljedećega tjedna svi vratiti svojem poslu.
Možda ste propustili...

VIJEĆNICI HDZ-A UPOZORAVAJU NA NEPOTIZAM

Gradonačelnica zaposlila predsjednicu Gradskog vijeća

EUROPSKA KOMISIJA RAZVIJA SVOJU KOMUNIKACIJSKU MREŽU DILJEM HRVATSKE

Pozivni natječaj za nove partnere mreže EUROPE DIRECT

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana