Osijek
MEDICINSKA ŠKOLA OSIJEK

Uvjerenja je dobilo 45 novih asistenata Centra “JA kao i TI”
Objavljeno 6. studenog, 2019.
Medicinska škola Osijek jedina u ovome dijelu Hrvatske provodi program osposobljavanja toga tipa podrške

U okviru 11,4 milijuna kuna vrijednog projekta "Postani svoj", koji je Centar za pružanje usluga u zajednici "JA kao i TI" sklopio s Ministarstvom za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku, odobrena je i stavka za edukaciju osposobljavanja aistenata za podršku osobama s mentalnim poteškoćama u organiziranom stanovanju. Nakon provedene javne nabave odabrana je osječka Medicinska škola, koja je jedina ustanova u istočnom dijelu Republike Hrvatske koja provodi program osposobljavanja, verificiran od Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Tako su za ukupno 45 djelatnika Centra "JA kao i TI" jučer dodijeljena uvjerenja o osposobljenosti asistenata za podršku osobama s mentalnim poteškoćama u organiziranom stanovanju.

Program je trajao ukupno tri mjeseca i za to vrijeme održano je ukupno 150 sati teorijske nastave i vježbi, ali i konzultativno-instruktivne nastave, i to u području socijalne integracije te specifičnostima u komunikaciji s osobama s mentalnim teškoćama. Jednom riječju, osposobljeni su pružiti podršku osobama s mentalnim teškoćama u životu u zajednici, a što je i cilj inkluzivnoga društva.

- Koliko se god činilo da je ovakva vrsta edukacije nepotrebna za djelatnike koji već nekoliko godina rade u organiziranom stanovanju, znajući koliko je to zahtjevan, izazovan i iscrpljujući posao i koliko je potrebno stručnoga znanja, sigurni smo da će edukacija donijeti osvježenje. Također, tu su i nove kompetencije i osnaženje asistenata, ali i kvalitetnija usluga i skrb o korisnicima – pojasnila je Mira Leko Čurčić, ravnateljica Centra "JA kao i TI", pojašnjavajući da, konkretno, korisnicima pomažu u osobnoj higijeni, kuhanju, održavanju prostora, snalaženju u prometu, banci i dr.

Podsjetimo, u organiziranom stanju na temelju programa deinstitucionalizacije žive osobe s mentalnim poteškoćama i nekima od njih potrebna je 24-satna skrb, dok neki pak žive gotovo samostalno. Međutim, edukacija koju su pružili djelatnici osječke Medicinske škole svakako će im pružiti dodatna znanja i kompetencije u radu s osobama kojima je pomoć itekako potrebna. Poznato je to i ravnateljici Medicinske škole Osijek, mag. med. tech. Sanji Dravinski, koja je izrazila zadovoljstvo što je uspješno završen program u trajanju od 150 sati i tijekom kojeg je 45 polaznika osposobljeno za asistente te im daje dodatne vještine u zbrinjavanju i skrbi osoba s mentalnim teškoćama, smještenima u stambenim jedinicama, odnosno izvan institucije.

- U svojstvu ustanove za obrazovanje odraslih koja je program napravila i verificirala u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih naši su predavači proveli program u cijelosti. Moramo se pohvaliti da smo u istočnom dijelu Hrvatske jedina takva ustanova i drago nam je što su polaznici, među kojima je i nekolicina muškaraca, uspješno prošli program – ocijenila je ravnateljica Dravinski koja je potom svečano uručila diplome, dok je podjela ruža pripala dožupanu Goranu Ivanoviću. Čestitao je na uspješno provedenom programu te im zaželio da svoje znanje implementiraju na poslu kojim se bave, a koji nije nimalo lak.

- Iskreno zahvaljujem Medicinskoj školi Osijek u svoje, ali i u ime župana Ivana Anušića, što su učinili puno da bi korisnici Centra "JA kao i TI" djelovali izvan institucije. Posebnu zahvalu želim uputiti osobama koje skrbe o ljudima kojima je pomoć potrebna. Iskreno se divim svim asistentima što pomažu osobama da žive u organiziranom stanovanju - istaknuo je dožupan Ivanović.

Marija Mihelić
OKO STO KORISNIKA U 34 STAMBENE JEDINICE
Prema pojašnjenju ravnateljice Centra, trenutno na području Osijeka živi nešto manje od stotinu korisnika, i to u ukupno 34 stambene jedinice.

- Još uvijek imamo nepopunjenih kapaciteta. Također, tu su i građevinski radovi za još dodatne četiri stambene jedinice. Naposljetku planiramo ukupno 109 korisnika smjestiti u organizirano stanovanje - pojasnila je Leko Čurčić, dodajući da im asistenti pomažu svakodnevno.
Možda ste propustili...

REKONSTRUKCIJA I DOGRADNJA KOMUNALNE INFRASTRUKTURE U TVRĐI

Počinju radovi na dravskoj strani

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana