Osijek
LABDAY 2019.

Građani posjetili
laboratorij u glavnoj bolnici
Objavljeno 5. studenog, 2019.
Posjetitelji su imali priliku vidjeti što medicinski biokemičari rade i koji je opis njihova posla

U Kliničkom zavodu za kliničku laboratorijsku dijagnostiku osječkog KBC-a jučer je obilježen Međunarodni dan laboratorijske medicine - LabDay 2019. radi približavanja djelatnosti magistara i specijalista medicinske biokemije i laboratorijske medicine široj javnosti.


Što znači "biti natašte"? Što znači apstinencija? Kako se pripremiti za vađenje krvi? Kako skupiti 24-satni urin? Bila su to neka od pitanja na koja su okupljeni građani, od osnovnoškolaca do umirovljenika, dobili odgovore. Oni najmlađi zasigurno su se riješili straha od vađenja krvi, nakon što su se i sami okušali u tome na modelu plišanog mede, uz upute i demonstraciju ljubaznih medicinskih sestara, koje su im na zabavan način demonstrirale kako to nije ništa strašno. A kako i među mnogo starijom populacijom postoji veliki broj onih koji zaziru od vađenja krvi, sigurni smo da je i njima jučerašnji obilazak laboratorija pomogao da se obračunaju s nekim iracionalnim strahovima.

U pratnji voditelja (mag. med. biochem.) građani su imali priliku vidjeti što medicinski biokemičari rade, koji je opis njihova posla, pogledati stanice za mikroskop i brojne druge stvari, a sve kako bi uvidjeli koliko je Medicinsko-biokemijski laboratorij važan dio zdravstvenog sustava, a laborant često neprepoznat i u sjeni. Nalazi krvi i/li urina ključni su u postavljanju dijagnoze, stoga je suvišno govoriti koliko je odgovoran posao obavljaju djelatnici ovog Zavoda. Oni koji su propustili jučerašnji LabDay, a imaju pitanja za stručnjake iz raznih laboratorijskih područja, neka budu slobodni obratiti se Hrvatskom društvu za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu, čiji su članovi uvijek otvoreni za komunikaciju s pacijentima na mrežnoj stranici www.hdmblm.hr.


Ivan Alilović
VAŽAN DIO ZDRAVSTVENOG SUSTAVA
Medicinsko-biokemijski laboratorij važan je dio zdravstvenog sustava jer su rezultati pretraga jedni od ključnih čimbenika za postavljanje dijagnoze, sprječavanje razvoja bolesti i praćenja uspješnosti terapije. Laboratoriji provode opće i specijalističke pretrage iz područja biokemije, hematologije, koagulacije, imunologije, analitičke toksikologije, molekularne dijagnostike... Magistri medicinske biokemije visoko su obrazovani zdravstveni stručnjaci koji nakon završenog petogodišnjeg studija medicinske biokemije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu nastavljaju specijalističko usavršavanje.
Najčitanije iz rubrike