Svijet
SPORNE ODREDBE O UMIROVLJENJU SUDACA

Poljska je reformom prekršila EU pravila
Objavljeno 6. studenog, 2019.
Poljska je provedbom reforme pravosuđa 2017., kada je smanjila dob za umirovljenje sudaca i uvela različitu dob za umirovljenje ženskih i muških sudaca, prekršila europsko pravo, presudio je u utorak Europski sud pravde (ECJ).

Odluka ECJ-a predstavlja još jedan udarac nacionalističkoj poljskoj vladi u dugoj bitki s Europskom komisijom (EK) koja tvrdi da je Varšava potkopavanjem neovisnosti sudstva prekršila vladavinu prava u zemlji.

Euroskeptična stranka Pravo i pravda (PiS) zakonom iz 2017. smanjila je dob za umirovljenje sudaca na nižim sudovima i za javne tužitelje te je također uvela različitu dob za umirovljenje ženskih i muških sudaca na Vrhovnom sudu koja je do tada za oba spola bila 67 godina. No, prema tom zakonu, dob za umirovljenje ženskih sudaca smanjila se na 60 godina, dok se za muške suce smanjila na 65. Zakon je također omogućio ministru pravosuđa (političaru vladajuće stranke), pravo da sucima na nižim sudovima produlji aktivnu službu nakon dobi za umirovljenje.

"Poljska je propustila ispuniti obveze koje proizlaze iz prava Unije tako što je, kao prvo, uvela različitu dob za umirovljenje žena i muškaraca sudaca ili javnih tužitelja i, kao drugo, snižavanjem dobi za umirovljenje sudaca na nižim sudovima, dok je istovremeno ministru pravosuđa dala pravo produljenja aktivne službe za te iste suce", stoji u obrazloženju presude Europskog suda
pravde.H
Možda ste propustili...

ODGOVOR IZ PEKINGA

Kina cenzurira medije SAD-a

NAJVEĆI DNEVNI PRIRAST OD POČETKA TRAVNJA

U Češkoj 168 novih slučajeva zaraze

AKTIVISTIČKI POKRET UKLANJANJA SPORNIH SPOMENIKA DOBIO ZAMAH

Američka nacionalna garda štiti spomenike od prosvjednika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Macron imenovao Jeana Castexa novim premijerom

2

STVARANJE “GOLEMOG EMOCIONALNOG RAZDORA” S KRŠĆANSKIM ZEMLJAMA

Grčka poziva Tursku da zadrži status Aje Sofije

3

NOVO IMENOVANJE TIJEKOM DANA

Francuski premijer podnio ostavku