Svijet
POSEBNI PREDSTAVNIK EUROPSKE UNIJE JOHANN SATTLER:

Proces proširenja EU-a nije mrtav, ali BiH zaostaje
Objavljeno 6. studenog, 2019.

Posebni predstavnik Europske unije za BiH i voditelj Izaslanstva EU-a u BiH Johann Sattler izjavio je za sarajevski Dnevni avaz od utorka kako proces proširenja unije nije mrtav te je izrazio očekivanje da će na samitu Europske unije i Zapadnog Balkana u Zagrebu biti jasnija dinamika ovoga procesa.

"Očekujem da prije summita EU-Zapadni Balkan, koji je planiran za svibanj sljedeće godine u Zagrebu, imamo jasniju sliku daljnjeg napretka procesa proširenja", rekao je Sattler u intervju za list ocijenivši pritom kako je proširenje jedan od najuspješnijih instrumenata koje ima Europska unija.

"Apsolutno sam siguran da će se Unija nastaviti širiti i da proces proširenja nije mrtav", istaknuo je austrijski diplomat na čelu ureda EU-a u Sarajevu.

On je ocijenio štetnom odluku Europskoga vijeća da se ne otvore pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Sattler je međutim istaknuo kako istodobno Bosna i Hercegovina presporo napreduje prema Europskoj uniji, što je ponajprije povezao s političkim nadmudrivanjima.

"Bosna i Hercegovina presporo napreduje prema Europskoj uniji. Iako ima krivnje Unije, prečesto se koriste brojni instrumenti blokade u ovoj državi kako bi se taj put dodatno usporio. Neki od političara koriste retoriku podjela, a ima i dosta prazne priče", dodao je.

Prema njegovim riječima, BiH je dobila najviše nepovratnih sredstava od Europske unije, oko 200 milijuna eura uglavnom za infrastrukturne projekte, no, kako je istaknuo, sve je to zaustavljeno zbog blokade uspostave vlasti.

"I još toliko novca drugih investitora čeka. Pred zastupnicima su dvije milijarde maraka vrijedni projekti koji čekaju dogovor političkih lidera. Cijelo okruženje BiH napreduje, samo ste vi zastali, Bosna i Hercegovina je na samom repu integracija u EU", istaknuo je.

Voditelj izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini izrazio je očekivanje da će se dogovor o ustroju nove državne vlasti ipak postići 13 mjeseci nakon održanih izbora, navodeći da se posljednjih dana o tome vode "ozbiljni razgovori".

Austrijski diplomat novi je posebni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini, zamijenivši od 1. rujna 2019. na toj dužnosti švedskog diplomata Lars-Gunnara
Wigemarka. H
Možda ste propustili...

AMERIKA OŠTRO UPOZORILA SRBIJU UOČI IZBORA:

Ratni zločinci ne smiju se kandidirati

NJEMAČKA VLADA OD 15. LIPNJA UKIDA PUTNA UPOZORENJA ZA ZEMLJE EU-A

Francuska i Njemačka pozivaju na što brže otvaranje granica u Europi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ČETIRI DODATNE ZEMLJE - RUSIJA, AUSTRALIJA, INDIJA I JUŽNA KOREJA

Trump odgađa samit G7 i želi ga proširiti

2

POZVAO SVIJET NA STVARANJE "POŠTENIJEG I PRAVEDNIJEG DRUŠTVA"

Papa: Nakon pandemije sve će biti drukčije, svijet će biti bolji ili gori

3

NJEMAČKA VLADA OD 15. LIPNJA UKIDA PUTNA UPOZORENJA ZA ZEMLJE EU-A

Francuska i Njemačka pozivaju na što brže otvaranje granica u Europi