Ekonomija
KONFERENCIJA EKONOMSKI RAST

Lucić: Suradnja privatnog i javnog sektora neizostavna je i jako važna karika gospodarskog rasta i razvoja
Objavljeno 6. studenog, 2019.
Borit ćemo se za to da Hrvatska bude uspješna zemlja regije s održivim i konkurentnim gospodarstvom, rekao je Davor Majetić
Prva poslovna konferencija jugoistočne Europe na temu ekonomskog rasta i razvoja potpomognutih inicijativom privatnog sektora u organizaciji South East Europe Business Development Networka (SEEBDN), Hrvatske udruge poslodavaca i Euroherc osiguranja, održana jučer u Zagrebu, dotaknula se ključnih faktora nužnih za razvoj stabilnosti i prosperiteta svake zemlje.
Uvodno se nazočnima obratila Mladenka Grgić, predsjednica Nadzornog odbora Euroherca i članica Uprave SEEBDN-a: „Ova asocijacija može svima nama pridonijeti kako bismo bili bolji i efikasniji u svim područjima djelovanja te nam pomoći za osiguravanje kvalitetnije međunarodne suradnje“.
Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, u svom je govoru izjavio: "Bez poslovnih savezništava i povezivanja s poslovnim partnerima Europe, ali i svijeta, nema konkurentnosti ni opstanka gospodarstva. Sami pojedinačno kao zemlje i tvrtke ne možemo mnogo, i jedini način širenja poslovanja jest stvaranje partnerstava izvan Hrvatske. Mi smo još uvijek malo gospodarstvo koje se uči kako biti poslodavac i funkcionirati na zajedničkom tržištu. HUP će se nastaviti boriti da stvorimo uvjete u kojima ćemo biti konkurentni, u kojima ćemo moći izvoziti proizvode i poslovati neometano kako bi naše tvrtke bile kvalitetnije i time zanimljivije partnerima u regiji. Borit ćemo se za to da Hrvatska bude uspješna zemlja regije s održivim i konkurentnim gospodarstvom“.
Fritz Kaltenegger, predsjednik SEEBDN-a (South East European Business Development Network), rekao je: „Spajanje ljudi i kreiranje poslovnih prilika glavni su ciljevi SEEBDN-a. Jaka umreženost preduvjet je za stvaranje uspješnih poslova, ali isto tako važno je poticati ekonomski rast na području jugoistočne Europe, a to je moguće jedino jakom inicijativom privatnog sektora".
Ivan Gros, član Uprave SEEBDN i CEO Grimex Consult: "Suradnja s privatnim sektorom faktor je stabilnosti i prosperiteta svih zemalja. Fokus su nam male i srednje ambiciozne kompanije koje nadilaze prostor svog nacionalnog tržišta, a suradnja s njima pomoći će ostvariti i pozitivno poslovno okružje regije. Hrvatska treba biti predvodnica ove suradnje i povezivanja regije s ostatkom EU-a“.
Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Zdenko Lucić, izjavio je: "Kada govorimo o gospodarskom rastu i razvoju, suradnja privatnog i javnog sektora neizostavna je i važna karika u tom procesu, uz državu koja treba stvoriti poticajno poslovno okruženje, ključna je upravo inicijativa privatnog sektora. Podsjetit ću da je Vlada RH s ciljem poticanja privatnih investicija, rasterećenja gospodarstva, povećanja konkurentnosti i poticanja rasta, poduzela i poduzima niz mjera. Nastavljamo sa svim aktivnostima usmjerenima prema stvaranju konkurentnijeg poslovnog okruženja te boljih uvjeta rada i života za sve nas".
Zdenka Rupčić
Prezentirani uspjesi iskustva austrijskog modela razvoja
Tema prvog panela bili su uspjesi i iskustva austrijskog modela poslovnog razvoja. Sudjelovali su Gerhard Sturm, izvršni dopredsjednik Palfinger Group; Gerald Gerstbauer, stariji dopredsjednik Atos IT Solutions and Services i član Savjetodavnog odbora SEEBDN; Christoph Neumayer, glavni tajnik Federacije austrijske industrije; Gabriel Lansky, Managing Partner - Lansky, Ganzger + Partner i Tillmann Fuchs, zamjenik direktora komunikacija Vienna International Airport i bivši član Vlade Donje Austrije. Panel je moderirao Wolfgang Petritsch, predsjednik Austrian Marshall Plan Foundation.
Možda ste propustili...

ODUSTALI OD PRIMJENE NOVIH TEHNOLOGIJA

Adidas zatvara dva robotizirana pogona

RAIFFEISEN BANK INTERNATIONAL

Kontinuiran jak rast zajmova

NAJVIŠE KRUŽNIH PUTOVANJA POD ZASTAVOM MALTE

Kruzera nešto više nego lani

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PORAST PROIZVODNJE BILJA U HRVATSKOJ

Najviše rasla proizvodnja vina, grožđa i kukuruza

2

KLJUČNO TRŽIŠTE U STALNOM PORASTU

Prihodi tekstilaca najveći u 10 godina

3

RAIFFEISEN BANK INTERNATIONAL

Kontinuiran jak rast zajmova