Novosti
ODBAČENA TUŽBA TVRTKE IZ STROŠINACA

Sud: Za naknadu štete nastale u poplavi 2014. država nije odgovorna
Objavljeno 5. studenog, 2019.
Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru izvijestilo je kako je zaprimilo presudu Trgovačkog suda u Osijeku kojom je odbijen zahtjev tužitelja i u kojoj je sud zauzeo stajalište da ne postoji odgovornost tuženika Republike Hrvatske za naknadu štete nastale u poplavama 2014. u županjskoj Posavini.


Sutkinja Trgovačkog suda u Osijeku Dubravka Kuveždić odbacila je kao neosnovan tužbeni zahtjev tvrtke IVEX d.o.o. iz Strošinaca o postojanju osobne te neograničene i solidarne odgovornosti RH za štetu nastalu u poplavi 17. svibnja 2014. zbog proboja nasipa kod Račinovaca i Rajevog Sela. Tužitelj, koji se bavi preradom drva, odnosno proizvodnjom drvenih kućica i vrtnog namještaja, zahtjevao je isplatu neimovinske štete u iznosu od 45.000 kuna zbog prekida proizvodnje te imovinske štete od 1.848.800 kuna, sa zateznim kamatama. Smatrajući da ima pravo na odštetu jer nasip uz Savu nije bio dobro konstruiran, tužitelj svoj zahtjev temelji na činjenici da je RH vlasnik nasipa te da odgovara za naknadu štete zbog proboja nasipa i poplave poslovnog prostora tvrtke u Strošincima. Sud navodi da je iz zaključaka stručnog povjerenstva za izradu ekspertize proboja nasipa vidljivo da su ekstremno visoke razine vode u Rajevom Selu u svibnju 2014. bile daleko iznad normativnog hidrauličkog opterećenja lijevoobalnog nasipa uz rijeku. Navodi i da je, prema raspoloživoj dokumentaciji, rekonstrukcija projektirana u skladu s propisima, a mjere ublažavanja potencijalnog hidrauličkog sloma podzemlja nisu definirane. Sud je zaključio da je uzrok štete viša sila te da ne postoji odgovornost RH kao ni Hrvatskih voda.


Opunomoćenik tužitelja Dražen Štivić kazao nam je da piše žalbu i da ne može komentirati presudu.
Iz Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru podsjećaju kako je Trgovački sud u Osijeku već donio dvije presude o odgovornosti RH za štetu nastalu u poplavi 2014. U ovoj je presudi zauzeo identično stajalište kao i 20. veljače, kada je također odbijena tužba županjske tvrtke Seges. Mnogi vjeruju da je do preokreta u sudskim slučajevima protiv države došlo nakon što je ŽDO u Osijeku, krajem 2018., odbacio 2467 kaznenih prijava osoba iz poplavljenih sela. U obrazloženju je navedeno kako nije utvrđena ičija odgovornost, jer je do pucanja nasipa došlo zbog iznimno visokog vodostaja Save, nezabilježenog u posljednjih sto godina. M.L.Omerović
Tužitelj je tražio isplatu neimovinske i imovinske štete nastale u njegovoj tvrtki zbog poplave
Možda ste propustili...

9. SAZIV HRVATSKOG SABORA

Najaktivniji Bulj, Maras i Pernar

TURIZAM MEĐU NAJPOGOĐENIJIM GRANAMA U SVIJETU

Većina odredišta još nije ukinula restrikcije za turiste

DOBRE VIJESTI IZ ŽUPANIJSKOG STOŽERA

U KBC Osijek nema oboljelih od COVID-19

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HOĆE LI BITI INTERESA ZA IMOVINU IZ STEČAJEVA?

Na prodaji putem e-dražbi više od 500 nekretnina

2

IAKO SE NEKI JOŠ GRIJU

Stiže nam pakleno vruće ljeto

3

KREŠIMIR BUBALO, ČLAN UPRAVE PEVEXA

Iznimni poslovni rezultati i zadovoljni radnici - istinska su prepoznatljivost Pevexa