Novosti
POPIS STANOVNIŠTVA 2021. GODINE

Građani će svoje podatke moći dati i preko interneta
Objavljeno 4. studenog, 2019.
Oni koji nisu u mogućnosti odraditi samopopisivanje to će obaviti u osobnom intervjuu s popisivačem

Stanovništvo Republike Hrvatske moći će samostalno sudjelovati u popisivanju stanovništva koje će se provesti od 1. travnja do 7. svibnja 2021. korištenjem popisnog upitnika u elektroničkom obliku dostupnom preko sustava e-Građani. Za one pak koji zbog bilo kojeg razloga to ne budu mogli provest će se osobni intervjui s popisivačem i s pomoću elektroničkih uređaja. Sve je to predviđeno Nacrtom prijedloga zakona o popisu stanovništva 2021., koji će do 1. prosinca ove godine biti u javnoj raspravi.


Tako bi se, predviđeno je tim prijedlogom zakona, u prvoj fazi, koja će se provoditi od 1. do 10. travnja 2021., odvijalo samopopisivanje preko elektroničkog sustava e-Građani, nakon čega bi bila stanka od pet dana u kojoj bi Državni zavod za statistiku pripremio prikupljene podatke za kontrolu u drugoj fazi, koja će trajati od 16. travnja do 7. svibnja. U njoj će se na terenu popisivati sve popisne jedinice koje nisu odrađene prvom fazom, i to osobnim intervjuima sa stanovništvom, s pomoću elektroničkih uređaja. U drugoj će se fazi također obaviti kontrola i ispravak pogrešaka nastalih u prikupljanju podataka u prethodnoj fazi popisa. Zakonski tekst omogućuje da se iznimno, ako se utvrdi da do 7. svibnja 2021. nisu popisane sve popisne jedinice, razdoblje popisivanja produži do 21. svibnja.


"Cilj je popisa utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i o obilježjima kućanstava i stanova. Rezultati popisa, osim za analizu stanja, koriste se i za analizu promjena u odnosu na prethodne popise te za prognoze budućih kretanja odgovarajuće pojave", napominje se u obrazloženju predloženog zakona. Popis će se provoditi prema stanju na dan 31. ožujka 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom popisa, a prve bi rezultate popisa stanovništva DZS trebao objaviti najkasnije 60 dana od završetka popisivanja na terenu.


Popis stanovništva obuhvatit će stanovništvo, kućanstva i stanove, pri čemu zakonski prijedlog detaljnije precizira podatke koji će se prikupljati. Osim već ustaljenih podataka tražit će se i podatci o učestalosti vraćanja u mjesto stanovanja, kao i korišteno sredstvo putovanja na posao, u školu, na studij... Podatke o odsutnim članovima kućanstva daje punoljetni član kućanstva, a za djecu do 15 godina podatke daje jedan od roditelja, posvojitelj ili skrbnik. Popisni upitnik ispunjavat će se na hrvatskom jeziku i latiničnim pismom, a pripadnicima nacionalnih manjina omogućava se pravo uvida u ogledni primjerak popisnog upitnika na jeziku i pismu nacionalne manjine kojoj pripadaju.


Također se regulira da su podatci koji se prikupljaju u popisu povjerljivi i službena su tajna. Novčanom kaznom od 3000 do 7000 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba - popisivač ili druga osoba ovlaštena za popis - ako u popisni upitnik unese podatke različite od iskaza osobe koja ih daje.
Popis stanovništva koštat će nešto manje od 180 milijuna kuna. Prema svemu sudeći, popis stanovništva 2021. mogao bi biti i posljednji koji predviđa terenski rad popisivača, jer su smjernice i preporuke Eurostata da zemlje članice stvore preduvjete kako bi se broj stanovnika i struktura kućanstava ažurirali svake godine preko administrativnih registara stanovništva te zgrada, kuća i stanova.


Tomislav Prusina/H
Na području RH 16 popisa stanovništva
Posljednji popis u Republici Hrvatskoj proveden je 2011., a prije toga je popis u samostalnoj državi obavljen još 2001. godine. Na području Republike Hrvatske dosad je provedeno 16 popisa. U razdoblju od 1857. do 1931. provedeno ih je osam (1857., 1869., 1880., 1890., 1900., 1910., 1921. i 1931.). Zbog Drugog svjetskog rata nije proveden popis 1941., a nakon njega popisi su provedeni 1948., 1953., 1961., 1971., 1981. i 1991. godine.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana