Mozaik
EKSKLUZIVNO SA SNIMANJA FILMA O PAKLU VUKOVARA

“Šesti autobus” prolazi kroz
cijelu borbu za Vukovar
Objavljeno 5. studenog, 2019.
Stvarni likovi i događaji su nadahnuli redatelja Eduarda Galića za snimanje filma “na način na koji nije bio prikazan prije”

Jesenski ciklus snimanja dugometražnog igranog filma o ratnoj kalvariji Vukovara 1991. godine odvijao se nedavno, u samom herojskom gradu na Dunavu, kojeg su na nekoliko dana na više lokacija zaposjele filmske kamere, glumci, statisti... Riječ je o filmu "Šesti autobus", iza kojeg stoje već poznata imena domaće filmske scene, otac i sin - redatelj Eduard Galić i producent Dominik Galić.

Nakon najava o radu na navedenom filmu, ciklus snimanja u jesen 2019. godine, 28 godina nakon vukovarske ratne tragedije, počeo je na đakovačkom vojnom poligonu "Gašinci", i u samom selu gdje je filmska ekipa - kako kazuju - usko surađivala s Hrvatskom vojskom, a sve kako bi se što vjernije dočarao pad Vukovara.

- Specijalni efekti, eksplozije i kaskaderi, često su bili korišteni na setu u prvom dijelu snimanja, dok su snimanja u Vukovaru, u hangaru pokraj Spomen-doma Ovčara, jednom od najpoznatijih simbola stradanja grada, obilježena velikim brojem statista. Osim u vukovarskoj bolnici, filmska ekipa imala je priliku snimati i u hangarima Veleprometa... Drugi dio snimanja dominirao je noćnim scenama koje su pratile priču zarobljenika iz vukovarske ratne bolnice nakon sloma obrane grada, i potom put na Ovčaru, i još uvijek nepoznatu sudbinu "šestog autobusa". Snimanja u Vukovaru prikazala su ratna zbivanja tijekom pada grada, a prate priču nadahnutu stvarnim likovima i događajima koji su redatelju Eduardu Galiću bili inspiracija za snimanje tog filma, na način na koji nije bio prikazan prije - službeno se opisuje tijek nastanka filma koji bi, prema sadašnjim procjenama producenta Dominika Galića, mogao biti završen krajem 2020., ili početkom 2021. godine.

Glumačku ekipu filma "Šesti autobus" predvode Marko Petrić i Zala Đurić Ribić, uz Radu Vulina, Živka Anočića, Pavla Matuškog i Ozrena Grabarića, a tu su i Arnaud Humbert, Goran Vrbanić, Josipa Anković, Ivica Lučić, Ermin Sijamija, Muhamed Hadžović. Snimanje, pak, na lokacijama u gradu Vukovaru ostavlja promatraču težak dojam - noć, hangar na Ovčari, zarobljenici, potresne scene.... Osim Gašinaca i Vukovara, film će se snimati i na lokacijama u Zagrebu i Glini, zbog potreba scenografije, s obzirom na danas, srećom, gotovo posve obnovljeni Vukovar.

Producent i scenarist Dominik Galić radnju filma zasad otkriva samo ukratko: "Potraga je to jedne djevojke koja dolazi u Vukovar i traži jednog čovjeka s kojim je bila blisko vezana, a koji je nestao u ratom paklu Vukovara. Tijekom te njezine potrage, film prolazi kroz cijelu borbu za Vukovar". Film će Galić opisati kao ratnu dramu koja gledatelja vraća u ratne događaje na Trpinjskoj cesti, Sajmištu, vukovarskoj bolnici, Ovčari… Radnja filma odvija se, dakle, 1991., ali i s "preskakanjem" u 2008. godinu... Filmom se još jednom želi upozoriti na osobe nestale u Domovinskom ratu, ali i proširiti priču o Vukovaru za koju, kaže Galić, svijet premalo zna.

Sanja Butigan
Najčitanije iz rubrike