Mozaik
HRVATSKI HERCULE POIROT RJEŠAVA JOŠ JEDAN ZAMRŠEN SLUČAJ

Objavljen novi roman književnika Pavla Pavličića, napeti triler “Štićena osoba”
Objavljeno 4. studenog, 2019.
Istaknuti hrvatski književnik Pavao Pavličić, jedan od najproduktivnijih hrvatskih pisaca s objavljenih više od 100 naslova, objavio je novi roman "Štićena osoba", najavljen kao napeti triler kojim se taj autor ponovno pokazuje kao majstor žanra.

Kako se ističe u najavi, u njemu se ponovno pojavljuje istražitelj-amater Ivo Remetin koji je, nakon brojnih avantura u romanima "Krvna veza", "Tri petka u travnju", "Crveno pile", "Zmijska serenada", "Tužni bogataš", "Salon za plakanje" i drugima, "i dalje podjednako mudar i inteligentan detektiv koji to zapravo uopće nije, nego mu dugogodišnje novinarsko iskustvo pomaže u rješavanju zamršenih slučajeva." Knjiga je objavljena u izdanju nakladnika Mozaika knjiga.

"U još jednom napetom trileru hrvatskog majstora žanra, detektivu Ivi Remetinu i jednoj osobi neočekivano otkažu kočnice i on zamalo izgubi život, a druga nesreća završi tragično", stoji u najavi.

Tehničkim pregledom dokazat će da se ne radi ni o kakvoj grešci nego da je netko na oba automobila onesposobio kočnice. No, zaredat će se nova ubojstva za koja će se pokazati da imaju veze s tim automobilima.

"Remetin, kao hrvatski Hercule Poirot, rješava još jedan zamršen slučaj i romanom ‘Štićena osoba‘ nastavlja svoj uspješan niz avantura, u napetom trileru kojim Pavao Pavličić još uvijek uspijeva održati najviše, prvo mjesto među domaćim autorima ovoga žanra", poručuju iz Mozaika knjiga.

S dosad objavljenih više od 100 naslova - romana, knjiga, priča, autobiografskih zapisa, feljtona i romana za djecu, Pavao Pavličić (1946., Vukovar) najproduktivniji je hrvatski pisac. Posebno se istaknuo djelima kriminalističkog žanra, a prema podatcima o posudbama knjiga u knjižnicama, ujedno je i najčitaniji domaći književnik.

Svoju karijeru kao jedan od najpoznatijih književnika novije generacije Pavličić je započeo kao novelist, pripovijetkama među kojima se ističu "Vilinski vatrogasci", "Dobri duh Zagreba", "Slobodni pad", "Vodič po Vukovaru", "Prolazna soba" i druge.

U svojoj je iznimno bogatoj književnoj karijeri dobitnik mnogih nagrada za književnost, od kojih tri nagrade Ksaver Šandor Đalski, nagrade Zvane Črnja i Mato Lovrak te mnogih drugih. Osim u Hrvatskoj, njegova su djela rado čitana diljem Europe. Francuski, njemački, danski, slovački, češki i bugarski samo su neki od jezika na koji su prevedeni neki od Pavličićevih naslova.

Bogat i raznolik opus ovog književnog znalca prepoznali su i u sedmoj umjetnosti te tako često koristili njegove romane za pisanje i razvoj brojnih scenarija. Osim u filmu, ljubitelji djela Pavla Pavličića mogli su uživati i u kazalištu gdje se njegov dramski tekst “Kazališni život” 1981. godine našao i na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a roman za mlade “Trojica u Trnju” postavljen je u HNK-u Varaždin. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZBOG POGORŠAVANJA STANJA S PANDEMIJOM

Festival Ferragosto JAM ipak je odgođen za 2021.

2

HRVATSKO-ŠVICARSKI FILM REDATELJICE ANDREE ŠTAKE, S MARIJOM ŠKARIČIĆ

“Mare” otvara Pula film festival

3

HVALJENI PSYCH FUNK BEND NEMANJA

Singlom "Daw Yen" najavljuje novi album