Mozaik
POZNATA SPISATELJICA, SVEUČILIŠNA PREDAVAČICA I AKTIVISTICA

Aminatta Forna u Zagrebu i Rijeci
Objavljeno 4. studenog, 2019.
Poznata spisateljica, dobitnica brojnih književnih nagrada, sveučilišna predavačica i aktivistica Aminatta Forna dolazi u Hrvatsku, na poziv književnog kluba Booksa iz Zagreba.

Domaćoj čitateljskoj publici Forna je poznata kao autorica romana "Hired Man", kojega je radnja smještena u Liku, a glavni je lik lokalni majstor Đuro Kolak, koji britanskom bračnom paru pomaže obnoviti kuću koju je kupio. Iako roman nije preveden na hrvatski, našao je svoj put do čitateljstva, koje ga je odlično prihvatilo, a bio je i nominiran za nagradu IMPAC 2014 te su ga The Boston Globe, The San Francisco Chronicle, The Independent, The Evening Standard, The Australian i NZ Listener stavili na listu najboljih romana u 2013.

Aminatta Forna rođena je u Škotskoj, a odrasla u Sijeri Leoneu i Velikoj Britaniji. Dio života provela je u Iranu, Tajlandu i Zambiji. Njezini romani prevedeni su na dvadesetak jezika, a eseje je objavljivala u renomiranim časopisima i novinama poput Freeman’s, Granta, The Guardian, LitHub, The Nation, The New York Review of Books, The Observer i Vogue. Ta diplomirana pravnica deset je godina bila novinarka BBC-ja, za koji je i pisala priče te snimala dokumentarce, među kojima su The Lost Libraries of Timbuktu (BBC Television, 2009) i Girl Rising (CNN, 2013).

Forna je 2003. pokrenula Rogbonko Project za gradnju škole u istoimenom selu u Sijeri Leoneu. Organizacija vodi i nekoliko projekata u području obrazovanja odraslih, sanitarnih potreba i mentalnog zdravlja.Kako Forna često naglašava, novinarstvu je cilj utvrditi činjenice i ono što se događa, a književnost je alat kojim se može istražiti zašto se nešto dogodilo i što je likove motiviralo ili natjeralo da čine što čine, ili ne čine, a trebali bi. Zajedno s majkom i njezinim drugim suprugom Forna je prvi put posjetila Hrvatsku još kasnih šezdesetih, potom dvijetisućitih, a ovo je prvi put da dolazi u Hrvatsku nakon što je roman objavljen.

U četvrtak, 7. studenoga će u podne održati predavanje "When Tomorrow Comes – the Role of Writer in Times of Change" na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a u petak, 8. studenoga, predavanje, također u podne, održat će i na Filozofskom fakultetu u Rijeci. U klubu Booksa razgovarat će s Miljenkom Buljević 7. studenoga. Svi programi održat će se na engleskom jeziku, bez prijevoda, a ulaz je slobodan.J.Kn.
Možda ste propustili...

HRVATSKO-ŠVICARSKI FILM REDATELJICE ANDREE ŠTAKE, S MARIJOM ŠKARIČIĆ

“Mare” otvara Pula film festival

JUBILARNI 60. SPLITSKI FESTIVAL ZABAVNE GLAZBE

Restrospektiva uz počast Oliveru te show program

10. FANTASTIC ZAGREB FILM FESTIVAL

Uz filmove i promocija “Fantastičnog planeta”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZBOG POGORŠAVANJA STANJA S PANDEMIJOM

Festival Ferragosto JAM ipak je odgođen za 2021.

2

HRVATSKO-ŠVICARSKI FILM REDATELJICE ANDREE ŠTAKE, S MARIJOM ŠKARIČIĆ

“Mare” otvara Pula film festival

3

HVALJENI PSYCH FUNK BEND NEMANJA

Singlom "Daw Yen" najavljuje novi album