Zdravlje
INICIJATIVA UDRUGA CEREBRO

Terapeutski izlet u Kopački rit
Objavljeno 4. studenog, 2019.
Šetali su poučnim stazama, pohodili Interpretacijski centar Mali Sakadaš, odmarali se u hladu sjenica, družili se uz okrjepu

U novoj sezoni rada, uoči obilježavanja Svjetskoga dana borbe protiv moždanog udara (29. listopada), Udruga cerebrovaskularnih bolesnika CEREBRO Osijek priredila je uz vodstvo predsjednice Tihane Gilman Kuric, dr. med., s Klinike za neurologiju KBC-a Osijek, krajem rujna godišnji rehabilitacijsko-terapeutski izlet "Razglednicom u prirodi do zdravlja" u Park prirode Kopački rit.

Prijevoz je ostvaren i ove godine zahvaljujući suradnji s osječkim GPP-om i uz zahvalnost mr. Mariju Šapini, Ivani Dekanj i susretljivom GPP-ovu vozaču Josipu Bijeliću koji je bio i pomagač članicama v.m.s. Ružici Grgić i Nevenki Špoljarić u pratnji teže pokretnih.

Četrdesetak osoba koje su preživjele moždani udar i članove njihovih obitelji te nekolicinu iz Udruge Buđenje dočekala je dobrodošlica zaposlenih vodiča: Nataša, Damir Vuletić (vozač vlakića) i Hrvoje. Izletnici su u pravom ljetnom danu šetali poučnim stazama, pohodili Interpretacijski centar Mali Sakadaš razgledajući izložbu prirode Kopačkog rita i izložbu kulturne baštine, odmarali se u hladu sjenica osluškujući tišinu, družili se u restoranu uz okrjepu, znatiželjno razgledali slikopisnu izložbu flore i faune uz stručno vodstvo i mogućnost slušanja glasanja ptica među kojima je orao štekavac kralj i zaštitnik Kopačkoga rita. Program je nastavljen vožnjom vlakićem do nasipa gdje je čekao brodić koji pokreću baterije na sunčevu energiju i jednosatna vožnja Kopačkim jezerom protekla je u trenu jer su svi udivljeno gledali u raskošnu ljepotu prirode zaboravljajući na bolest, poteškoće i invaliditet. Tijekom plovidbe osluškivalo se živo glasanje ptica u vodeno-šumskoj oazi, motreno je stanište rijetkih ptica i u svima kao da je vrijeme stalo dok su udisali čisti zrak i uživali motreći kormorane, orla štekavca, sive čaplje, divlje patke i guske.

Čak i vodičeva priča na spomen da ovdje živi 21 vrsta komarca nije uznemirila jer pri pogledu na prirodni sklad hranidbenoga lanca jasno je zašto ovdje nema tretiranja krvopija. Ugoda za oči i lijek za dobro zdravlje uživo su otkriveni u ‘razglednici‘ s razgledom prirodne i biološke raznolikosti Kopačkoga rita (zoološkoga rezervata od 1967. godine) koji se proteže na 23.000 hektara baranjske površine čiji je manji dio moguće vidjeti. Ovdje je zabranjen lov, ribolov i sječa šume, sve gospodarske aktivnosti, pa ovdje živi 60 parova štekavaca i 46 vrsta slatkovodnih riba u Kopačkom i Sakadaškom jezeru - dravskim i dunavskim prirodnim kanalima; obitava 10 obitelji dabrova, jazavci, vidre, jeleni, košute, srne, divlje svinje... Pohod je završen uz fiš koji je svima darovala predsjednica Udruge CEREBRO uz Dan starijih i nemoćnih (1. listopada) te uz obilježavanje Svjetskoga dana borbe protiv moždanog udara u utorak, 29. listopada, na Trgu slobode. Uz manifestaciju, u Udruzi je priređeno stručno izlaganje "Medicinski i etički aspekti moždane smrti i doniranje organa" koje je održala anesteziologinja KBC-a Osijek, dr. Katarina Ozana Tot.

Nevenka Špoljarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike