Novosti
MINISTAR ALADROVIĆ:

Vlada u ponedjeljak daje ponudu sindikatima u štrajku
Objavljeno 31. listopada, 2019.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je da će Vlada u ponedjeljak sjesti za stol sa sindikatima u štrajku i ponuditi im, uz povećanje osnovice za 6,12 posto, i 2 posto povećanja koeficijenata složenosti poslova ako do 30. lipnja sljedeće godine ne dođe do redizajna plaća.

Aladrović se u četvrtak nakon sjednice Vlade osvrnuo na dosadašnji tijek pregovora sa sindikatima, koji su najavili da unatoč koalicijskom dogovoru nastavljaju štrajk i ustraju u zahtjevima za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto.

Najavio je da će Vlada u ponedjeljak sjesti za stol sa sindikatima. "Ponuda Vlade od 6,12 posto povećanja osnovica još uvijek je na stolu, u slučaju da Vlada do 30. lipnja sljedeće godine ne napravi redizajn sustava plaća, razgovarat ćemo o povećanju od dva posto", izjavio je Aladrović.

Kazao je da je koalicijski dogovor od 2 posto povećanja koeficijenata složenosti poslova u obrazovanju, ako do 30. lipnja Vlada ne izmijeni Uredbu o koeficijentima, kompenzacijska mjera sindikatima.

"U ponedjeljak ćemo taj prijedlog staviti na stol sindikatima i očekujemo postizanje određene razine dogovora", kaže Aladrović.

Zahtjev sindikata za 6,11 postotnim povećanjem koeficijenata složenosti poslova iduće godine državu bi koštao 476 milijuna kuna, a eventualnih 2 posto nakon 30. lipnja iduće godine iznosilo bi između 170 i 180 milijuna kuna, dodao je.

Aladrović navodi da Vlada pozivom na razgovore i prijedlogom o 2 posto povećanja koeficijenata želi spustiti loptu na zemlju i započeti razgovore u dobroj vjeri, a očekuje da će se sindikati odazvati sastanku.

"Ako ne dođemo do zajedničkog rješenja, Vladi i dalje ostaju na raspolaganju sve mjere koje je dosad imala", istaknuo je Aladrović.

Na novinarsko pitanje oko zabrane ili neplaćanja štrajka, Aladrović je rekao da u trenutku kada Vlada započinje pregovore sa sindikatima ne želi razgovarati o zabrani štrajka. Hina

Plenković apelirao da se u dijalogu riješi pitanje plaća u obrazovanju

Premijer Andrej Plenković uputio je u četvrtak apel sindikatima u obrazovanju, nastavnicima i učiteljima da se u zajedničkom razgovoru s Vladom pronađe rješenje za pitanje plaća, u kontekstu štrajka u tom sektoru i Vladine ponude vezane uz povećanje osnovice i definiranja koeficijenata složenosti poslova.

"Još jednom pozivam predstavnike sindikata, učitelje i nastavnike da razumno prepoznaju ponudu Vlade o povećanju od 6,12 posto (osnovice) i da smo spremni intenzivno raditi na reviziji i kvalitetnijem, pravičnijem definiranju koeficijenata složenosti poslova na temelju postojeće uredbe. Ona je, to apsolutno jako dobro znamo, godinama mijenjana, prilagođavana, građena i na kraju nije dovela, možemo slobodno reći, do pravednih koeficijenata unutar sustava državne i javne uprave", rekao je premijer na završetku sjednice Vlade.

 S obzirom da je to izrazito kompleksno, zahtjevno i teško područje, na kojem postoje brojni otpori, odlučili smo napraviti dodatni veliki napor da se taj problem riješi, istaknu je premijer.

"Ako se on ne riješi do 30. lipnja iduće godine, mi ćemo pronaći sredstva u proračunu da se zaposlenicima u području osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja plaće podignu za dodatnih 2 posto. Ostajemo otvoreni za socijalni dijalog i apeliramo uoči blagdana Svih svetih i pauze u školskom kalendaru na sindikate i učitelje da zajedničkom suradnjom, radom, razumijevanjem međusobnih pozicija, omogućimo našoj djeci ono najbitnije - obrazovanje", poručio je.

U  strukturnu reformu obrazovnog sustava išli smo da bi mladi imali bolje obrazovanje u budućnosti, naglasio je Plenković te ocijenio da je reforma "postignuta do sada nezabilježenim političkim konsenzusom".

"Na tome trebamo graditi i njegovati to postignuće, a ono što je najvažnije, svako od nas bi onda trebao dati svoj doprinos da mladi ljudi dobivaju bolje i kvalitetnije obrazovanje", dodao je uputivši još jednom apel za socijalnim dijalogom.

"Mislim da možemo pronaći rješenja koja su bolja nego što je situacija sada, ali i mi i oni moramo sagledati cijelu sliku", rekao je Plenković istaknuvši da je Vlada odgovorna za cjelinu funkcioniranja države i unaprjeđenje standarda i kvalitete života zaposlenika kako u državnom i javnom, tako i u privatnom sektoru.

Sindikatima dogovor HDZ-a i HNS-a ne znači ništa, pozvani na pregovore u ponedjeljak

   
Sindikatima u obrazovanju dogovor HDZ-a i HNS-a u ovome trenutku ne znači ništa, poručili su u četvrtak sindikalni čelnici, koje je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pozvalo na pregovore u ponedjeljak.

"Dogovor HDZ-a i HNS-a za nas u ovome trenutku ne znači ništa", rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec komentirajući novu ponudu iz redova vladajućih po kojoj će Vlada do 30. lipnja iduće godine urediti cijeli sustav koeficijenata u javnim službama.

Ako to ne učini, koeficijenti složenosti poslova zaposlenima u obrazovanju i policajcima će od 30. lipnja porasti za dva posto.

Mihalinec je istaknuo da se o tom dogovoru neće izjašnjavati već će sindikalne zahtjeve i argumente iznijeti tek kada ih Vlada pozove na sastanak.

"Čekamo pregovore da čujemo koji su to prijedlozi Vlade, a istovremeno da konačno imamo priliku iznijeti naše argumente i prijedloge", rekao je.

Nakon završetka pregovora, kaže Mihalinec, sindikati će provesti referendum među članstvom o tome prihvaćaju li Vladinu ponudu.

Pregovori o novoj ponudi u ponedjeljak u 8 sati

U međuvremenu se doznaje da su iz resornog ministarstva pozvani na pregovore o novoj ponudi vladajućih u ponedjeljak u 8 sati.

Sindikalci su ustvrdili da je danas u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji odaziv članstva na štrajk u osnovnim školama iznosio 96,81 posto, a u srednjim školama 93,76 posto.

Najavili su da će u ponedjeljak štrajkati škole u Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj županiji, a u utorak u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji.

Za srijedu, 6. 11., najavljuju simbolički pritisak za povećanje koeficijenata za 6,11 posto, tako što će štrajkati osnovne i srednje škole u cijeloj Hrvatskoj, a sindikalci će prosvjedovati na Markovu trgu.

Premijer Andrej Plenković uputio je sa sjednice Vlade apel sindikatima u obrazovanju, nastavnicima i učiteljima da se u zajedničkom razgovoru pronađe rješenje za pitanje plaća.

"Još jednom pozivam predstavnike sindikata, učitelje i nastavnike da razumno prepoznaju ponudu Vlade o povećanju osnovice za 6,12 posto i da smo spremni intenzivno raditi na reviziji i kvalitetnijem, pravičnijem definiranju koeficijenata složenosti poslova na temelju postojeće uredbe", rekao je

Ako se problem koeficijenata ne riješi do 30. lipnja, Vlada će pronaći sredstva u proračunu da se zaposlenima u osnovnom i srednjem školstvu plaće podignu za dodatnih dva posto, obećao je Plenković.

Možda ste propustili...

NADZOR OKUPLJANJA, MASKE U TRGOVINAMA I UGOSTITELJSTVU

Nakon rekordnih 116 novooboljelih ministar Beroš najavio nove mjere

PRIMANJE U EUROPSKI TEČAJNI MEHANIZAM II

Hrvatska će u eurozonu ući najranije 2023. godine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana