Dome slatki dome
VRT BOBIČASTO VOĆE

Aronija, ribiz, malina, kupina laki su za uzgoj
Objavljeno 31. listopada, 2019.
Vrt će ukrasiti lijepim cvjetovima, a kada dozrije, pogostit ćemo se svježim plodovima

Osim što će svojom ljepotom ukrasiti našu okolinu, možemo uživati i u različitim okusima što ih pružaju plodovi bobičastog voća, a ne smijemo zaboraviti ni ljekovita svojstva toga voća.

Veći grmovi stvorit će odličnu zaštitu od znatiželjnih pogleda, a isto tako označiti granicu vašeg vrta. Živica, koja nosi bogati plod, štiti i korisne ptice i kukce, a osim toga, u proljeće možete uljepšati svoje gredice prekrasnim cvjetovima niskorastućega bobičastog grmlja, koje će ljeti i u jesen dati prekrasne, obojene plodove.

Zbog toga što će voće duže vrijeme rasti na određenom mjestu, bilo bi dobro da sve unaprijed isplaniramo. Moramo paziti i na individualne zahtjeve svake vrste bobičastog voća, odnosno je li mu potrebno sunčano ili polusjenovito mjesto da bi plodovi mogli dozrijevati i kakvo tlo je pogodno za koju vrstu bobičastog voća. Zatim kako da tlo pognojimo i kojim gnojivom, kako bi se plodnost tla povećala. Većina bobičastog voća zahtijeva redovito zalijevanje te moramo paziti da nam tlo nije presuho i da u blizini imamo mogućnost zalijevanja.

Osim što ćemo naš vrt ukrasiti lijepim cvjetovima, kad bobičasto voće dozrije, moći ćemo se pogostiti i svježim plodovima.

Kupine pripadaju porodici ruža. Ljekoviti dijelovi su listovi i sok plodova. Kupina je grm koji može narasti i do 2 m visine. Njezine tanke i savitljive grane mogu se poviti do tla. Neke sorte na granama imaju jake bodlje, ali sada postoje i sorte bez bodlji.

Malina je grm koji u tlu pruža razgrananu podzemnu stabljiku iz koje izbija veći broj bodljikavih nadzemnih stabljika. Njezini ukusni crveni plodovi dozrijevaju od početka ljeta do kasne jeseni.

Ribiz se ubraja u porodicu ogrozda. To je grm koji može narasti između 1 i 2 metra. Žućkasto-zeleni cvjetovi imaju smeđe-crveni rub i iz njih će se razviti sočni plodovi. Plodovi ribiza sadržavaju i dosta vitamina iz B-skupine, vitamina P, organskih kiselina, tanina, pektina te mineralnih tvari.

Kao ukrasni grm ili kao voćka, aronija je nezahtjevna biljka, pogodna i za sadnju i unutar malih vrtova i na manje plodnom tlu. Otporna je na niske zimske temperature i kasne proljetne mrazove te uspijeva i u hladnim područjima. Aronija ne zahtijeva posebnu njegu, poželjno je da ju oplijevimo i omogućimo primjernu vlažnost. Raste u svakoj zemlji, naravno ako nije previše kamenita, preplitka ili močvarna. Aronija ne zahtijeva špricanje (prskanje) jer nema nametnika ili bolesti. Posađena u vrt, aronija će već druge godine imati cvatove u skupinama do 30 cvatova i dati prve plodove, a plodova će biti više ako raste na hranjivom tlu. Nakon toga, redovito će svake godine davati obilje plodova, jer njezini se cvjetovi javljaju krajem svibnja, kad više ne postoji opasnost od mraza. Zanimljivo je da su plodovi crne aronije prava vitaminska bomba, a ptice ih jedu već u vrijeme kad imaju crvenu boju. Možda je to i zbog toga jer su tada vidljiviji nego kasnije, kada pocrne. Aroniju beremo u rujnu, kada su plodovi dovoljno zreli i blještavo crni. Ako želimo uzgajati borovnice, posadit ćemo američku borovnicu, kojoj je potrebno osigurati zemljište s kiselim tlom, s dovoljno sunca i vlage te zaštite od vjetra.

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

TEST: EINHELL TE-SW 18/610 LI-SOLO

Za čiste staze i sve površine oko objekta

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

Najčitanije iz rubrike