Osijek
RODITELJI U STRAHU ZA SIGURNOST DJECE

Zašto Unikom dopušta propadanje igrališta?
Objavljeno 30. listopada, 2019.
Antistresne podloge se raspadaju, mnoga su igrala pokidana... Roditeljima nije jasno zašto se igrališta obnavljaju parcijalno

Zaljubljenici u dječje igralište na Trgu bana Jelačića u Donjem gradu, koji su još lani u kolovozu bili ugodno iznenađeni novim ruhom svojeg omiljenog okupljališta, koje je tada postalo bogatije za nekoliko novih igrala, već mjesecima negoduju. Tvrde - nova je oprema postavljena, no o postojećoj nitko ne vodi brigu, u što smo se i sami uvjerili.

Staro i novo
"Antistresna se podloga ispod malih ljuljački raspada, a ova koja okružuje kućicu s toboganom u takvom je stanju da je postala opasna za djecu. Uz to, nedavno se i sama kućica s toboganom počela raspadati. Otpalo je nekoliko vijaka, djecu više ne možemo pustiti da se sama igraju. S druge strane, odmah pokraj, nove ljuljačke, vrtuljak, kugla, sve na novoj antistresnoj podlozi. Nije li se moglo i to sanirati kada se postavljalo novo? Idu hladni, kišni dani, ako netko nešto ne poduzme, na proljeće nam od igrališta neće ostati ništa", negoduju Donjograđani čiji se mališani u ovome parku svakodnevno igraju.

Osječani koji pak najradije slobodno vrijeme s djecom provode na lijevoj obali Drave, na velikom igralištu pokraj ZOO hotela, također su nezadovoljni. Mozaik antistresna podloga i ovdje se raspada i gubi funkciju. Uz to, ni igrala se, očito, adekvatno ne održavaju jer je nedavno s te lokacije uklonjena jedna od djeci najdražih atrakcija - toranj povrh velikog tobogana.

"Prekrasno igralište, na prekrasnoj lokaciji, uvijek puno djece, ali ne održava se. Podloga je potpuno propala, a ono malo elemenata igrala koja su od drveta u vidljivo su lošem stanju. Tužno", upozoravaju Osječani.

Prebacivanje loptice
Iz Unikoma, u čijoj je nadležnosti održavanje ovih dječjih igrališta, poručuju da će intervenirati u skladu s mogućnostima.

"Na navedenim igralištima Unikom obavlja poslove održavanja i popravaka u skladu s potrebama koje zahtijeva stanje u kojemu se nalaze. Na igralištu na Trgu bana Jelačića trenutno je u procesu rekonstrukcija, odnosno zamjena postojeće gumene podloge površine 20 kvadratnih metara. Riječ je o izmjeni postojeće podloge izrađene u tehnici gumenog mozaika novom podlogom od lijevane gume. Eventualni nastanak oštećenja na gumenim podlogama dječjih igrališta naše ophodne službe prate te prema potrebi reagiraju i interveniraju. Naglašavamo kako se veće rekonstrukcije i ulaganja obavljaju uz rješenja koja izdaje Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Grada Osijeka te Vas ljubazno molimo da se za više informacija o planovima vezanim uz dodatne zahvate obratite navedenoj adresi", poručuju na ovu temu iz Unikoma.

Podsjetimo, donjogradsko igralište, poznato i kao prvo osječko "igralište za bebe", staro je samo šest godina, a zaživjelo je 2013. kao rezultat građanske inicijative Glasove novinarke Nefretete Eberhard, koja je tada uočila kako grad na Dravi nema ni jedan prostor za igru na otvorenom namijenjen djeci jasličke dobi. Igralište uz ZOO hotel otvoreno je pak 2007. godine kao sastavnica hotela, kao najmodernije i najbolje opremljeno u cijelom Osijeku. Bilo je i prvo s antistresnom podlogom na području našeg grada.

Ivana Solar
Ništa od zaštite uoči zime
Iako su dječja igrališta sva novijeg datuma u Osijeku od umjetnih materijala, još postoji i nekoliko njih od drveta. Tu je, ponajprije, najpopularnije igrališta u gradu - Drvengrad, ali i igralište u Vrtu Jagode Truhelke te brojna mala igrališta po gradskim četvrtima, poput primjerice onoga na raskrižju Zelenog polja i Vukovarske ulice ili pak Ulice Olimpije i Livadske. Osječani upozoravaju kako se o njihovoj zaštiti uoči zimskih mjeseci uopće ne vodi briga, iako kupiti i nanijeti zaštitni premaz nije ni skupo ni komplicirano. Podsjećamo kako je ovakva praksa gotovo dokrajčila upravo Drvengrad koji zimsku sezonu 2017./2018. ne bi preživio da javnost na sve načine, pa i preko našeg lista, nije glasno prozivala Unikom koji je naposljetku, nakon dugih šest godina ignoriranja situacije, igrala u ovome parku obnovio i pripremio za zimu.
Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

Najčitanije iz rubrike