Osijek
PREDAVAONICE I UPRAVA NOVOG FAKULTETA ZA POČETAK ĆE BITI U GRADITELJSKOJ ŠKOLI

Osijek dobiva Kineziološki fakultet!
Objavljeno 29. listopada, 2019.

Sveučilište u Osijeku, kako doznajemo, a ako sve prođe prema planu, uskoro će postati bogatije za još jednu sastavnicu! Na posljednjoj sjednici Senata prihvaćena je, naime, inicijativa za pokretanjem Kineziološkog fakulteta te je imenovano povjerenstvo za utvrđivanje opravdanosti njegova osnivanja. Predsjednik tog povjerenstva i prorektor za strategiju razvoja i financije prof. dr. sc. Drago Šubarić otkrio nam je da će sjedište uprave, kao i predavaonice, odnosno nastavna baza Kineziološkog fakulteta, za početak vjerojatno biti smješteni u prostoru Graditeljsko-geodetske škole u Drinskoj ulici. A postojeći studij Kineziologije izdvojit će se s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti.

- Građevinski i arhitektonski fakultet vlasnik je nekoliko predavaonica i ureda u toj školi, okvirne veličine oko 800 četvornih metara. Pa je namjera Sveučilišta u dogovoru s Građevinskim fakultetom, za početak, novom Kineziološkom fakultetu dati na korištenje te prostore. Što se tiče vježbališta, trenutačno smo u pregovorima s Gradom Osijekom kako bismo vidjeli možemo li i pod kojim uvjetima koristiti neke prostore Športskih objekata - kaže nam prorektor Šubarić. A povjerenstvo, na čijem je čelu, ima obavezu u roku od 90 dana izraditi elaborat u kojemu će donijeti cjelovitu analizu uvjeta, organizacijski ustroj, kadrovske potencijale, prostorne uvjete, opremu i financijske aspekte osnutka Kineziološkog fakulteta.

- Naša je želja, ako svi ovi parametri pokažu opravdanost, osnovati ovaj fakultet. Zajedno s partnerima razgovaramo o svojevrsnom konzorciju za osnivanje diplomskog studija i zadržavanja mladih ljudi u Slavoniji te pružanja nove kvalitete Sveučilištu u Osijeku s ovakvim novim fakultetom. Jer, naime, sada na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti imamo preddiplomski studij Kineziologije, a studenti koji ga završe, odlaze na diplomski studij izvan Osijeka, ili dalje u Hrvatskoj, pa čak i u inozemstvo. Obično se dogodi da nakon završetka studija, ondje i ostanu. Zato pokretanje ovakvoga fakulteta smatramo također i doprinosom smanjenja iseljavanja iz Slavonije. Ako bude izvedivo, ovim bismo fakultetom zaokružili jednu lijepu priču u Osijeku - kaže prorektor Šubarić. Što se kadra tiče, poručuje, ideja je, među ostalim, ekipirati nastavnike tjelesnog odgoja na sastavnicima Sveučilišta - kako bi napredovali iz zvanja predavača u znanstveno-nastavna zvanja koja su sada potrebna Kineziološkom fakultetu. J.Pejaković
Kineziološki studij bio je dijelom Pedagoškog i Učiteljskog, a danas Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike