Svijet
VOĐA ISLAMSKE DRŽAVE POGINUO U AKCIJI AMERIČKIH SPECIJALACA

Fanatik, koji je ostavio krvavi trag smrti i užasa, raznio sebe i troje djece
Objavljeno 27. listopada, 2019.

Abu Bakr al-Bagdadi, odbjegli čelnik Islamske države, poginuo je u noći na nedjelju u operaciji američkih specijalnih snaga na sjeveroistolu Sirije.

To je potvrdio američki predsjednik Donald Trump. "Al-Bagdadi se ubio tijekom američke operacije aktiviranjem samoubilačkog pojasa s eksplozivom", rekao je Trump dodavši kako su njegov identitet potvrdili testovi DNK provedeni po završetku operacije na licu mjesta.

Pod al-Bagdadijevim vodstvom Islamska država, koja je kontrolirala velika područja Iraka i Sirije, provodila je jezive napade na vjerske manjine te napade na pet kontinenata u ime jednog oblika ultrafanatičnog islama. Trump je rekao da je umro "kao pas" i "kao kukavica". Informacije koje su se pokazale korisne za ovu operaciju dali su Kurdi, a Rusija je otvorila svoj zračni prostor, kazao je Trump.

Al-Bagdadijeva smrt važna je pobjeda za Trumpa nakon što je njegova iznenadna odluka o povlačenju američkih vojnika iz Sirije izazvala val oštrih kritika, da će taj potez dovesti do oživljavanja Islamske države. "Siledžija koji je toliko pokušavao zastrašiti druge proveo je svoje posljednje trenutke u užasnom strahu, panici i stravi, prestravljen američkim snagama koje dolaze po njega", izjavio je Trump. Rekao je i da je al-Bagdadi umro nakon što je ušao u tunel bez izlaza. "Došao je do kraja tunela dok su ga lovili naši psi. Aktivirao je svoj pojas s eksplozivom i ubio sebe i troje djece. U eksploziji mu je raskomadano tijelo i tunel se urušio na njega", dodao je Trump.

Al-Bagdadi je dugo bio na američkom popisu najtraženijih terorista, ali su ga tražile i snage sigurnosti zemalja u regiji koje su sudjelovale u slamanju Islamske države.

Islamska država ili kalifat, koju je al-Bagdadi proglasio u srpnju 2014. na preko četvrtine Iraka i Sirije, postala je poznata po zvjerstvima u ime radikalnog islama koji je zaprepastio i umjerene muslimane.

Genocid nad Jezidima, sljedbenicima jedne od najstarijih bliskoistočnih religija, ilustrira svu brutalnost njegove vladavine. Tisuće muškaraca je pobijeno na planini Sinjar na sjeverozapadu Iraka, a žene su također masovno likvidirane ili zarobljene za seksualne robinje. IS je izazvao sveopće zgražanje svijeta i javnim pogubljenjima talaca iz SAD-a, Velike Britanije, Japana, ali i Hrvatske. Sinajska podružnica IS-a otela je 22. srpnja 2015. Hrvata Tomislava Salopeka koji je u Egiptu radio za francusku kompaniju CGG, a 5. kolovoza su objavili video u kojem Salopek, klečeći pored zamaskiranog džihadista, s papira čita zahtjeve egipatskim vlastima. IS ga je htio razmijeniti za muslimanke u egipatskim zatvorima u roku od 48 sati. "U suprotnom, vojnici Islamske države će me ubiti", rekao je tada 30-godišnji Salopek. Nakon isteka roka koji je IS postavio, o Salopeku se nije znalo ništa do 12. kolovoza 2015. kada je objavljena snimka IS-a na Twitteru na kojoj ga maskirani islamisti obezglavljuju. Tijelo nikad nije pronađeno.

SAD je za informacije koje bi urodile uhićenjem al-Bagdadija raspisao nagradu od 25 milijuna dolara, kao svojevremeno za vođu Al Kaide Osamu bin Ladena.

Bagdadi je rođen kao Ibrahim Avad al-Samara 1971. u Tobčiju, siromašnom dijelu Samare, sjeverno od Bagdada, u obitelji propovjednika iz ultrakonzervatvne salafističke škole sunitskog islama. Salafističkim džiihadistima se pridružio 2003., kada je SAD izvršio invaziju na Irak. Amerikanci su ga 2004. uhitili i zatočili u zatvoru Bucca no pustili su ga nakon godinu dana, ocjenjujući da ne predstavlja vojnu prijetnju. Pažnju svijeta privukao je 4. srpnja 2014. kada je s propovjedaonice srednjovjekovne džamije al-Nuri u Mosulu proglasio obnovu kalifata, predstavivši se kao "kalif Ibrahim, zapovjednik pravovjernih". Njegovom pozivu odazvalo se na tisuće dobrovoljaca iz cijelog svijeta kako bi postali "Jund al-Khilafa" - vojnici kalifata, te se borili protiv šijita, SAD-a i njegovih zapadnih saveznika.

Na vrhuncu moći 2016. IS je vladao milijunima ljudi na području od sjeverne Sirije do predgrađa Bagdada. IS je preuzeo odgovornost za napade u desetke gradova, uključujući Pariz, Nicu, London i Berlin. I dok je IS naposljetku na terenu poražen, zahvaljujući uvelike i kurdskim borcima u Siriji, stručnjaci za sigurnost smatraju da ta skupina kroz tajne operacije i dalje predstavlja prijetnju.

Hina/D.Pavlović
Pod al-Bagdadijevim vodstvom Islamska je država kontrolirala velika područja Iraka i Sirije
Možda ste propustili...

IZRAEL U DIPLOMATSKOJ AKCIJI POZIVA NA SANKCIJE IRANU

Iran zaprijetio: Bilo kakav postupak protiv nas naići će na ozbiljan odgovor

USVOJEN KONTROVERZNI PRIJEDLOG ZAKONA

Stroža mobilizacija u Ukrajini

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana