Zdravlje
MASNO TKIVO

Kod pretilih osoba veća je vjerojatnost za razvoj astme
Objavljeno 28. listopada, 2019.
Masnoća u zidovima dišnih puteva mijenja njihovu normalnu strukturu

Masno tkivo otkriveno u plućima pretilih osoba moglo bi pojasniti zbog čega je kod njih zabilježena veća vjerojatnost za razvoj astme te im je nerijetko otežano disanje, tvrde australski znanstvenici.

Stručnjaci sa Sveučilišta Zapadne Australije prvi su put ustanovili da se u plućima može nakupljati masno tkivo, a osobito je to često kod osoba s prekomjernom težinom. Pojasnili su da masnoća u zidovima dišnih puteva mijenja njihovu normalnu strukturu, što rezultira upalama koje bi mogle utjecati na razvoj astme te na otežano disanje. Kažu i da bi rezultati njihove studije mogli rasvijetliti zbog čega prekomjerna težina povećava rizik od razvoja astme te da bi bilo zanimljivo ustanoviti može li gubitak kilograma poboljšati takvo stanje.

U sklopu studije, čiji su rezultati objavljeni u časopisu European Respiratory Journal, znanstvenici su proučili obdukcijske uzorke pluća donirane za potrebe istraživanja. Dvadeset i jedna osoba bolovala je od astme, no umrli su od nekog drugog uzroka, petnaest ih za života nije imalo respiratorne probleme, a 16 ih je umrlo od posljedica astme.

U svojim su istraživanjima znanstvenici koristili boje da bi pod mikroskopom detaljno analizirali gotovo 1400 dišnih puteva iz uzoraka pluća. U zidovima dišnih puteva otkrili su masno tkivo, koje je bilo češće među osobama s višim indeksom tjelesne mase. Pojasnili su da masnoća prisutna u zidovima dišnih puteva mijenja normalnu strukturu dišnih puteva te izaziva razne upale u plućima, što bi moglo objasniti povećan rizik od razvoja astme kod pretilih osoba.

Dr. Peter Noble, izvanredni profesor Sveučilišta Western Australia u Perthu i koautor studije, kaže: “Prekomjerna težina ili pretilost otprije se povezuje sa simptomima astme. Istraživači kažu da se ta povezanost može objasniti izravnim pritiskom prekomjerne težine na pluća ili većim izgledima za razvoj upale zbog prekomjerne težine.”

No dodaje da studija upućuje na to da je “u igri još jedan mehanizam.”

“Otkrili smo da se prekomjerna masnoća nakuplja u zidovima dišnih puteva, gdje zauzima određeni prostor te, čini se, povećava mogućnost za razvoj upala u plućima”, pojašnjava dr. Noble. “Mislimo da to prouzročava zadebljanje dišnih puteva, što ograničava udisajni i izdisajni protok zraka u plućima, a to bi djelomično moglo objasniti povećani rizik od razvoja simptoma astme kod pretilih osoba.”

Profesor Thierry Troosters, predsjednik Europske udruge za proučavanje bolesti dišnih puteva, koji nije sudjelovao u studiji, smatra da je riječ o važnom otkriću koje “upućuje na korelaciju između tjelesne težine i bolesti dišnog sustava jer pokazuje na koji način prekomjerna težina ili pretilost mogu pogoršati simptome od kojih boluju ljudi s astmom.”

“Rezultati studije nadilaze dosadašnje jednostavno opažanje, prema kojemu pretili pacijenti moraju vježbati i baviti se fizičkom aktivnošću”, kazao je Troosters.
Hina
Otkriveno je da se prekomjerna masnoća nakuplja u zidovima dišnih puteva, gdje zauzima određeni prostor
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RIZIK ZA ZDRAVLJE

Karcinomi štitnjače su “predijagnosticirani”

2

PANDEMIJA JE USMJERILA POZORNOST NA ZDRAVIJI NAČIN PREHRANE

Potrošači se u karanteni okrenuli povrću i pripremi zdravijih obroka kod kuće

3

LIFESTYLE TEHNOLOGIJA U SLUŽBI ZDRAVLJA

Pametnim satom jednostavno pratite zdravlje