Svijet
NOVA STRATEGIJA

Rusija želi veći utjecaj na Balkanu, ali i u RH
Objavljeno 26. listopada, 2019.
Crnogorski portal Analitika tvrdi kako su eksperti ruskog Vijeće za međunarodne odnose (RIAC) izradili poseban projekt "Rusija na Balkanu" koji se fokusira na to kako se Rusija može infiltrirati "u sve pore" života na Balkanu. Strategija Rusije predstavljena je kroz pet poglavlja, a Balkan se opisuje kao "epicentar međunarodnih događanja", analizira se sadašnjost regije i "interesi vodećih aktera" i pri kraju se "predlaže nova ruska strategija prema ovom području." Navodi se kako Balkan može zauzeti važno mjesto u budućoj arhitekturi odnosa, ali se i konstatira da Rusija nema toliki utjecaj na Balkanu, kako to predstavljaju zapadni mediji kroz guranje narativa "ruska prijetnja".

RIAC je inače utjecajna akademska i diplomatska skupina u formi "think-tanka", u čijem su predsjedništvu bivši i sadašnji visoki dužnosnici. U dokumentu se navodi da je negativno to što Rusija nije uspjela spriječiti širenje NATO-a u regiji pa je Crna Gora ušla u NATO, a Sjeverna Makedonija dobila pozivnicu.

Stoga se predlaže novi akcijski plan jer Rusija ima "fundamentalno znanje nužno za razumijevanje procesa na Balkanu." Predlažu i "taktičke principe", poput "stvoriti potporu konstruktivnih političkih snaga u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Albaniji i drugim zemljama u regiji, tj. snaga koje bi bile orijentirane prema projektima Moskve", širenje medijskog pristupa na Balkanu, zamjeniti narativ "Rusija kao pružatelj sigurnosti" i "Rusija kao dobavljač energije" s "Rusija kao sredstvo regionalne stabilnosti." M.F.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ČETIRI DODATNE ZEMLJE - RUSIJA, AUSTRALIJA, INDIJA I JUŽNA KOREJA

Trump odgađa samit G7 i želi ga proširiti

2

POZVAO SVIJET NA STVARANJE "POŠTENIJEG I PRAVEDNIJEG DRUŠTVA"

Papa: Nakon pandemije sve će biti drukčije, svijet će biti bolji ili gori

3

TUČNJAVA KOD CAZINA

Dvojica ubijenih u obračunu među ilegalnim migrantima