Magazin
RURALNA DESTINACIJA GODINE

Baranja: Tko traži čuda, doživi ljude
Objavljeno 26. listopada, 2019.

Prema mišljenju stručnog povjerenstva Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma i Hrvatske gospodarske komore, Baranja je drugi put u tri godine zaslužila titulu najuspješnije ruralne destinacije u Republici Hrvatskoj. Dogodilo se to tijekom Dana hrvatskog turizma održanih na istoku Hrvatske. Ovim značajnim priznanjem, podsjetimo, Baranja se prvi put okitila prije dvije godine, a proglašenje je održano u sklopu Dana hrvatskog turizma u Malom Lošinju. Još tada baranjski su turistički djelatnici lobirali da Dani budu održani u Slavoniji i Baranji, što se ove godine, konačno, i dogodilo.

- Obrubljena Dravom i Dunavom, na istoku začarana močvarom, na jugu i jugozapadu zaštićena riječnim rukavcima, a na sjeveru i sjeverozapadu otvorena za povezivanje vinskim cestama i puteljcima - mistična Baranja, gdje u restoranima, pansionima, kušaonicama i seljačkim turističkim gospodarstvima hranu gostima pripremaju domaćini… - rečeno je prilikom ovogodišnjeg proglašenja te na taj način kratko objašnjeno što Baranja nudi svojim gostima.

ZASLUŽENO PRVI
Ne čudi zadovoljstvo svih baranjskih turističkih djelatnika koji su složni u zaključku kako je Baranja ovu titulu zaslužila, ali kako ne treba spavati na lovorikama, već nastaviti s mukotrpnim radom.

- Drago mi je što je Baranja, već drugi put, dobila ovo vrijedno priznanje. Moja je ideja od početka bila da Baranju, poput Istre, treba brendirati. Ako može Istra, možemo i mi. Oni imaju more, mi Kopački rit, a gabariti su nam slični - rekao je Mario Romulić, poznati fotograf i vlasnik istoimenog biljskog OPG-a, dodajući kako je potrebno više privatne inicijative i sadržaja, pa će biti i više turista.

Vladimir Škrobo-Bajo, vlasnik Baranjske kuće i smještajnih kapaciteta, ističe kako je Baranja značajno napredovala u usporedbi s razdobljem otprije 15-ak godina, kada su započele prve turističke aktivnosti.

- Dobro smo raspoređeni, a većina turističkih djelatnika prilično se zalaže za boljitak ovdašnje turističke ponude. S druge strane, potrebni su kadrovi, u prvom redu ugostiteljski radnici, pa treba više pažnje pokloniti stipendiranju takvih zanimanja, čime će, bar djelomično, biti spriječen odlazak s ovih prostora - ističe Škrobo dodajući kako je ovo nagrada za sve Baranjce koji se bave turizmom.

Slične riječi čuli smo i od Marka Piljića iz karanačkog OPG-a "Ivica i Marica", koji tvrdi kako je Baranja pravo čudo i još nedovoljno otkriven biser.

- Ponosni smo na ovu nagradu i smatramo je priznanjem svim turističkim djelatnicima - kratko je komentirao Piljić dodajući kako na razvoj turizma gleda optimistično. Zadovoljan je i velikim zalaganjem župana osječko-baranjskog Ivana Anušića, za kojeg tvrdi da je i on dao svoj doprinos razvoju turizma, što će se vrlo brzo još jasnije pokazati.

Da je Baranja zaslužila ovo priznanje tvrdi i dr. sc. Goran Kušec, profesor s osječkog Poljoprivrednog fakulteta, važan član ekipe koja se izborila da baranjski kulen dobije ‘‘plavu EU markicu‘‘.

- Dobra ponuda, ljubazni domaćini, ukusna hrana i vrhunska vina samo su djelić onoga što Baranja nudi. Nadam se da u nagradi i baranjski kulen ima svoju ulogu - konstatira Kušec.

MOŽE JOŠ BOLJE
Brojni su pripadnici društvenog, političkog, kulturnog i zabavnog života koji za kraj između Dunava, Drave i Mađarske imaju samo riječi hvale. Postoje, doduše, i ‘‘dežurni kritičari‘‘, koji opravdano ili neopravdano upute pokoju ‘‘otrovnu strelicu‘‘. Ne sviđa im se ono ili ovo, ali ukupno gledajući, čini se da su u manjini, jer je iz godine u godinu sve više onih koji se u Baranju vraćaju. I u njoj ne ostaju samo dan-dva, već im je boravak sve duži. U prvoj polovini ove godine, naime, Baranju je posjetilo približno 8000 gostiju, a ostvareno je nešto više od 15.600 noćenja. Od ukupnog broja gostiju, gotovo 3000 bilo je inozemnih, koji su ostvarili približno 5000 noćenja. Prednjače domaći gosti, kojih je u prvih šest mjeseci na području Baranje bilo oko 5000, uz približno 10.500 noćenja.

- Drago mi je da se brojke povećavaju, posebice broj noćenja, kako domaćih tako i stranih turista. Upravo povećanje broja noćenja prioritetan nam je cilj pa moramo biti zadovoljni. Osim toga, sudeći prema podatcima koje posjedujemo, turisti se sve više odlučuju u nekom od baranjskih smještajnih kapaciteta provesti po dvije ili više noći, a ne samo jednu ili nijednu, kako je to bilo prije - kaže direktor TZ Baranje Matej Perkušić naglašavajući kako je sve spomenuto i te kako važno za vikend-destinaciju kakva je, više-manje, Baranja.

Raduje i činjenica kako se za višednevni odmor u Baranji odlučuje sve veći broj stranaca (premda su domaći itekako dobrodošli), pa je prošle godine u nju pristiglo više od 8000 stranih turista koji su ostvarili gotovo 13.600 noćenja. Pitanje je - što ih u Baranju privlači? U čemu je baranjska tajna? Odgovor se čini jednostavan i ‘‘floskularan‘‘. Zapravo tajne nema, sve je u netaknutoj prirodi, golemim resursima, dobroj hrani, vrhunskim vinima i ljubaznim domaćinima, što znači ljudima. No iza svega se kriju ‘‘rad, znoj i suze.‘‘ Naime, privući nekog u svoj smještajni kapacitet ne znači samo imati dobru hranu i vino. Nije ni bit priče dovući ljude u ruralnu sredinu i ne osmišljavati im sadržaje. Niti se prepustiti letargiji, odnosno spavati na lovorikama, čekajući da gosti dođu samo zato što je Baranja dva puta u tri godine proglašena najboljom ruralnom destinacijom.

PONUDA I POBUDA
A kako bi sve bilo još bolje, i manifestacije su dio baranjske turističke priče. Za sada ih nema mnogo, ali su relativno dobro raspoređene. Samo tijekom ove godine, kada se sve skupa zbroji i oduzme, privukle su 50-ak tisuća ljudi. U Karancu, primjerice, održan je Proljetni vašar, zajedno s izborom princeze pušnice, već uhodana manifestacija na koju je došlo najmanje 2000 ljudi. Slična brojka očekuje se na predstojećem - Zimskom vašaru, kada se bira najčvarak. Organiziran je i 6. Gator fest - festival dobrog vina, uz rekordan odziv vinara iz triju država i 12 vinogorja, koji su predali 106 uzoraka. Prvi put izabrani su knez i kneginja vina. Istoga dana održan je Wine&walk, koji je privukao 220 ‘‘walkera‘‘, koji su prohodali 12 kilometara dugu stazu kroz Baranjsku planinu, gdje ih je čekalo 12 postaja sa štandovima baranjskih vinara i baranjskim ‘‘snackovima‘‘…

Nadalje, 2500 sudionika (s plaćenom kotizacijom) sudjelovalo je na 14. Vinskom maratonu u Zmajevcu, koji je ove godine obogaćen Premium maratonom. Uz ‘‘maratonce‘‘, tijekom dva dana Zmajevac je posjetilo gotovo 10.000 ljudi iz raznih krajeva Hrvatske i inozemstva. Kada se spomenu Ribarski dani u Kopačevu, ne treba previše trošiti riječi. Dvodnevna manifestacija privukla je na tisuće ljudi, od kojih većina ove godine na Ribarskim danima nije bila prvi put.

Svojevrsna novina, kada je riječ o baranjskim manifestacijama, belomanastirska je fišijada u čijem je sklopu održano 1. Prvenstvo Hrvatske u kuhanju ribljeg paprikaša. Ni jaka kiša koja je te subote padala u Belom Manastiru nije pokvarila najveću hrvatsku fišijadu. Čak 250 kuhara zapalilo je vatre, a nešto kasnije atmosferu je dodatno zagrijalo još 20 vatri sudionika državnog prvenstva. Sve skupa, procjenjuju organizatori, na travnatoj površini u užem gradskom središtu okupilo se više od 3000 ljudi, a kući im se baš i nije išlo.

- Zašto Beli Manastir ne bi imao nešto po čemu je prepoznatljiv - zapitao se gradonačelnik Tomislav Rob konstatirajući kako je jedini baranjski grad sada postao hrvatska ‘‘prijestolnica fiša‘‘, a s njim se složio i župan Anušić.

PRIPREME ZA ADVENT
Ne treba zaboraviti ni na dvodnevni Tarda fest, održan u perivoju darđanskog dvorca Esterhazy, na koji se, također, odazvalo tisuće ljudi. Ne treba zaboraviti ni na ‘‘stalne postave‘‘, kao što je ekokuća u Zlatnoj Gredi i tamošnji adrenalinski park, baranjski biser prirode Kopački rit sa sve bogatijom ponudom, prekrasne krajolike, jedno od najbogatijih lovnih područja, hektare ribolovnih voda…

Sve što smo netom spomenuli, i na što smo podsjetili, apsolutno je opravdano "ponavljanje gradiva" s obzirom i na titulu najuspješnije ruralne destinacije kojom se Baranja s pravom diči i ove godine. A još se puno toga zbivalo u Baranji ili će se dogoditi u idućim mjesecima godine koja se polako primiče kraju, u što valja uvrstiti i predstojeći Advent, za koji se Baranja i Baranjci već sada užurbano pripremaju.

Piše: Ivica GETTO
Svojevrsna novina, kada je riječ o manifestacijama, belomanastirska je fišijada u čijem je sklopu održano 1. Prvenstvo Hrvatske u kuhanju ribljeg paprikaša.
Stranci se u sve većem broju odlučuju za odmor u Baranji. Prošle godine u nju je pristiglo više od 8000 inozemnih turista koji su ostvarili gotovo 13.600 noćenja.
Sve je u netaknutoj prirodi, golemim resursima, dobroj hrani, vrhunskim vinima i ljubaznim domaćinima, što znači ljudima. No iza svega se kriju ‘’rad, znoj i suze.’’
Privući još više investitora
Matej Perkušić, direktor TZ Baranje, kaže: ‘’Nagrada je potvrda rada svih turističkih djelatnika, ali i poticaj za daljnji rad. Baranja nije nepoznata za hrvatske okvire, ali je svojevrsni neotkriveni dragulj za inozemne goste. Zadatak nam je da i nadalje nastavimo ovim tempom radi razvoja destinacije. Nadam se da ćemo ovom nagradom privući još više investitora kako bismo proširili opseg naše ponude. Nedostaje nam, naime, još manjih hotela, ruralnih vila i sličnih objekata. Dakako, treba poraditi na izvanpansionskoj ponudi”. Perkušić također najavljujue edukaciju za pet vodiča, čime će ponuda biti još bogatija. No još uvijek je upitno hoće li se Baranja kao destinacija ponovno kandidirati za izbor najdestinacije u Hrvatskoj.
Svi putovi vode u Kopački rit
‘’Park je u 2018. godini posjetio rekordan broj posjetitelja, 40.252, odnosno nešto više od 3000 posjetitelja više u odnosu prema 2017. godini. Broj posjetitelja iz inozemstva bio je 8072, što čini 20 % od ukupnog broja. Najveći broj posjetitelja tradicionalno dolazi iz Mađarske, Slovenije, Njemačke i Austrije. Što se tiče stranih posjetitelja, u 2018. ih je u ovom razdoblju bilo 3515, a ove godine 4479. Ono što je potrebno istaknuti kod stranih posjetitelja je činjenica da Mađara ima gotovo 1000 više u odnosu prema 2018. S obzirom na izuzetno lošu prognozu u svibnju, kada statistički najviše posjetitelja dolazi u Park, te medijsku kampanju o komarcima popraćenu raznim objavama (poput one u Sloveniji), možemo biti zadovoljni što smo i financijski i po broju posjetitelja (+3 %) ipak bolji u 2019. godini’’, kaže Ružica Marušić, rukovoditeljica Odsjeka za promociju i provedbu projekata JUPP.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEMA TJEDNA: HRVATSKA U EUROPSKOJ MONETARNOJ I BANKARSKOJ UNIJI (I)

S kunom dobro, s eurom još bolje

2

INTERVJU: ZDENKO ADROVIĆ

U godini uvođenja eura efekti poskupljenja u pravilu su vrlo mali

3

MRTVA PROŠLOST POKAPA ŽIVE

Demokracija ili demonstracija: Beskrajni činovi američke drame