Dome slatki dome
NEKTAR IZ VRIJESA MOĆAN JE “LIJEK” ZA BUMBARE

Zdrava ravnoteža korisnih kukaca
Objavljeno 24. listopada, 2019.
Očuvanje vrijesa u prirodnom krajoliku moglo bi biti vrlo korisno za bumbare, kukce opnokrilce iz porodice pčela (Apidae), iznimno važne kada je posrijedi oprašivanje, osobito u stakleničkim nasadima. Bumbari su, poput pčela, jako važni poljoprivredni oprašivači, osobito u ciljanom stakleničkom uzgoju. Pad populacije bumbara uglavnom je prouzročen gubitkom staništa, ali i sve većom upotrebom pesticida. Uspješno se koriste za oprašivanje stakleničkih kultura poput rajčica, jagoda, krastavaca, paprike, patlidžana i ostalih stakleničkih poljoprivrednih kultura koje zahtijevaju oprašivače. Bumbari su pogodni za oprašivanje i u plastenicima i na otvorenim poljima jer im ne smetaju kiša, oblaci, hladnije vrijeme, vrućina, a opraše nekoliko desetaka puta više cvjetova nego pčele. Znanstvenici su utvrdili da nektar, a samim tim i med, iz vrijesa sadržava prirodni "lijek" za bumbare, vrlo djelotvoran protiv štetnoga pčelinjeg parazita. Ističu da je vrijes najvažnija biljka za prehranu raznih vrsta bumbara. Stabla lipe i planike sadržavaju isti "lijek", no u manjim količinama.

Grmovi vrijesa važan su izvor nektara za divlje pčele i druge kukce oprašivače.

"Naša istraživanja pokazuju da je vrijes još vrjedniji nego što smo mislili, s obzirom na to da je njegov nektar vrlo ljekovit za bumbare, odnosno da tu vrstu kukaca štiti od većine parazita", kazao je koautor studije, dr. Hauke Koch iz Kraljevskih botaničkih vrtova u Kewu. Znanstvenici iz Kewa i londonskog sveučilišta Royal Holloway istraživali su biljke kako bi otkrili njihova ljekovita svojstva koja mogu zaštititi kukce oprašivače u divljini. Testirali su ljekovito djelovanje nektara iz sedamnaest biljaka, među kojima su bili bršljan, vrijes, djetelina i maslačak, na parazite pronađene u probavnom traktu bumbara. Nektar iz vrijesa imao je najsnažniji učinak. Grm planike i stablo lipe imali su nešto manje učinkovitu
ljekovitost.

"Saznanje o tomu koje su nam biljke potrebne da bi se održala zdrava ravnoteža između pčela, bumbara i njihovih parazita, može nam pomoći u obnovi staništa koja poboljšavaju zdravlje tih kukaca", kazao je profesor Mark Brown..H
Cvate do prvih mrazova
Vrijes je vazdazeleni grm (Calluna vulgaris) zvonolikih ružičastih cvjetova. Cvate od kolovoza do prvih mrazova i pčelama i bumbarima donosi vrlo izdašnu ispašu.

U Hrvatskoj raste pretežno u primorskim krajevima, od sjeverozapada pa sve do juga, posebno na južnoj strani nižih predjela. Česta je biljka i u Lici te na gotovo cijelom području Velebita.Znanstvenici strahuju da bi čovjekovo negativno djelovanje na okoliš moglo rezultirati nestankom ove ljekovite biljke koja služi za oprašivanje.
Možda ste propustili...