Dome slatki dome
SERVIS: LIQUI MOLY PRO-LINE DIESEL FILTER ADDITIVE

Važno je na vrijeme promijeniti filtar goriva
Objavljeno 24. listopada, 2019.

Prema preporukama proizvođača automobila, važno je na vrijeme promijeniti filtar goriva nakon određenog intervala prijeđenih kilometara.


Današnji automobili, a posebice oni pokretani dizelskim gorivom, ispod poklopca kriju jedne od najnaprednijih motora, koji za svoj pouzdan i ispravan rad trebaju savršeno održavane elemente. Ekološke norme, brojni sustavi pročišćavanja ispušnih plinova, velika snaga i tlakovi ubrizgavanja goriva, kao i brojni drugi elementi, učinili su danas moderne dizelaše jednim od najnaprednijih motora u vozilima, ali i izuzetno osjetljivima na bilo kakve anomalije. Gorivo, kao ključan pokretački element motora, mora zadovoljiti određene norme, međutim, čak i ako su sve norme zadovoljene, naslage i drugi talog neizbježan su dio kojeg se trebamo riješiti prije negoli nam prouzroče veću štetu.


Nužan i izuzetno važan dio svakog dizelaša, ali i općenito motora, filtar je goriva. Filtar goriva dio je sustava ubrizgavanja goriva, a on je zadužen za filtriranje goriva, čija je kvaliteta, nažalost, neovisna o vozaču. Filtri za gorivo u dizelskim motorima važna su komponenta u sustavu zaštite motora te je odabir kvalitetnog filtra goriva jako važan. Kao prevencija nakupljanja čestica hrđe i drugih nečistoća nastupa filtar za gorivo, koji zaustavlja te čestice kako bi se motor zaštitio od onečišćenja. Filtar za gorivo, kao sastavni dio svakog automobila, izrađen je od posebnog filtar-papira, koji može blokirati čestice do pet mikrometara. Filtar blokira sve kontaminante koji predstavljaju prijetnju injektorima, te ne samo da sprječava prodiranje malih čestica u sustav nego i štiti automobil od negativnih učinaka kemijskih spojeva, vode, organskih čestica i mikroorganizama. Ako znamo da se danas gorivo ubrizgava pod tlakom koji zna biti i veći od 2000 bara, važnost čistog goriva dobiva itekako na prioritetu. Međutim, filtar za gorivo samo je pola uspješne priče jer čak i uz njega naslage na injektorima i na drugim elementima s vremenom nije moguće izbjeći. Na sreću, danas postoje aditivi koji uspješno rješavaju taj problem.


Ako ste pratili promjenu filtra goriva od strane vašeg automehaničara, vjerojatno ste u jednom trenutku uočili kako serviser ulijeva dizelsko gorivo u novi filtar goriva. Ova se radnja izvodi kako bi se brže i lakše uklonio zrak iz filtra te kako bi sustav opskrbe gorivom automobila radio besprijekorno. Planetarno popularni, njemački proizvođač ulja i aditiva Liqui Moly, servis promijene filtra goriva, uvidio je kao idealnu priliku za kompletno održavanje sustava dovoda goriva u automobilu. M.Režić
Njeguje dijelove
Uporabom Liqui Moly Pro-Line diesel filter aditiva prilikom servisa filtra goriva uklonit ćemo sve nastale naslage na injektorima, kao i u kompletnom sustavu opskrbe goriva. Nadalje, zahvaljujući naprednim sastojcima ovog aditiva, spriječit ćemo njihovo ubrzano formiranje, a dodatcima, koji služe za podmazivanje, njegovat ćemo dijelove vozila.
Možda ste propustili...