Kultura
GITARSKI TRIO EVOCACIÓN NA 25. DANIMA MILKA KELEMENA

Skladatelji, pišite za tri gitare
Objavljeno 21. listopada, 2019.
SLATINA - U programu Međunarodnoga glazbenog festivala Dani Milka Kelemena koncert je održao gitarski trio Evocación, koji je na ovogodišnjem natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo u kategoriji nestandardnih komornih sastava osvojio prvu nagradu. U ocjenjivačkom sudu bili su ugledni glazbenici Vladimir Krpan (predsjednik), David Grigorian, Goran Končar, Dragan Sremec i Dario Teskera.
Trio Evocación, koji čine Ivan Šimatović, Lovro Peretić i Luka Lovreković, utemeljen je 2016. i u početku je djelovao sa sopranisticom Lanom Maletić. Kasnije su njegovi članovi odlučili posvetiti se isključivo glazbi skladanoj za tri gitare. Naziv trija odredila je skladba iz njihova repertoara, Evocación iz Iberia suite br. 1 Isaaca Albéniza, a znači buđenje. U tom je nazivu i određena simbolika, jer odlukom da se opredijele za glazbu skladanu za tri gitare oni su odlučili - probuditi se.


- Ova nagrada doista nam mnogo znači jer smo se prvi put našli u kategoriji s drugim instrumentalistima, s nekim instrumentima koji su mnogo glasniji od gitare i kojima gitara na prijašnjim natjecanjima nije mogla konkurirati - kaže Ivan.


U našoj glazbenoj literaturi tek je nekoliko djela hrvatskih skladatelja napisanih za trio gitara pa se program trija Evocación više bazira na obradama. Zato oni i ovim putem pozivaju i ističu kako bi voljeli da više kompozitora sklada upravo za tri gitare kako bi mogli izvoditi i prezentirati njihova djela. Trenutačno je u izradi njihov CD, koji će biti izdan početkom sljedeće godine, pa pozivaju sve da poslušaju i pokušaju uživati u njihovim izvedbama.


Sva trojica mladih magistara glazbe, Zagrepčani Ivan Šimatović i Lovro Peretić te Križevčanin Luka Lovreković, diplomirala su na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a Luka je nastavio školovanje u Grazu. I sva trojica kombiniraju nastupe s obvezama na svojim radnim mjestima, a rade u glazbenim školama: Ivan u Zaboku, Lovro u Zagrebu, a Luka u Križevcima. Kažu – raspodijelili su se.
Slatinska je glazbena publika toplo pozdravila nastup pobjednika natjecanja mladih glazbenika Papandopulo i izmamila dodatak. Bila je to skladba Catalonia Isaaca Albéniza u obradi Petrita Çekua. P. Žarković
- No mi smo sada uspjeli, zapravo pokazali smo da gitara može vrlo dobro konkurirati i da može pokazati neke svoje osobine koje drugi instrumenti možda i nemaju, jer nije sve u jačini instrumenta. Za nas je to izuzetno veliko priznanje i zbog činjenice da ni jedan gitarist nije bio u komisiji, što znači da i drugi instrumentalisti očito vole ovakvu vrstu glazbe. Većina našeg programa su španjolski autori, ali ne znači nužno da mi volimo samo španjolske autore, mi volimo izvoditi svu glazbu. Imali smo i djela hrvatskih skladatelja, Marka Ruždjaka (April is the cruellest month) i Frane Paraća (Diptih za tri gitare), što je nama bio velik izazov.
Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

60. ROĐENDANA KREMPUHA

“Pljuska” o padu vlade

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

OSVRT KONCERT OTVORENJA “SEKOŠANA”

Nekoliko izvrsnih izvedbi na novonabavljenom klaviru jedinstvene crvene boje

3

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike